tijdelijk contract in culturele sector

*M*
Topic Starter
Berichten: 25

tijdelijk contract in culturele sector

#1 , 12 mei 2009 09:25

Mijn partner werkt sinds een paar maanden mee aan een aantal artistieke producties binnen de culturele sector. Hij wordt telkens aangeworven met een tijdelijk contract voor de duur van de repetities + de voorstellingen. Zoals in het contract staat, wordt hij per repetitie/voorstelling betaald (dus geen maandloon).

Ik heb twee vragen:

1) In het contract staat niet wanneer de uitbetaling plaatsvindt. Tot nu toe was dat echter altijd in het begin van de maand (los van de begin- en einddatum van het contract). In mei heeft hij echter nog niets ontvangen en de maand is nu toch al een tijdje bezig...
Kunnen ze hem naar goeddunken uitbetalen of staan daar regels op?

2) Hij heeft nu al aan een paar repetities meegewerkt aan een productie waarvoor hij nog altijd geen contract gekregen heeft. Eind deze week beginnen de voorstellingen al!
Verschillende andere artiesten die ook per productie meedraaien wachten ook nog op hun contract. Ik vind dat ze collectief moeten weigeren nog verder mee te werken zonder contract. Niemand echter durft z'n nek uitsteken (iemand zou immers het woord moeten voeren, zelfs al is het een gezamenlijke actie), want één "boosdoener" is zó vervangen.

Wat zijn zijn rechten in deze toestand?
Hoe pakt hij dit het best aan?
Ik vind dit eerlijk gezegd ronduit schandalig. Het gaat hier niet om een obscuur gezelschapje in een of andere parochiezaal! Het is echt een grote, gerespecteerde instelling! Hoe kan je je werknemers zo behandelen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 13 mei 2009 10:31

“Art.9.De arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven werk moet voor iedere werknemer afzonderlijk schriftelijk worden vastgesteld uiterlijk op het tijdstip waarop de werknemer in dienst treedt. Is er geen geschrift waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven werk is gesloten, dan gelden voor deze arbeidsovereenkomst dezelfde voorwaarden als voor de arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. De schriftelijke vaststelling van een overeenkomst voor een bepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven werk is niet vereist in de bedrijfstakken en voor de categorieën van werknemers waarvoor die vorm van arbeidsovereenkomst toegestaan is ingevolge een collectieve arbeidsovereenkomst die door de Koning algemeen verbindend is verklaard.”(3 JULI 1978. - Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten).

Collectieve arbeidsovereenkomsten vindt u op : http://www.werk.belgie.be/searchCAO.aspx?id=4708 en uw paritair comité staat op jongste loonbrief (links boven ?).

“Art.20.De werkgever is verplicht :3°.het loon te betalen op de wijze,tijd en plaats zoals is overeengekomen...”(3 JULI 1978. - Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten).

“Art.9.Het loon moet op gezette tijden, ten minste tweemaal in de maand, met een tussenpoos van ten hoogste zestien dagen, worden uitbetaald, behalve wat betreft:1° het loon van de bedienden,dat ten minste om de maand moet worden uitbetaald...”(12 APRIL 1965. - Wet betreffende de bescherming van het loon der werknemers).

Maan zo nodig uw werkgever aangetekend aan deze wetsbepalingen onverkort in acht te nemen. Geeft hij hieraan geen afdoende gevolg binnen een door u daarin gestelde redelijke termijn leg dan klacht neer bij Toezicht op de Sociale Wetten : http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=6552 en /of maak de zaak aanhangig bij de Arbeidsrechtbank.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”