Ontslagen in bevallingsverlof

RonRon
Topic Starter
Berichten: 1

Ontslagen in bevallingsverlof

#1 , 16 apr 2009 19:49

Mijn vriendin werd zonet ontslagen en wel tijdens haar bevallingsverlof, terwijl ze thuis zit met een baby van drie weken. Haar firma, een amerikaanse multinational, wil haar naar eigen zeggen 'correct' uitbetalen wat met haar 5+ jaar dienst op ongeveer 7 maanden + 6 maanden extra omdat ze in bevallingsverlof is. Er was een ontslagronde met nog meerdere ontslagen.

Mijn vraag is wanneer de opzegperiode net ingaat, kunnen ze haar ontslagen tijdens haar verlof? Kunnen ze niet beter in dienst houden zolang haar verlof loopt? Dan blijft ze verder genieten van een een 100% inkomensgarantieverzekering die nu de mutualiteit-bevallingsverlof uitkering aanvult.

De 'bescherming' tijdens bevallingsverlof komt dat enkel neer op de zes maanden bruto extra uitbetaling en is dan de kous af voor de firma? Of gelden er nog beperkingen?

Alle tips zijn welkom!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
meliciana
Berichten: 20

#2 , 17 apr 2009 16:09

ik denk dat er geen opzegperiode is, vermits ze haar hebben uitbetaald.

dieke
Berichten: 1299

#3 , 17 apr 2009 17:07

Ik begrijp het niet goed... wordt er nu voorgesteld dat ze 13 maanden uitbetaald zal worden zonder dat ze in die 13 maanden nog gaat werken?

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 18 apr 2009 10:02

“Art.40.Behalve om redenen die vreemd zijn aan de lichamelijke toestand als gevolg van de zwangerschap of van de bevalling, mag een werkgever die een zwangere werkneemster tewerkstelt, geen handeling stellen die ertoe strekt eenzijdig een einde te maken aan de dienstbetrekking vanaf het ogenblik waarop hij werd ingelicht omtrent de zwangerschap tot een maand na het einde van de postnatale rustperiode, de periode van acht weken gedurende dewelke de werkneemster in voorkomend geval haar verlofdagen van postnatale rust moet opnemen inbegrepen. De werkgever dient te bewijzen dat zulke redenen voorhanden zijn. Op verzoek van de werkneemster stelt de werkgever haar er schriftelijk van in kennis. Zo de ingeroepen reden tot staving van het ontslag niet beantwoordt aan het bepaalde in het eerste lid of bij ontstentenis van reden, zal de werkgever aan de werkneemster een forfaitaire vergoeding betalen welke gelijk is aan het brutoloon voor zes maanden, onverminderd de vergoedingen aan de werkneemster verschuldigd in geval van verbreking van de arbeidsovereenkomst.”(16 MAART 1971. - Arbeidswet).

Is er een reden die vreemd is aan de lichamelijke toestand als gevolg van de zwangerschap of van de bevalling,dan geldt : “Art.38...§ 2. Onverminderd het bepaalde in § 3 van dit artikel en in artikel 40 van de arbeidswet van 16 maart 1971, kan ook de werkgever in de in § 1 bedoelde gevallen de overeenkomst opzeggen tijdens de schorsing van de uitvoering daarvan. Bij opzegging door de werkgever gegeven vóór of tijdens de schorsing, houdt de opzeggingstermijn op te lopen tijdens die schorsing. Bij opzegging door de werkgever gegeven vóór of tijdens de periode van acht weken, bedoeld in artikel 39, derde lid, van de arbeidswet van 16 maart 1971, gedurende dewelke de werkneemster haar verlofdagen van postnatale rust opneemt, houdt de opzeggingstermijn op te lopen tijdens de ganse periode van acht weken."(Arbeidsovereenkomstenwet 3 juli 1978)
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”