Recht op hoeveel verlofdagen en wanneer op te nemen ??

Jazz
Topic Starter
Berichten: 10

Recht op hoeveel verlofdagen en wanneer op te nemen ??

#1 , 12 mar 2009 11:14

Even een situatieschets :

mijn heeft als werkzoekende en om aan werkloosheid te ontsnappen een bediendencontract getekend bij GB voor een bepaalde duur, deeltijds(20u/week ipv de voltijdse 35u/week), P.C.202, met frequente periodes van 30U/week !

Zijn eerste contract heeft aanvang genomen per 19/02/2008 en werd telkens verlengd voor bepaalde duur, in zoverre dat er per 19 april 2009 definitief een eind zit aan te komen.

Concrete vraag :

op hoeveel werkdagen heeft mijn zoon recht op verlof voor de periode gewerkt in 2008, en op hoeveel werkdagen voor de periode in 2009 (1/1/09-19/4/09) ?

moet hij deze verlofdagen voor 2008 bij voorkeur opnemen voor zijn beëindiging van zijn contract van beperkte duur ? Indien hij dit niet doet, wat zijn de gevolgen/nadelen hiervan.

Deze vragen werden door hem reeds aan de zaakvoerder gesteld, doch hij wordt telkens afgewimpeld met excuses als "heb geen tijd", of "moet het nakijken"....navraag bij de hoofdzetel in Brussel levert evenmin antwoorden op.

Let wel het gaat hier om tewerkstelling ikn locale GB, geen Hyper Carrefour.

Bij voorbaat dank voor eventuele reacties !

Jazz

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
paling
Berichten: 280

#2 , 12 mar 2009 17:00

:arrow:
Laatst gewijzigd door paling op 26 sep 2009 04:04, 2 keer totaal gewijzigd.

Jazz
Topic Starter
Berichten: 10

#3 , 13 mar 2009 05:31

Even een situatieschets :

mijn heeft als werkzoekende en om aan werkloosheid te ontsnappen een bediendencontract getekend bij GB voor een bepaalde duur, deeltijds(20u/week ipv de voltijdse 35u/week), P.C.202, met frequente periodes van 30U/week !


wat mogen wij verstaan onder 20u per week
voor het berekenen van het aantal verlofdagen is er een verschil tussen 20u in 3 dagen of in 5 dagen .

als dat in 5 dagen is zal dat een 20 dagen zijn in de 6 dagenweek voor 2008

je bent in geen geval verplicht uw verlof op te nemen voor het einde van je arbeidsovereenkomst van bepaalde duur
Het gaat hier inderdaad telkens om een contract van bepaalde duur met bepaling van 20 of 30u per week, verdeeld over 5 werkdagen per week !

Jazz

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 13 mar 2009 14:12

“Art.3.De duur van de vakantie wordt bepaald per vakantiedienstjaar op basis van de duur van de in de loop van dit dienstjaar verrichte prestaties. De Koning mag nochtans voor sommige bedrijfstakken of voor sommige categorieën werknemers waarop deze berekeningsbasis van de duur van de vakantie niet toepasselijk is, de berekening toelaten volgens het tijdens het vakantiedienstjaar verdiende loon.
De vakantieduur moet ten minste vierentwintig dagen bedragen voor twaalf maanden arbeid, met inbegrip van de inactiviteitsdagen die bij koninklijk besluit met de dagen normale werkelijke arbeid zijn gelijkgesteld. Wordt als dienstjaar beschouwd voor de berekening van deze duur het kalenderjaar dat het jaar voorafgaat waarin de vakantie dient toegekend. Ten aanzien van de werknemers die zijn overgegaan van het stelsel van deeltijdse arbeid naar dat van voltijdse of omgekeerd, kan de Koning, in de gevallen en voorwaarden die Hij bepaalt, vaststellen in welke mate deze overgang een weerslag heeft op de berekeningswijze van de duurtijd van de vakantie.
Art.4.Het aantal bij artikel 3 bedoelde vakantiedagen kan voor alle werknemers of voor sommige categorieën werknemers worden verhoogd bij koninklijk besluit, naargelang de geldelijke middelen waarover de Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie en de bijzondere vakantiefondsen gezamenlijk beschikken.
Art.5.De jeugdige werknemers, die aan de krachtens artikel 7, § 1ter, van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid van de werknemers, gestelde voorwaarden voldoen, hebben recht op aanvullende vakantiedagen van maximum vier weken, verminderd met de bij deze wet bedoelde vakantiedagen...
Art.6.De in een paritair orgaan gesloten collectieve arbeidsovereenkomst waarbij langere dan in de artikelen 3 en 4 bepaalde vakanties worden aangenomen, kan door de Koning algemeen verbindend verklaard worden; in dit geval zijn de belanghebbende werkgevers evenredige bijkomende bijdragen verschuldigd.
Art.7.De paritaire organen mogen in de door hen bepaalde gevallen het verlenen van aanvullende vakantie voorstellen om de bij artikel 3 bepaalde vakantie van vierentwintig dagen te verzekeren aan de gerechtigden die geen volledige vakantie genieten. Dergelijke voorstellen mogen ingediend worden ten gunste van de gerechtigden die werken in een onderneming waar de vakantie gemeenschappelijk of bij beurtregeling wordt verleend.”(Jaarlijkse Vakantiewet 28 juni 1971).

Uit voornoemde wetsbepalingen blijken tal van gegevens te ontbreken die vereist zijn om uw vraag te kunnen beantwoorden.

Zie ook :
30 MAART 1967. - Koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers.
EN
Paritair Comité 202:
http://www.werk.belgie.be/resultsCAO.as ... OFCQGztQNA
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

paling
Berichten: 280

#5 , 14 mar 2009 15:44

:arrow:
Laatst gewijzigd door paling op 26 sep 2009 04:04, 1 keer totaal gewijzigd.

Jazz
Topic Starter
Berichten: 10

#6 , 15 mar 2009 10:16

even bij vermelden ,
je werkt nu een 20urenweek en je zal een 20dagen verlof hebben in de 6 dagenweek .
indien je hierna zou gaan werken in een 38urenweek heb je evengoed recht op 20dagen verlof onverschillig u meer uren per dag werkt
@ allen die hier reageren, hartelijke dank.

Het is zo dat mijn zoon daar onafgebroken heeft gewerkt, soms met een weekschema van 20u/week, vaak ook met een schema van 30u/week.

Had vrijdag in de namiddag nog contact met iemand bij de vakbond die me wist te vertellen dat dergelijke contracten slechts drie keer mogen verlengd worden (vier dus in totaal rekening houdend met het begin contract), want dat werkgever nadien zou verplicht zijn mijn zoon en vaste arbeidsovereenkomst te geven.

Het vet is van de soep, dus gaat die zaakvoerder nu natuurlijk op zoek naar een andere jonge werkzoekende met alle voordelen vandien, en die zitten dan in hetzelfde schuitje !

Nu ja, ondertussen heeft hij werkervaring kunnen opdoen, leren met collega's en publiek om te gaan, enz.. wat dan zeker weer een pluspunt is!

Jazz

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”