Tijdelijk contract loopt af - Is dit dan een betwistbaar onstlag en krijg ik een C4?

Femke94
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Tijdelijk contract loopt af - Is dit dan een betwistbaar onstlag en krijg ik een C4?

#1 , 29 mar 2021 13:15

Hallo iedereen,

Mijn huidige werkgever heeft mij een tijdelijk contract gegeven tot 31 augustus 2021. Dit omdat ik op 1 september ga verhuizen en mijn job niet meer ga kunnen uitvoeren omdat ik dan enorm ver woon van mijn werk (dit werd ook besproken met mijn huidige werkgever). Het is voor mij gewoon niet meer mogelijk/haalbaar. M.a.w. ik ga dus ook geen nieuw tijdelijk contract aangeboden krijgen.
Als ik zou kunnen zou ik mijn job gerust verder willen doen, maar dat is organisatorisch bijna onmogelijk.

Vraag 1: Krijg ik dan van mijn werkgever een C4? Of krijg ik dat normaal gezien niet, krijg ik dan een ander document of juist geen? Wat moet ik dan zeggen bij reden van ontslag (indien ik een dossier moet indienen bij de RVA)?

Ik heb ook al contact gehad met de RVA en heb hun gevraagd of ik in aanmerking zou komen voor een uitkering indien ik geen nieuwe job vind tegen 1 september 2021 (in de omgeving waar ik dan gaan wonen). Ik kreeg o.a. het volgende als antwoord op mijn vraag:

Er wordt echter ook steeds rekening gehouden met de reden van ontslag. Indien het contract eindigt in onderling akkoord is dit een betwistbaar ontslag, en zal dit moeten onderzocht worden door onze dienst vergoedbaarheid, wat een tijdelijke blokkering van uw dossier tot gevolg heeft. Dit ontslag kan verder ook zorgen voor een eventuele sanctie van minstens 4 weken. Tijdens deze sanctie zal u geen uitkeringen ontvangen.

Vraag 2: Is dit dan een vorm van betwistbaar ontslag?

Ik ga ervan uit dat ik sowieso wel een nieuwe job ga vinden, maar wil mij aan de andere kant ook voorbereiden mocht dit niet het geval zijn. Er is zo in het verleden al eens een misverstand geweest met de vakbond en de RVA en dat wil ik niet opnieuw.
Dus deze keer vraag ik dit ook even goed rond.

Alvast bedankt voor jullie tijd en antwoord en nog een fijne dag!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Inazuma
Berichten: 7985
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#2 , 29 mar 2021 19:19

Je moet in privé altijd een C4 krijgen bij einde arbeidsovereenkomst. Eender welke reden.

Daar zal gewoon in staan "einde contract bepaalde duur" - want je contract loopt nu net eind augustus af ...

Je was beter geen slapende honden wakker gaan maken bij RVA.

Epicuros
Berichten: 23
Juridisch actief: Ja

#3 , 04 apr 2021 17:23

Dag Femke

Het is namelijk zo dat jij - normaal gezien - een C4 zal krijgen met de reden die Inazuma heeft vermeld.
Jouw vakbond dient dit in bij RVA en RVA kijkt jouw dossier na.

RVA kijkt standaard naar de reden die vermeld staat op de C4. Indien daar bv. zou staan 'onderling akkoord' of 'foutieve houding', dan gaat RVA verder onderzoeken en zal jouw dossier geblokkeerd worden.

Waarom doet RVA dit?
Om werkloosheidsuitkeringen te krijgen in België moet je werkloos zijn. Die werkloosheidstoestand mag je echter niet zelf tot stand brengen door bv. zelf ontslag te nemen of je slecht te gedragen op het werk zodat de werkgever jou ontslaat.

In jouw geval moet je je dus geen zorgen maken zolang je je werk goed doet.

Op het moment dat je contract eindigt, kan je best binnen de week inschrijven bij VDAB + afspraak maken bij je vakbond om een werkloosheidsdossier op te laten maken. En ondertussen uiteraard werk zoeken.
Ik behandel geen vragen over interim of werkloosheid in concreto. Niet mijn materie.
Ja, ik werk bij een vakbond.

Reclame

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”