stagecontract architect niet nageleefd

JebusCries
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

stagecontract architect niet nageleefd

#1 , 03 okt 2020 17:28

Beste,

Enkele jaren geleden toen ik nog stagiair architect was ben ik door meerdere architecten bureaus van de ene op de andere dag ontslagen geweest.
In het modelcontract voor stagiairs dat opgemaakt is geweest door de orde van architecten staat echter dat er een maand opzegtermijn moet worden voorzien.
Bij drie verschillende bureaus heb ik niet die maand opzegtermijn gekregen. Stagiairs worden aangenomen als (schijn)zelfstandige.

Het eerste bureau dat dit deed wilde ook een maand mijn loon niet uitbetalen, omdat ik stagiair was en 10€ bruto per uur werd betaald dacht ik dat ik niet de financiële middelen had om dit voor de rechtbank te laten komen,
ik was verder niet op de hoogte van welke ander juridische middelen ik kon inschakelen (pro deo advocaat ofzo?).
Van het eerste bureau heb ik deze problemen aangekaart bij de orde van architecten, na drie jaren en verschillende gesprekken met de orde van architecten werd besloten door de orde dat het architectenbureau mij toch die maand achterstallig loon toch moest uitbetalen.
Toen ik vroeg achter de maand opzegvergoeding werd mij verteld door de aanwezige leden van de orde dat ik maar content moest zijn dat het achterstallig loon al werd uitbetaald, daar was tevens ook een advocaat bij in dienst van de orde die dat blijkbaar ok vond...

Voor de overige twee bureaus heb ik de moeite niet meer genomen om mijn recht op te nemen wegens teveel gezever en gedoe met de orde van architecten.
Tijdens die gesprekken ging het nooit over gemaakte fouten van de stagemeester, enkel over mijn verantwoordelijkheden en mogelijke fouten die ik gemaakt zou hebben (dient die stage daar dan niet voor? om eventueel fouten te maken en daarvan te leren?).

Ook heb ik een jaar extra stage mogen lopen wegens een gebrekkige stage; niet alle onderdelen kwamen aan bod, ik heb dit steeds op voorhand aangekaart bij de orde en die wisten me te vertellen dat het wel in orde zou komen... toch moest ik extra stage lopen, ook hier ging het weer over mijn zogezegde verantwoordelijkheden en niet over gemaakte fouten van de stagemeester, er waren echter afspraken gemaakt die op papier stonden en die door de stagemeester niet werden nageleefd, de orde gaf hier geen gehoor aan. Het lijkt mij alsof de orde hier partijdigheid heeft getrokken en de eigen regels aan de laars heeft gelapt.

Ik vroeg mij af of ik nu na enkele jaren toch nog recht heb op die maanden opzegvergoeding?
Mijn eerste stageplaats werd abrupt geeïndigd in april 2013, mijn laatste in december 2016.
Hoe kan ik of moet ik dit aantonen?
Kan ik de orde van architecten aanklagen? Aangezien zij het contract hebben opgemaakt en bedeeld en het blijkbaar zelf niet belangrijk vonden dat het werd nageleefd? Ook voor de naar mijn inziens onterechte verlenging van de stage (aan een verminderd stageloon uiteraard)?
Kan ik zelfs verder gaan en de orde aanklagen voor het creëren van schijnzelfstandigheid en goedkope werkkrachten?
Volgens de orde is de huidige stage-regeling volkomen "legaal".

Alvast bedankt voor uw reactie.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22272
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 03 okt 2020 19:43

Wat was de reden van die opeenvolgende ontslagen?

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#3 , 03 okt 2020 19:50

Als werk nemer kan dit niet meer.

Als zelfstandige zou u nog een kans hebben daar een factuur maar na 10 jaar verjaart.

Probeer een een goede advocaat gespecialiseerd in handels recht en daar u probleem eens voorleggen,
Maar ook in het strafrecht kan je misschien u gelijk halen,

De werkgever moet het overeengekomen loon betalen. Het niet-betalen van loon is strafbaar.
en dit is nog niet verjaart voor de strafrechter .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”