Job begonnen zonder contract - Stoppen zonder gevolgen?

PrinsCarnaval
Topic Starter
Berichten: 35

Job begonnen zonder contract - Stoppen zonder gevolgen?

#1 , 05 sep 2020 08:34

Hallo, vraagje ivm mijn vrouw haar nieuwe job in het onderwijs...

* Aangenomen laatste week van augustus
* Contract beloofd maar was niet op tijd klaar
* is 45%job, maar ze hadden nog extra 5% ergens bij beloofd ivm voltijdse rechten
* Zoals afgesproken begin september begonnen
* Na 2 werkdagen
* Blijkt job inhoud toch iets anders dan beloofd
* Bijna in een burnout geschreeuwd door indirecte collega

Zit ze nu al vast aan die job? Heeft weigeren gevolgen ivm werkloosheids rechten of voltijdse rechten?

Maw: typische onderwijs situatie ;)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 05 sep 2020 09:00

Hoe dit in het onderwijs geld daar hou ik me afzijdig van daar er hier wel mensen zijn die dit 100% kennen .
Maar in de normale sociale wetgeving voor arbeiders is het niet verplicht om een geschreven contract te hebben van onbepaalde duur enkel voor bepaalde duur of bepaald werk.
En ja bij werknemers is weigeren een schorsing van de werkloosheidsvergoeding
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Oude Belg
Berichten: 3192

#3 , 05 sep 2020 09:33


Maw: typische onderwijs situatie ;)
Na meer dan 40 jaar dienst in het onderwijs : nooit een contract gehad. Na wat jaren wel een koninklijk besluit, getekend door de koning, maar is dat een contract? Zoals denlowie zegt : werkweigering betekent geen stempelgeld. Typische onderwijssituatie? Nee.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Reclame

eylis
Berichten: 8842

#4 , 05 sep 2020 12:39

Met kennis van de onderwijsregelgeving: In het onderwijs krijg je een "aanstelling". Het meeste overheidspersoneel krijgt geen contract maar een "aanstellingsopdracht". Als je je aanstellingsbevestiging nog niet gekregen hebt van de Inrichtende macht of het Ministerie, kan je in september-oktober perfect opstappen naar een andere (betere) opdracht. Als poster momenteel nog geen andere aanstelling in het vooruitzicht heeft is het ietsjes riskanter, maar anderzijds is er geen officiële administratie (C4) beschikbaar, zodat er zelfs geen bewijs is van ontslag. (Er kan nog geen C4 opgemaakt worden) Voor de werkloosheidsuitkering is er dus geen ontslag. Probeer wel zo snel mogelijk een andere aanstelling te vinden. Al is dat niet zo moeilijk: leerkracht is nog steeds een knelpuntberoep. Als je je aanstellingsopdracht wél al ontvangen hebt (of na september al een maandllon) dan volstaat (bij een tijdelijke aanstelling) een vooropzeg van een volle werkweek om zonder problemen te stoppen.

Ik zou in geval van poster (indien ik zelf in deze situatie terechtkom) een beleefde mail sturen naar de directie dat ik niet inga op de vacature, gezien de reële jobinhoud niet overeenstemt met de voorgestelde vacature en dat ik nu een aangeboden 100% opdracht kan aanvaarden, wat met een 45% niet kon. (doe het letterlijk met die woorden, want de finesse zit 'm juist in die woordkeuze :-)

PrinsCarnaval
Topic Starter
Berichten: 35

#5 , 05 sep 2020 13:35

Bedankt voor de antwoorden!

De juiste terminologie ken ik ook niet zo goed, maar de job is geen vaste benoeming, maar een "tijdelijke opdracht" (van een jaar) met kans op verlenging. Het is trouwens maar 5% als lector en 40% ter ondersteuning van andere lectors (elearning).

Ze heeft net nog met een paar (directe) collegas erover gesproken en ziet het nu al terug iets meer zitten.

Ik stelde de vraag hier dan ook vooral om te weten welke mogelijkheden er momenteel nog zijn, zodat ze een beter overwogen beslissing kan maken.

Momenteel lijkt het wel dat ze het nog een kans wil geven...

Oude Belg
Berichten: 3192

#6 , 05 sep 2020 15:51

Ze kan ook best aansluiten bij een vakbond : die zijn hierin gespecialiseerd.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”