Ontslag tijdens COVID-19

jureca
Topic Starter
Berichten: 77
Juridisch actief: Ja

Ontslag tijdens COVID-19

#1 , 10 apr 2020 10:52

MAG EEN ONTSLAG OMWILLE VAN CORONA?

De Arbeidsovereenkomstenwet verplicht de werkgever om als een goed huisvader ervoor te zorgen dat de arbeid wordt verricht in behoorlijke omstandigheden met betrekking tot de veiligheid en gezondheid van de werknemer.(1)

De werkgever dient, in overeenstemming met de Welzijnswetgeving, de potentiële risico’s op te lijsten en passende maatregelen te nemen om deze risico’s in te dammen. De niet-nakoming van deze verplichtingen kan strafrechtelijk worden beteugeld.

De huidige corona-crisis is dus geen vrijgeleide voor werkgevers om ‘niets’ te doen. Zo dient een werkgever voorafgaand advies in te winnen bij het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW)(2) of kan hij beroep doen op zijn externe preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. Indien er geen dergelijk comité binnen de onderneming zou bestaan, worden de vakbondsafvaardiging, dan wel de werknemers zelf betrokken.

Welke preventiemaatregelen worden genomen, hangt af van onderneming tot onderneming, zonder daarbij de algemene aanbevelingen van de overheid uit het oog te verliezen. De mogelijkheden zijn legio: telewerk, beperken van vergaderingen en fysiek contact tussen werknemers en derden, het ter beschikking stellen van desinfecterende middelen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen, de organisatie van een alternatieve werkplaats, enz…

Anderzijds rust er ook op de werknemer de plicht zich te onthouden van al wat schade kan berokkenen aan zijn eigen veiligheid, de veiligheid van collega’s, werkgever en/of derden.(3) Ook in tijden van corona dient de werknemer de instructies van zijn werkgever na te leven. Zo kan een werknemer om dringende reden worden ontslagen indien hij bijvoorbeeld de gezondheids-en veiligheidsvoorschriften van zijn werkgever zou negeren, zou komen werken niettegenstaande hij op de hoogte is van zijn eigen besmetting of symptomen vertoont, …

De werkgever dient enige voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het opleggen van de maatregelen. De basisregel dat werkgevers en werknemers niet eenzijdig wijzigingen kunnen aanbrengen aan de arbeidsovereenkomst, blijft ook in tijden van corona van toepassing. Dat de wijziging slechts tijdelijk zou zijn, doet daar geen afbreuk aan. Concreet betekent dit dat de werkgever niet zomaar kan eisen van zijn personeel, dat zij sowieso thuis werken of op een andere locatie, andere taken uitvoeren, arbeidstijdenregeling eenzijdig aanpassen,… Teneinde te voorkomen dat een werknemer de verbreking van de arbeidsovereenkomst wegens eenzijdige wijziging van een essentiële arbeidsvoorwaarde zou kunnen inroepen, is het aanbevelenswaardig dat de werkgever grondig de opgelegde maatregel motiveert.

Doch, vooraleer u als werkgever over zou gaan tot ontslag van een van uw werknemers in tijden van corona, denkt u best twee keer na. De werkgever dient uiterst voorzichtig te zijn bij een ontslag in tijden van corona. Zo kan het ontslag van een werknemer, die bijvoorbeeld door overmacht niet op het werk geraakt, als kennelijk onredelijk worden bestempeld. Daarenboven zou dit ook een misbruik van het ontslagrecht van de werkgever kunnen uitmaken.

Een werknemer die uitsluitend omwille van het coronavirus zou worden ontslagen, zou bovenop de schadevergoedingen omwille van kennelijk onredelijk ontslag en misbruik van ontslagrecht door de werkgever, eveneens een schadevergoeding omwille van discriminatie op grond van ziekte kunnen eisen voor de arbeidsrechtbank.

Bron: ARKALIS Advocaten op 18 maart 2020



(1) Art. 20, 2° Arbeidsovereenkomstenwet.

(2) art. II.7-2 en II.7-3 Codex Welzijn Werk.

(3) Art. 17, 4° Arbeidsovereenkomstenwet.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
father b
Berichten: 1576
Juridisch actief: Nee

#2 , 10 apr 2020 11:46

Jureca, prima zaak dit artikel te plaatsen, ook de initiatiefnemer.

Nu nog een aparte rubriek CORONA VIRUS; zou werkelijk aangewezen zijn in deze tijden, welke lang nog niet zullen voorbij zijn en velen met vragen opzadelen.
Indien dan interessante en doelgerichte artikels verschijnen; kunnen forumleden en lezers deze rubriek raadplegen. Regel-en wetgevingen hieromtrent wijzigen toch dagelijks en iedereen zit zo wat in het ongewisse.
Misschien een ( niet verplichte ) opportuniteit voor het forum. Mogelijkheid om niet alleen juridisch advies te geven, maar ook om onze medemensen een beetje bij te staan.

Bedankt.

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#3 , 11 apr 2020 12:12

MAG EEN ONTSLAG OMWILLE VAN CORONA?

geen ontslag maar wel "gelijk geacht aan"

schoolverlaters die al maanden als uitzendkracht aan de slag waren met weekcontracten, staan op straat, werk kwijt en geen recht op een werkloosheidsuitkering, terwijl de uitzendkantoren de werknemers perfect nieuwe weekcontracten konden blijven geven en tijdelijke werkloosheid aanvragen, en dan hadden zij wel een inkomen, nu zijn de gevolgen van de beëindiging van hun tewerkstelling zowat gelijkwaardig aan een ontslag om dringende reden

hun situatie haalde het nieuws niet, en vakbonden hebben ook niet in de bres gesprongen voor de zwaksten van onze arbeidsmarkt.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Reclame

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#4 , 11 apr 2020 14:28

Ik vraag het verder na. Hier is er immers geen sprake meer van studentenarbeid, maar van een uitzendkracht tijdens wachtperiode. Voor COVID-19 is er geen arbeidsverleden nodig. COVID-19 uitkeringen zijn niet voorzien voor studenten. Dit is echter gewone uitzendarbeid, geen studentenarbeid. Zodra ik meer verneem zal ik berichten op dit forum.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#5 , 11 apr 2020 15:45

maar van een uitzendkracht tijdens wachtperiode. Voor COVID-19 is er geen arbeidsverleden nodig.
geen arbeidsverleden maar wel een arbeidsovereenkomst
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”