Verbrekingsvergoeding en vevroegd vakantiegeld wordt niet uitbetaald

ikkenaturlijk
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Verbrekingsvergoeding en vevroegd vakantiegeld wordt niet uitbetaald

#1 , 08 mei 2019 09:07

Beste allen,

Per 8 april 2019 werd ik door mijn werkgever ontslagen. Officieel omdat ik ondermaats presteerde, officieus omdat het bedrijf financiële moeilijkheden heeft en ik te duur ben. Mijn werkgever wou in de eerste plaats dat ik mijn opzeg presteerde. Op 16 april 2019 heeft hij hiervan afgezien en besloot hij mij onmiddellijk te laten vertrekken, mits de betaling van de verbrekingsvergoeding.

Op 30 april, datum van de uitbetaling van de lonen, kreeg ik een mail met de mededeling dat ht geld op is en dat hij wacht op bericht van de bank om iedereen (ook de werknemers die nog in dienst zijn) te kunnen uitbetalen. Dit zou in de loop van de maand mei gebeuren. Ik heb hier echter weinig vertrouwen in, daar het niet de eerste keer is dat mijn werkgever op zijn financiële beloftes terugkomt.

Ik stelde mijn werkgever op 30 april in gebreke en liet hem tot en met 7 mei de tijd om de betaling alsnog uit te voeren. Gisteren stelde mijn werkgever voor om het totale bedrag in 6 maandelijkse schijven te betalen. Ik weigerde dit, enerzijds omdat ik op dit ogenblik geen inkomsten heb uit arbeid en ook niet kan genieten van een werkloosheidsuitkering (opzegperiode loopt tot 22 mei).

Graag wenste ik te weten welke de opties zijn om mijn werkgever te verplichten te betalen of om hem schrik aan te jagen om de betaling te versnellen:
- procedure ten gronde voor de Arbeidsrechtbank?
- kortgeding?
- procedure voor de vrederechter?
- dagvaarding in faling?
- ...

Het verschuldigde bedrag is +- 6300 EUR.

Alvast bedankt op voorhand.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 08 mei 2019 09:49

Als hij je opzeg heeft gegeven met vooropzeg en je word vrijgesteld van prestaties mag hij dit in maandelijks loon betalen, hij moet dit niet in zijn geheel ophoesten .

Ik baseer me op wat je schreef
Mijn werkgever wou in de eerste plaats dat ik mijn opzeg presteerde.
Je kan dit niet versnellen, er is niemand die dit geld kan van de bank nemen als er geen is.

Bij een faillissement zal je nog iets langer moeten wachten tot het fonds voor sluiting van ondernemingen je zal uitbetalen .

enkel arbeidsrechtbank is hier bevoegd, en dit gaat ook niet van vandaag op morgen, er is daar ook een wachttijd.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

B.Debuck
Berichten: 335
Juridisch actief: Nee

#3 , 08 mei 2019 11:02

@denlowie TS geeft ons mee dat het contract wordt verbroken tijdens de opzegperiode. In deze optiek moet het saldo in theorie onmiddellijk (in praktijk bij de eerste volgende loonsbetaling) uitbetaald worden.

Natuurlijk als er geen geld is zal je er geen kunnen krijgen. De termijn voor de arbeidsrechtbank zal langer dan deze zes maanden bedragen.

PS: Ik ben er 95% zeker van dat u van rechtswege ook recht op rente op de laattijdig betaalde lonen (u moet er wel om vragen). Kan iemand met de nodige kennis nog bevestigen dat een opzegvergoeding onder loon valt bedoeld art. 10 ?
Artikel 10 van de loonsbeschermingswet in link hieronder:
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_l ... e_name=wet

Reclame

father b
Berichten: 1576
Juridisch actief: Nee

#4 , 08 mei 2019 11:17

Tik eens op google : lex4you-wanneer en hoe moet de opzegvergoeding worden betaald ?

Volgende link https://www.tvh-advocaten.be/nl/nieuws/ ... ct-betalen

Ik denk dat dit uw vraag zal beantwoorden.

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#5 , 09 mei 2019 10:10



Ik stelde mijn werkgever op 30 april in gebreke en liet hem tot en met 7 mei de tijd om de betaling alsnog uit te voeren.
waarom ga je niet naar je vakbond? geld eisen van een bedrijf in moeilijkheden is werk voor specialisten, voor je het weet maak je een procedurefout. als jij in je ingebrekestelling spreekt van een verbreking en het is een vrijstelling van prestatie, zit je al mee een probleem.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#6 , 09 mei 2019 10:42

Zo als de reden schreef geld eisen van een bedrijf in moeilijkheden is werk voor specialisten en de vakbond hebben deze kennis.

Maar één ding is zeker als er geen centen op de rekening van het bedrijf staat en de bank geeft geen krediet maar, dan mag je de grootste specialist zijn van België, en zal je niet onmiddellijk je geld krijgen, dit staat als een paal boven water. .

En als er een faillissement word, dan het fonds voor sluiting van ondernemingen je uitbetalen , maar wanneer ?

De gemiddelde betalingstermijn bij het FSO kan worden geschat op 10 maanden na het faillissement
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”