Dat is een samenvattend artikel.
De mosterd voor dit artikel wordt - naar eigen zeggens - gehaald uit art 39 en art 39bis uit de arbeidsovereenkomstenwet.
Die artikels stellen niets anders dan dat een partij de overeenkomst kan beëindigen zonder inachtneming van de opzeggingstermijn (en dat zij dan gehouden zijn de andere partij een vergoeding te betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt hetzij met de duur van de opzeggingstermijn, hetzij met het resterende gedeelte van die termijn.)
De enige vormvereisten die daarmee gevrijwaard worden uit art 37 zijn deze betreffende de opzeggingstermijn, niet de opzegging noch de kennisgeving ervan.
Maar omdat het een algemene regel lijkt dat een verbreking aan geen vormvereisten moet voldoen, gaat er vast meer in de wet staan dan dit.
Misschien ergens in een uitspraak?
Bovengenoemd artikel heeft juridisch maar weinig slagkracht an sich om vormvereisten te vrijwaren.
Ik ben niet op zoek naar het belang van een aantoonbare verbreking van de arbeidsovereenkomst maar het belang van zijn inhoud.
Kan in het Belgisch recht een werknemer ontslagen zijn zonder daarvan op de hoogte te zijn?
Kan iemand op donderdag ontslaan zijn maar dit pas op maandagavond weten?
(bv: Baas maakt aangetekend schrijven op donderdag, vrijdag op de bus, maandag aangeboden door postbode)
(bv2: werknemer ziek of vakantie en baas ontslaat vandaag per aangetekend schrijven dat werknemer pas 1 of 2 dagen later aangeboden krijgt.)