Schulden inwonende dochter

saraatje
Topic Starter
Berichten: 3

Schulden inwonende dochter

#1 , 14 feb 2008 13:58

Na een echtscheiding woont mijn dochter (42 j) terug bij mij in. Omdat ik weet dat ze schulden heeft vroeg ik mij af of ik als moeder (weduwe) kan mee aansprakelijk gesteld worden voor het vereffenen van haar schulden. Ik heb een eigen woning en een klein inkomen als gepensioneerde.

Ik wil mijn dochter niet op straat zetten maar kan ik eventueel maatregelen nemen om zelf geen problemen te krijgen op het moment dat er schuldeisers aan de deur staan.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 14 feb 2008 14:22

Je bent niet aansprakelijk voor de schulden van je meerderjarige dochter, tenzij je zelf als borg zou tekenen.

Wanneer iemand schulden heeft mag de schuldeiser er van uitgaan dat alles wat zich bevindt op de plaats waar de schuldenaar ingeschreven is in de bevolkingsregisters zijn eigendom is, en dus in beslag mag genomen worden voor de schulden. Degene die de eigenaar is moet dan bewijzen dat hij de eigenaar is. Hij/zij kan trachten de gerechtsdeurwaarder hiervan te overtuigen, lukt dat niet dan moet hij/zij een procedure doen voor de beslagrechter.

Men kan dan het bewijs van zijn eigendomsrecht leveren op alle manieren, als de rechter je maar gelooft. Rechters weten ook dat er veel gelogen wordt en dat nogal wat samenwonenden, als er één is die schulden heeft, alles "op naam van de andere zetten", bijvoorbeeld door een inventaris op te maken. De rechters zijn dus zeer wantrouwig. Hij weet ook dat je in die inventaris kan zetten wat je wil.

Als men echt de eigenaar is slaagt men er meestal wel in de rechter te overtuigen. Beste bewijs is facturen met het bewijs met welke gelden dit betaald is, bijvoorbeeld betaling met bancontact via jou rekening. Maar alles is dus goed als bewijs, als je de rechter maar kan overtuigen van je goede trouw.



scorpioen

Beachcomber
Berichten: 572

#3 , 14 feb 2008 16:31

Maak een inventaris voor ze officieel intrekt, neem foto's van de dure stukken en waardevolle voorwerpen en laat die officialiseren door een erkend schatter of nog beter, leg ze neer bij de notaris. Op dat moment ben je zogoed als zeker dat je goederen niet zullen worden aangeslagen.

Al wat je daarna nog aankoopt van waardevolle voorwerpen betaal je dan best met een bankkaart op jouw naam, of laat je toevoegen aan de lijst die je reeds had neergelegd.

Reclame

Terug naar “Archief”