twijfels bij maatschappellijk onderzoek

vader2
Topic Starter
Berichten: 14

twijfels bij maatschappellijk onderzoek

#1 , 22 okt 2007 14:43

Hallo,

Als er door de jeugdrechtbank een deskundige is aangesteld voor een maatschappellijk onderzoek te voeren, maar bij lezen van diens verslag blijkt dat hij eigenlijk redelijk lichtzinnig te werk is gegaan en verschillende leugens klakkeloos accepteert. Kan hiertegen iets gedaan worden?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#2 , 22 okt 2007 15:33

ja

Je kan hem bijvoorbeeld trachten te wraken wegens "onpartijdig".

Hier moet je strikt zijn: In het "deskundigenrapport" staan vaak beslissende zaken waar de rechter rekening mee moet houden.

je kan elke partij en ook de rechter op de hoogte brengen dat je niet akkoord kan gaan met de inhoud van het rapport (met een opsomming van enkele redenen waarom).

Raadpleeg een advocaat om U bij te staan om alles in juridisch correcte banen te leiden. Misschien dit eerst waarna deze voor U deze redenen bezorgd aan alle partijen.

Laat het ook niet slingeren omdat de termijn om dat te doen aan het lopen is.

RR

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 24 okt 2007 11:15

“Art.50.De jeugdrechtbank treft alle maatregelen en doet het onderzoek verrichten dat nodig is om de persoonlijkheid van de betrokkene en het milieu waarin hij wordt grootgebracht, te kennen en om uit te maken wat zijn belang is en welke middelen voor zijn opvoeding of behandeling geschikt zijn.Zij kan een maatschappelijk onderzoek doen verrichten, door bemiddeling van de bevoegde sociale dienst, en de betrokkene aan een medisch-psychologisch onderzoek onderwerpen, indien zij het haar meegedeelde dossier niet voldoende acht...”(8 APRIL 1965. - Wet betreffende de jeugdbescherming...).

Voornoemd onderzoek is geen ‘deskundigenonderzoek’ in de zin van art.962 e.v. Gerechtelijk Wetboek(=Ger.W.).

"133...Na de verrichting van dit (sociaal) onderzoek dient het O.M. de akten ervan neer te leggen op de griffie om het bij het dossier van de rechtspleging te doen voegen;de griffier brengt daarvan kennis aan de partijen.Elke partij kan er zich door de griffier een eensluidend verklaard afschrift van doen afgeven(art.725,1e lid Ger.W.).Aldus is het accusatoire karakter van de procedure ook in dat geval gewaarborgd(cf.PANIER,Rev.Trim.Dr.Fam. 1983,279,nr.10)."(SENAEVE,P., Handboek van Familieprocesrecht,Leuven Acco 1986,88).

De partijen die daarvan kennis kregen hebben de mogelijkheid hierop bij conclusie te antwoorden,krachtens art.767 Ger.W..

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Archief”