Welke informatie mag van internet gekopiëerd of gebruikt?

imkeren
Topic Starter
Berichten: 4

Welke informatie mag van internet gekopiëerd of gebruikt?

#1 , 18 mar 2015 10:49

Ik had graag een advies over de correctheid van de volgende tekst.

Met dank bij voorbaat.


Van klassieke media ( geschreven en gesproken ) naar de digitale wereld van internet.
Het valt me met de regelmaat van de klok op dat nog heel wat personen een fout beeld hebben over deze verschillen en er heel wat misvattingen en zelfs verwarring hierover bestaat.
Ik wil het over de twee belangrijkste parameters hebben, namelijk :
1. Bestemming van de informatie ( openbaar, privé, gratis of betalend )
2. Afkomst van de gegevens ( recent of oud, een of meerdere bronnen, rechtstreekse of afgeleide bronnen, mate van degeneratie door overname van informatie over decennia of zelfs eeuwen heen )
Voor wat betreft de klassieke media is dit duidelijker : qua bestemming is een artikel, boek, dagblad,………..betalend of gratis. Qua afkomst is het meestal ook vrij duidelijk; alleen voor historische of wetenschappelijke literatuur kan een duidelijke degeneratie van de bronnen optreden doordat om de zoveel decennia een nieuw werk wordt geschreven met extracten uit meerdere oudere werken enz…, en is dus de echte bron moeilijker te achterhalen.
Als we nu overstappen naar de digitale media, in het bijzonder de wereld van internet, dan zien we belangrijke verschillen.
In verband met de bestemming is informatie ofwel opgenomen in het ‘publieke domein’ ( iedereen kan en mag deze informatie bekijken en gebruiken ) ofwel tot het ‘privé domein’; dit laatste wordt bekomen door de gegevens via software tools of bepaalde sites te vergrendelen. Meestal kan met dan slechts toegang verkrijgen via een ‘registratie sleutel’ die al dan niet betalend is. Men spreekt van ‘hacking’ als personen zulke informatie illegaal willen ‘downloaden’ of kopiëren. ( b.v. muziek, films,……….) Er bestaan ook gemengde sites waar een deel van de informatie ‘publiek domein’ is en een ander deel ‘privé domein’.
Qua afkomst van de gegevens is het digitaal iets moeilijker; meestal is de enige informatie die men heeft een URL adres, en ten tweede gebeurt de degeneratie van de bronnen véél sneller omdat informatie met een razendsnel tempo wordt overgenomen in andere sites. De enige referentie die men dan kan vermelden is het URL adres van de pagina waarop de informatie werd gevonden.
Als conclusie wil dit zeggen dat iedereen die informatie plaatst op het internet in het ‘publiek domein’ zich moet realiseren dat hij of zij deze informatie met de ganse wereld wil delen, en dat dus ook de ganse wereld deze informatie kan bekijken en gebruiken.
Ik hoop dat deze toelichting tot een beetje meer voorzichtigheid aanzet, en dat er hierdoor ook minder verassingen of ergernis zal ontstaan in deze digitale wereld ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 18 mar 2015 11:45

topic gesloten. Reeds derde maal dat zelfde tekst gepost wordt, op reacties wordt door OP niet gereageerd, dus blijkbaar vindt hij/zij dit niet interessant genoeg.

Reclame

Terug naar “Archief”