Vraagje naar aanleiding van een topic

wonderingwhy
Topic Starter
Berichten: 118

Vraagje naar aanleiding van een topic

#1 , 25 jul 2012 18:40

Vandaag las ik in een niet nader te vernoemen topic de volgende uitspraak;
RVA kan ook beslissen om je bvb niet toe te laten tot een opleiding (met behoud van uitkeringen) indien men je nog niet lang genoeg werkloos bent of een "interessant" profiel hebt voor de arbeidsmarkt.
Op zich laat de post zeker niet aan duidelijkheid te wensen over, maar ik vraag me af wat er juist bedoeld wordt met de distinctie "een intereressant profiel voor de arbeidsmarkt."

Stel, ik werk al jaar en dag in job x, ik ben die job beu en wil iets anders gaan doen. Ik word toevallig ontslagen, wil me graag herorienteren. Kan de RVA me deze optie "verbieden" in de hoop me toch terug aan het werk te krijgen in een branche waar ik op uitgekeken ben, louter en alleen omdat ik een interessant profiel heb voor die branche?

De VDAB lijkt me open te staan voor heroriënteringen, maar als ik de bovenstaande quote lees vraag ik me toch af in welke mate?

Dit is zeker geen dringende vraag, ze is totaal niet van toepassing op mijn situatie, maar... Ik vroeg het mij af...

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 26 jul 2012 09:28

Wat ik daarmee bedoelde is dat de RVA perfect kan weigeren omwille van, onder andere, het feit dat je reeds een diploma hoger onderwijs hebt. Maar ook daar bestaan weer uitzonderingen op. De volledige reglementering en onderrichting daaromtrent zijn iets te ingewikkeld om zomaar even te publiceren. Wie zelf wil zoeken kan dit op http://www.rvatech.be" onclick="window.open(this.href);return false;

De onderrichting in verband met de vrijstelling voor voltijds hoger onderwijs:
DE WERKLOZE MAG NOG NIET GEDIPLOMEERD ZIJN IN HET HOGER ONDERWIJS

Voorafgaande opmerking: de voorwaarden om een vrijstelling « artikel 93 » te bekomen, zijn cumulatief. Bijgevolg dient steeds rekening gehouden te worden met alle fiches die deze voorwaarden behandelen (fiches 7 tot 11bis).


Samenvatting
Om een vrijstelling “artikel 93” te bekomen, mag de werkloze nog niet beschikken over een einddiploma van het hoger onderwijs, behalve indien de directeur vaststelt dat dit diploma maar weinig inschakelingsmogelijkheden biedt op de arbeidsmarkt.

Deze voorwaarde is van toepassing, zelfs indien de studies waarvoor de vrijstelling “artikel 93” wordt aangevraagd op de lijst van de knelpuntberoepen staan.

Deze voorwaarde is niet van toepassing wanneer de werkloze een vrijstelling vraagt om het diploma leraar te behalen (fiche 23).
WB : artikel 93 KB

Om een vrijstelling “artikel 93” te bekomen, mag de werkloze nog niet beschikken over een einddiploma van het hoger onderwijs.

WAAROM DEZE REGEL?
Men wil vermijden dat een persoon zijn schooltraject verderzet terwijl hij werkloosheidsuitkeringen ontvangt. De werkloosheidsuitkeringen zouden dan in de plaats komen van een studiebeurs, wat er niet het doel van is.
De vrijstelling “artikel 93” moet een uitzonderingsregel blijven en is dus voorbehouden aan werklozen die nog niet voldoende gekwalificeerd zijn om zich op de arbeidsmarkt in te schakelen.

WAT VERSTAAT MEN ONDER HOGER ONDERWIJS?
Het gaat om elke vorm van hoger onderwijs en meer bepaald:

- hogere studies met volledig leerplan (bachelor + master, bijkomende master);
- hogere studies 3de cyclus (doctoraat)

Worden eveneens bedoeld, de studies in het hoger onderwijs voor sociale promotie.

WAT VERSTAAT ONDER EINDDIPLOMA VAN DE STUDIES?

Er wordt rekening gehouden met studies die beëindigd zijn en waarvoor men is geslaagd, aangezien zij uitgemond zijn op het behalen van een einddiploma.

Er wordt eveneens rekening gehouden met een diploma behaald ingevolge het afleggen van de examens alleen (voormalige examencommissie) of ingevolge studies gevolgd via het afstandsleren.

Er wordt rekening gehouden met het geheel van de eerste twee studiecycli (bachelor en master).
Uitleg over de structuur van het hoger onderwijs, zie fiche 1bis.



Dat betekent dat het bezitten van een professioneel gericht bachelordiploma (ex-graduaat, regentaat) geen beletsel zal vormen om een vrijstelling te bekomen om een master te volgen ...


UITZONDERING: HET DIPLOMA BIEDT WEINIG MOGELIJKHEDEN

De directeur stelt vast (via het forumlier C 93 of via een bijgevoegde verklaring) dat het einddiploma van het hoger onderwijs dat de werkloze eerder behaalde, slechts weinig inschakelingsmogelijkheden op de arbeidsmarkt biedt.

De directeur kan het advies inwinnen van de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling.

Wat onderzocht moet worden, is of het diploma dat de werkloze reeds bezit een diploma is dat maar weinig mogelijkheden biedt op de arbeidsmarkt.

Het feit dat de werkloze de vrijstelling “artikel 93” vraagt om studies te hervatten die opgenomen zijn in de lijst van studies die voorbereiden op een knelpuntberoep, is op zich geen argument om een uitzondering te maken op het feit dat hij reeds houder is van een diploma van het hoger onderwijs.

Voorbeeld
Een werkloze heeft een master in de rechten en vraagt de vrijstelling “artikel 93” om studies verpleegkunde te hervatten. Deze vrijstelling moet geweigerd worden met als reden dat betrokkene reeds houder is van een diploma van het hoger onderwijs. Het diploma dat de werkloze reeds bezit is geen diploma dat weinig kansen biedt op de arbeidsmarkt.

De directeur kan daarentegen de mogelijkheid gebruiken tot afwijking indien de werkloze over een zeer oud eindiploma van het hoger onderwijs beschikt en studies wenst te hervatten die voorkomen op de lijst van studies die voorbereiden op een beroep waarvoor een tekort aan arbeidskrachten bestaat.

De directeur kan eveneens gebruik maken van de mogelijkheid tot afwijking, indien de werkloze die al een einddiploma heeft, door het volgen van een specialisatie of een bijkomende opleiding, de kwalificatie kan bereiken van een beroep uit de lijst van de knelpuntberoepen.

(…)
Behoudens deze uitzonderlijke situatie, zal geen enkele vrijstelling toegekend worden om een bijkomende master te volgen. Geen enkel vrijstelling wordt toegekend om een doctoraat te verrichten of om een doctoraatsopleiding te volgen (over het doctoraat, zie fiche 22).
andere opleidingen (dus opleidingen NIET aan een hogeschool) vallen nog onder een andere reglementering.

wonderingwhy
Topic Starter
Berichten: 118

#3 , 10 sep 2012 23:27

OK...

Maar wat ik bedoelde slaagt meer op de volgende situatie:

Stel, ik werk al een jaar of 10 in de informatica, ik word onverwacht ontslagen en vraag een werkloosheidsuitkering aan. Ik ben uitgekeken op mijn job, en zou graag iets anders willen gaan doen. Ik vind op de VDAB website een opleiding voor bijvoorbeeld boekhouder We hebben het hier dan over een gewone VDAB-opleiding, niet over 1 die me zou dwingen om opnieuw voltijds te gaan studeren.

Ik wil me op die opleiding inschrijven, hoewel ik met mijn huidige CV en parate kennis opnieuw vrij snel aan een job zou kunnen geraken in de informatica. Kan de RVA mij dit weigeren om de besproken reden, dus omdat ik reeds een interessant profiel heb?

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 11 sep 2012 11:40

ja, ook omwille van andere redenen.

G_V_
Berichten: 1

#5 , 14 okt 2012 21:45

Beste

Ik ben 26jaar, woon alleen en sta volledig in voor mijn eigen onderhoud.
Verder heb ik een bachelordiploma Communicatiemanagement, heb ik 4jaar gewerkt als bediende tem half september 2012 en zou ik stempelgerechtigd zijn.
Half september ben ik gestart met een bacheloropleiding kleuteronderwijs, een speciaal traject op 2 ipv 3 jaar omdat ik reeds een bachelordiploma behaalde. Kleuteronderwijs is een knelpuntberoep.
Ik vroeg bij de rva een vrijstelling aan om deze studies te volgen en toch een uitkering te ontvangen, zonder opgeroepen te kunnen worden.

Dit hebben ze jammer genoeg geweigerd wegens reeds een bachelordiploma in bezit.

Als ik het goed begrepen heb kon ik in één van de vorige berichten een uitreksel van http://www.rvatecht.be" onclick="window.open(this.href);return false; vinden,
waarin stond dat ze bovenstaande reden niet kunnen aanhalen als de werkloze een vrijstelling vraagt om het diploma leraar te behalen. (fiche 23, WB: artikel 93KB)

Klopt dit?
Wat zijn mijn mogelijkheden nog?

Bedankt voor de hulp !

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#6 , 15 okt 2012 09:52

Een aanvullende opleiding (vroegere D-cursus, GAS lerarenopleiding) is geen probleem, wat jij doet is echter een basisopleiding leerkracht... en da's wel een probleem.

idbtaoo
Berichten: 1

#7 , 06 mar 2015 07:48

RVA mij dit weigeren om de besproken reden, dus omdat ik reeds een interessant profiel heb?
http://www.usj.edu/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.test-king.com/onlinecourses/NCLEX-PN.htm
http://www.regiscollege.edu/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.test-king.com/
http://www.ltu.edu/" onclick="window.open(this.href);return false;

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#8 , 06 mar 2015 08:01

Idd.

Terug naar “Archief”