#3 , 02 aug 2011 22:15
Sociaal onderzoek kan in vele vormen plaatsvinden.
Het eerste sociaal onderzoek dat wij zijn ondergaan, werd een deskundige opgelegd, betalend. Dat ging veel sneller, omdat er snel een uitspraak nodig was over hoe de verblijfsregeling van ons kind nodig was.
Dit is inderdaad op een 3-tal maanden afgerond.
Heel simpele basisvragen, waarom ben je ermee getrouwd, wat is er mis gegaan, heb je opmerkingen op zijn manier van opvoeden, is er ergens een probleem, hoe ziet je nieuwe relatie eruit, hoe ga jij om met je kind, is je kind gelukkig.
Heel erg diep wordt daar niet op ingegaan.
Stoten ze wel op problemen, raden ze bv de rechtbank aan voor dieper onderzoek natuurlijk.
Het tweede sociaal onderzoek was door een juridische assistente. Eén keer naar Leuven daar op gesprek, klein uurtje en daarna is zij één keer bij ons thuis geweest.
Zelfde voor vader.
Gezien wij in tussentijd zelf al stappen hadden gezet naar bv comité bijzondere jeugdzorg en begeleidt werden (en nog steeds), heeft zij aangeraden de beslissing opgelegd door de rechtbank zo te laten en verder onderzoek in handen van comité bijzondere jeugdzorg te laten.
Je moet op heel erg korte tijd heel erg veel vertellen en aan de hand daarvan maken zij dan een verslag op aan de rechtbank met een advies.
De rechter beslist dan daarop gebasseerd welke verdere stappen er dienen genomen te worden, vrijwillig of gedwongen.