Bankonderzoek erfenis

g1955
Topic Starter
Berichten: 40

Bankonderzoek erfenis

#1 , 10 feb 2010 23:00

Ik heb nog effecten aan toonder die ik tot eind 2013 kan houden.
Mijn erfgenaam zou daarop 65% moeten betalen,dus veronderstel ik dat hij ze niet zal aangeven.Kan de fiscus iets aantonen als er bankonderzoek komt?
Wat is de kans op bankonderzoek?De coupons komen op mijn rekening.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 11 feb 2010 11:27

Wie kan een bankonderzoek instellen ?

Ten eerste , een erfgenaam die zich benadeeld voelt en vermoedt dat er onregelmatigheden zijn gebeurd.
Ten tweede , de Registratie zelf. Zeker wanneer de aangifte van uw nalatenschap niet strookt met hun gegevens. En die kunnen ver teruggaan : verkopen onroerend goed , ontvangen erfenis en verzekering , aangiftes personenbelasting , algemene kennis.
Indien men schrik heeft van de hoge successierechten , denk dan eens na over het volgende.
Zet al uw effecten NU op een effectenrekening. Doe een schenking van die effecten aan uw voorbestemde erfgenaam , voor de blote eigendom. Dit kost U 7 %.
Het vruchtgebruik houdt U voor Uzelf , zodat de dividenden en intresten aan U uitgekeerd worden. Bij uw overlijden wordt uw erfgenaam eigenaar van de portefeuille in volle eigendom , zonder bijkomende taksen of kosten. En niemand zal U of die erfgenaam lastigvallen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

basejumper
Berichten: 4629
Locatie: Diest

#3 , 13 feb 2010 17:19

Beste,

Je kan ook perfect constructies als handgift met last laten opstellen door je bankier. Indien je overlijden plaatsvindt langer dan drie jaar na de handgift betaalt je erfgenaam dan geen cent successie.
Elk degelijke bank met een private bankingafdeling heeft specialisten in huis die je daarbij kunnen helpen.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 13 feb 2010 18:29

Ik meen te weten , basejumper , dat handgift met last , net zoals schenking van blote eigendom , pas geldig is na een notariële akte. Men ontsnapt dus niet aan de (3 of 7 %) schenkingsrechten.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

3399AAaa
Berichten: 818

#5 , 13 feb 2010 19:45

Geen suggestie, maar een loutere vraag: ik heb er geen ervaring mee, maar kan een semi-vaste datum door het neerleggen bij de gemeente ook niet voldoende zijn?
Plus est en vous

basejumper
Berichten: 4629
Locatie: Diest

#6 , 13 feb 2010 19:54

Wanton,

Bij BNP Paribas Fortis bestaat binnen Private banking een heel proces waarbij handgiften met last perfect legaal worden opgesteld zonder notariële akte.
je vermijdt dan de schenkingsechten.
in het proces wordt evenwel ook een document opgesteld waardoor je de schenking alsnog kan laten registeren bij Domeinen en registratie indien de "schenker" binnen de drie jaar terminaal zou worden. Dan kan de begunstigde alsnog de schenking registreren en de rechten betalen.
Indien het overlijden door een ongeval zou gebeuren is dat natuurlijk een risico.
PS : bij welke notaris werk jij?
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

jefke007
Berichten: 1812

#7 , 13 feb 2010 21:02

Ik meen te weten , basejumper , dat handgift met last , net zoals schenking van blote eigendom , pas geldig is na een notariële
akte. Men ontsnapt dus niet aan de (3 of 7 %) schenkingsrechten.
Mogelijk kan men dit voor een buitenlandse ( meestal nederlandse ) notaris, zonder schenkingsrecht . Indien men binnen de 3 jaar overlijdt dan moet men wel rechten betalen.
Ereloon notaris ongeveer 2000 euro.

wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#8 , 14 feb 2010 13:40

Ik moet mijn bewering idd nuanceren. Een schenking op last of met voorwaarden is niet verplicht te doen via notariële akte , maar het is wel aan te raden en wenselijk. Een juiste formulering is hier zeer belangrijk. Daar zal door de procedure van Dexia waarschijnlijk wel aan zijn voldaan. Een notariële akte is ook best als één en ander hard moet gemaakt worden to. derden.

Ik wil er enkel op wijzen dat een juridisch en fiscaal correcte overdracht van de effecten zou geschieden. Niet zo maar , van de ene doorgeven aan de andere , zelfs kort voor het overlijden. Het is niet meer de tijd om 'zwart geld' te creëren. Best dat de begunstigde 'officieel' geld in bezit krijgt. Al was het maar om het eigen te houden , want zwart geld is altijd 'gemeenschappelijk' ; zelfs als het geërfd is.

Basejumper , wat doet u denken dat ik bij een notaris werk? Ik kom uit de financiële sector , net als uzelf. Maar ben sinds een 5-tal jaren niet meer actief.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Archief”