leibomen

bartvdv
Topic Starter
Berichten: 1911

leibomen

#1 , 21 jan 2010 17:44

Onze buurvrouw kijkt vanop haar terras op de 1e verdieping recht in onze tuin. I.v.m. onze privacy zouden wij leibomen willen planten waarvan de "kruin" begint op een 2 meter hoogte (net boven onze schutting). Het zou de bedoeling zijn de leibomen tussen 4 à 5 m uit te laten groeien.
In Aalst geldt voor een hoogstam een afstand van 83 of 86 cm van de perceelsgrens (in tegenstelling tot veel andere gemeenten waar 2 m wordt aangehouden).

Een leiboom is blijkbaar nergens omschreven en is dus noch hoogstam noch haag. Bij de gemeente zelf krijgen we geen passend antwoord, maar steeds hetzelfde stukje tekst over plantafstanden.

Ik weet echter dat onze buurvrouw daar niet echt tevreden mee gaat zijn en ik vraag me dus af welke (valabele) argumenten ze kan aanhalen om ons te 'verbieden' de bomen te planten.

De buurvrouw is huurder. Stel dat zij laat begaan en enkele tijd later verhuist. Kunnen de nieuwe bewoners ons dan verplichten de bomen te rooien?

Planten kun je zonder toestemming, maar voor rooien is een rooivergunning nodig?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
3399AAaa
Berichten: 818

#2 , 21 jan 2010 20:15

hoogstam is normaal vanaf 4-5 m hoogte.

ik heb dat enkele weken geleden nog bestudeerd en het blijkt uit de rechtspraak dat als het tot een rechtszaak komt elke rechter daar een beetje zijn zin mee doet, de concrete omstandigheden in rekening nemend. (schade, privacy, licht, bladval, schade door ondergrondse wortelgroei,.......)

afstand tot aan andere perceelsgrens is te meten vanaf het midden van de stam tot aan de perceelsgrens (2 vaste punten). Dus beter niet te dicht, want leibomen kunnen serieuze stamdiameter krijgen.

Ook de sanctie 'rooien' wordt heel divers toegepast, maar een vrederechter zal meestal een Salomonsoordeel vellen. Als u goede redenen heeft om te planten, moet zij heel goede redenen hebben om te doen rooien, op straffe van rechtsmisbruik (behoudens ernstige schade die de bomen zouden kunnen teweegbrengen).

enkele voorbeelden uit de rechtspraak: bomen in een groene omgeving te Ukkel mogen niet gerooid, gezien het 'groene' karakter van de omgeving ook al staan ze te dicht tegen de perceelsgrens, en het feit dat de bomen daar al 15 jaar staan. Een ander voorbeeld: perenboom in tuin in industriestad mag niet gerooid want het is één van de enige bomen die er nog staan in de omgeving. Het hangt er dus vanaf hoe de rechter tegenover het geheel der feitenconstellatie en mogelijke schade staat.
Plus est en vous

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#3 , 07 feb 2010 14:21

Beste,

Ik zou hier toch opletten. De rechten van aangelanden behelzen ondermeer recht op uitzicht, recht op licht en lucht.
Het is hier een afweging over uw recht op privacy tegen haar recht op uitzicht en licht...
Quid als er een appartementsgebouw van drie verdiepingen zou zijn?
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 07 feb 2010 16:49

De afstand tussen een leilinde en de perceelsgrens is standaard 50 cm.
Een leilinde is een boom, die door regelmatige snoei een andere bestemming krijgt dan een boom die u niet onder handen neemt.(haag t.o.v.boom)
De afstand wordt gemeten tussen de perceelsgrens en het midden van de stam van de boom. (de stam wordt immers elk jaar dikker)
Standaard: elke gemeente kan de standaard voorschriften,naar eigen noodzaak, aanpassen. Indien het in uw gemeente 75,90 of... cm is, dan hoeft u zich hieraan te houden. Idem wat betreft de hoogte.
Het kan ook zijn dat uw gemeente een standaard voorstel heeft wat betreft de snoeivoorschriften.

Art 35 van het veldwetboek bepaalt de regels indien gemeenten geen regels hebben vastgelegd.
Art. 35. Hoogstammige bomen mogen slechts op een door vast en erkend gebruik bepaalde afstand geplant worden; bij ontstentenis van zodanig gebruik mogen hoogstammige bomen slechts op twee meter, andere bomen en levende hagen slechts op een halve meter van de scheidingslijn tussen twee erven worden geplant.
Fruitbomen van welke soort ook mogen als leibomen, aan elke kant van de muur tussen twee erven, geplant worden zonder dat een afstand in acht wordt genomen.
Is die muur niet gemeen, dan heeft alleen de eigenaar het recht hem als steun voor zijn leibomen te gebruiken.
Ook dit artikel is verhelderend.

Terug naar “Archief”