vastgoed recht

Iris
Topic Starter
Berichten: 3
Locatie: St. Lievens-Houtem

vastgoed recht

#1 , 07 feb 2008 16:59

Geachte,
Mijn schoonzus heeft twee jaar voor haar overlijden het woonhuis overgenomen na vereffening-verdeling van haar huwgemeenschap ingevolge echtscheiding.
Dit gebeurde via openbare verkoop na een commandverklaring ten haren voordele om moeilijkheden te vermijden.
De aankoopakte vermeldt enkel haar naam.
Haar partner die toen bij haar inwoonde maar nu elders gedomicilieerd is heeft evenwel een hypothecaire lening aangegaan om de aankoop voor een deel te financieren.
In de hypothecaire leningakte heeft zij zich samen met haar partner solidair verbonden tegenover de kredietverstrekker.
De rest van de aankoopsom werd betaald door haar drie kinderen uit haar eerste huwelijk.
Na haar overlijden heeft hij de begrafeniskosten betaald en ook de begrafenisvergoeding geïnd.
De successierechten werden betaald door de drie kinderen.
Haar partner eist nu als mede-eigenaar te worden aanzien van de woning.
Bovendien eist hij ook dat de kinderen alsnog de begrafeniskosten betalen.
Hij eist ook de terugbetaling van de kosten die hij zou gemaakt hebben voor het onderhoud van het huis evenals een bewoningsvergoeding van de kinderen die nu nog het huis bewonen.
In de hypothese dat het gezamenlijk eigendomsrecht over de woning niet kan weerhouden worden, eist hij de terugbetaling van alle sommen waartoe hij gehouden was of nog zou zijn ingevolge de hypothecaire lening.
De kinderen beschouwen de sommen betaald ingevolge de hyp.lening als een bijdrage in de lasten van de huishouding tot zolang de samenwoning heeft geduurd.
Het is echter onmogelijk om uit te maken wie wat precies heeft betaald gezien het feit dat er geen gescheiden rekeningen zijn; de wedde van schoonzus werd immers gestort op de rekening van haar partner.
Hoe kan dit kluwen worden ontward ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 09 feb 2008 12:45

“Art.1315.Hij die de uitvoering van een verbintenis vordert, moet het bestaan daarvan bewijzen.Omgekeerd moet hij die beweert bevrijd te zijn, het bewijs leveren van de betaling of van het feit dat het tenietgaan van zijn verbintenis heeft teweeggebracht.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Moeders partner moet dus zijn eigendomsrecht op moeders woning,de betaling van de lening met zijn EIGEN gelden,de betaling van de begrafeniskosten met zijn EIGEN gelden,bewijzen.

Door het mede aangaan en afbetalen van de hypothecaire lening ontstaat geen eigendomsoverdracht.

Alle overige bezittingen van moeder en partner vormen een ‘onverdeeldheid’ die ZONODIG gerechtelijk te verdelen is.

De lening voor moeders huis die de partner met EIGEN gelden afbetaalde kan hij van haar nalatenschap terugvorderen,net zoals moeders nalatenschap een woonvergoeding van de partner kan vorderen.

De begrafeniskosten vallen ten laste van de nalatenschap.Wat haar partner met EIGEN gelden daaraan betaalde kan hij terugvorderen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts

Reclame

Terug naar “Archief”