Bomen van de buurman

Stevenm1
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Bomen van de buurman

#1 , 27 okt 2022 13:58

Graag had ik vernomen indien bomen (populieren )van meer dan 20 meter hoog staan wel op meer da 2 m van de afsluiting maar minder dan 5 of deze in overtreding staan aangezien deze zeker in het najaar voor veel overlast zowel inzake verminderde opbrengst van mijn zonnepanelen overschaduwen van onze tuin als bladeroverlast . ik heb reeds geprobeerd om de zaak aan te kaarten bij de buurman maar die lacht de zaak gewoon weg onder het motto dat hij een bos aanlegt en de natuur helpt terwijl deze bomen enkel dienen als brandhout voor hem

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
freelance
Berichten: 2615

#2 , 27 okt 2022 14:15

Als bomen op 2 meter afstand staan van de perceel grens ( te meten vanaf het midden van de stam ) dan staan die daar wettelijk gezien correct .
Het enige waar u bezwaar zou kunnen tegen maken , zijn takken die overhangen op uw perceel , waarbij u kunt eisen dat buurman deze takken ( laat ) verwijderen . De boom mag daar evenwel geen substantieel nadeel van ondervinden .

Verder worden afvallende bladeren in rurale gebieden niet aanzien als overlast ( het is een natuurlijk fenomeen , net zoals dat een boom in de lente nieuwe bladeren krijgt )
Op gebied van overlast voor zonnepanelen is weinig of geen wetgeving .
Concreet zou men kunnen stellen dat bomen van 20 meter er reeds stonden toen u zonnepanelen liet plaatsen , en daar bijgevolg zelf rekening mee diende te houden .

Er bestaat geen absoluut recht op het capteren van zonnestralen , dus iedereen plaatst zonnepanelen op eigen risico .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .


Reclame

basejumper
Berichten: 4447
Locatie: Diest

#4 , 04 dec 2022 10:12

Beste

Populieren van 20 m hoog staan daar waarschijnlijk al tientallen jaren en ongetwijfeld al van voor u zonnepanelen legde. De situatie was u dus bekend en u heeft weloverwogen en met kennis van die toestand zonnepanelen gelegd. Ook in de wetenschap dat de captatie van zonnestralen suboptimaal was.
Nu verwachten dat die populieren verdwijnen is niet ernstig. Een populier van 20 meter kan je ook niet 'even bijwerken' tot die maar 4 meter hoog is. Gesteld dat de buur al zou willen kappen, zal die daarenboven een kapvergunning moeten krijgen van de gemeente. de kans op een positief antwoord bij gezonde bomen is nihil.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Andere”