Aansprakelijkheid gebouw jeugdvereniging

Rubenska
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Aansprakelijkheid gebouw jeugdvereniging

#1 , 07 jan 2022 20:06

Ik ben lid van een vzw die een scoutsgroep ondersteunt door praktische beslommeringen (vb administratie) weg te nemen van de leiding. De vzw is eigenaar van het gebouw waarin de scoutsgroep zijn activiteiten uitvoert. Tijdens de weekends wordt het gebouw verhuurd aan externen en dan wordt er een contract opgesteld. Met de leidingsploeg van de vaste scoutsgroep is er echter geen contract. Sleutels worden in vertrouwen gegeven, er wordt al jaren oogluikend toegestaan dat de leiding niet enkel tijdens de activiteiten met de leden in het gebouw aanwezig is. De laatste tijd loopt het echter de spuigaten uit. Rookmelders worden verwijderd omdat de rookmachine die ze tijdens hun niet-aangekondigde feestjes gebruiken een alarm triggeren. Er is een centrale verwarmingsketel, maar er worden elektrische vuurtjes aangesleept. Stopcontacten die door ons werden afgesloten, worden gewoon weer in gebruik gesteld. Er is al een gesprek gevoerd met de groepsleiding (de verantwoordelijken van de leiding), maar dit heeft niets uitgehaald. Nu vragen we ons af wie er aansprakelijk wordt gesteld in geval van incidenten/brand tijdens een aanwezigheid of feestje buiten de gebruikelijke scoutsuren. Moet de vzw hier dan voor opdraaien of kunnen we die op de privépersonen verhalen?

Inazuma
Berichten: 7994
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#2 , 08 jan 2022 13:10

De veroorzaker is verantwoordelijk

Maar ...
Aangezien de VZW weet heeft van dergelijke onregelmatigheden, blijft ze zelf ook in gebreke als ze deze praktijken niet stopt, en wordt ze zo mede-verantwoordelijk ...

Tijd voor andere sloten :!:
Voor huurcontract.
En/of voor de eventuele ontbinding van scoutsleiding of VZW ...

Franciscus
Berichten: 35803

#3 , 08 jan 2022 15:17

Scoutsgroep valt onder verzekering van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
Maar als de groepsleiding zo al reageert deze zeker in gebreke stellen met een kopie naar S&GV en naar eventueel een oudergroep van die scoutsgroep.

Heb het ooit meegemaakt dat gedurende een kamp de volledige leiding en fouriers werden vervangen door leiding van andere takken die hun taak overnamen.
Ganse leidingploeg was een man of 45 + groepsleiding.

Reclame

Terug naar “Andere”