Mijn auto is door een fietser aangereden die - bij het oversteken van de rijweg, vlak voor mijn voertuig - van links kwam en een manoeuvre uitvoerde (het oversteken), met schade aan mijn bumper tot gevolg. Leek me een duidelijke zaak (fietser negeerde voorrangsregel én deed een manoeuvre), maar nu betwist de familiale verzekering van tegenpartij de fout van de fietser. Dit is toch een duidelijke zaak, dacht ik nochtans. Nog ter info: mijn wagen was niet volledig gestopt, alleen maar vertraagd voor een voertuig dat uit een straat van rechts kwam, maar op zijn beurt stopte. Daarna ben ik terug versneld en is de van links komende fietser op mijn linkerkant gereden. De wet is nochtans zeer duidelijk in deze:
Artikel 12. Verplichting voorrang te verlenen
12.4. De bestuurder die een manoeuver wil uitvoeren, moet voorrang verlenen aan de andere weggebruikers.
Worden inzonderheid als manoeuvres beschouwd : van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aanpalende eigendom komen, keren of achteruitrijden.
en
19.3. De bestuurder die naar links afslaat moet :
1° zijn voornemen tijdig genoeg kenbaar maken door middel van de linker richtingsaanwijzer wanneer het voertuig daarvan voorzien is of, zoniet en indien mogelijk, door een teken met de arm.
Deze aanduiding moet ophouden zodra de beweging uitgevoerd is;
2° a) op een rijbaan met tweerichtingsverkeer, zich naar links begeven zonder de tegenliggers te hinderen;
b) op een rijbaan met éénrichtingsverkeer, zo dicht mogelijk bij de linkerrand ervan blijven.
3° voorrang verlenen aan de tegenliggers op de rijbaan die hij gaat verlaten;
4° de beweging met matige snelheid uitvoeren;
Hoe komt tegenpartij er bij om deze zaak te betwisten???