Achteraan ingereden

Naia_Sharizai
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Achteraan ingereden

#1 , 06 jan 2020 13:24

Graag jullie mening. Ik ben achteraan ingereden op een auto op een driebaansvak waar er 70 mag gereden worden op het linkerrijvak. Wat is er gebeurt? We r8jden op het linkerrijvak na een kru8spunt waar we moesten stoppen. De auto voor mij vertrekt aan dit kruispunt trekt op. We rijden 60 en plots blokkeert haar wagen volledig. Beter gezegd de auto maakt een noodstop zonder dat de remlichten aangaan en gaat van 60 per uur naar stilstand zonder remlichten terwijl het donker was. Er zat ongeveer 20 meter tussen mij en mijn voorliggerb8j rijden. Toen haar auto zonder remlichten stopte koste het mij enkele belangrijke seconden voor ik doorhad dat de auto voor mij zonder reden gestopt was en ik dus zelf kon beginnen remmen. Ik ben dan ook met een resterende snelheid van ongeveer 25 a 30 per uur op haar wagen ingereden.

Wie is hier in fout? Wat zegt de wet hierover? Ik kon toch n8et voorzien dat er een noodrem gemaakt ging worden. Met remlichten had ik waarschijnlijk nog kunnen stoppen maar omdat deze bij haar wagen niet aangesprongen zijn door een technisch defect zag ik pas te laat dat haar wagen daar stilstond.

Hebben jullie een idee?

Alvast bedankt!

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
LeenW
Berichten: 9745

#2 , 06 jan 2020 14:18

Heeft de tegenpartij dat zo op papier gezet dat zijn remlichten defect waren?

Naia_Sharizai
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 06 jan 2020 15:22

Ja er staat op: plotse stop zonder rem

Reclame

Drone
Berichten: 2223
Locatie: st-niklaas

#4 , 06 jan 2020 19:36

dan zal zij normaal in fout worden gesteld

men moet alleen maar kunnen stoppen voor dingen die te voorzien zijn, iemand die plots zonder reden en zonder gebruik van de remmen (en remlichten) alles dicht slaagt is iets dat niet te voorzien is, zeker in het donker

Inazuma
Berichten: 6664
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#5 , 06 jan 2020 20:24

Wat zegt de wet hierover?
https://wegcode.be/wetteksten/secties/k ... /168-art10


Artikel 10. Snelheid

10.1.1°
(...)
2° De bestuurder moet, rekening houdend met zijn snelheid, tussen zijn voertuig en zijn voorligger een voldoende veiligheidsafstand houden.

3° De bestuurder moet in alle omstandigheden kunnen stoppen voor een hindernis die kan worden voorzien.

10.2. Geen enkele bestuurder mag de normale gang van andere bestuurders hinderen door abnormaal traag te rijden wanneer daar geen geldige reden toe is, of door plots te remmen wanneer dit niet om veiligheidsredenen vereist is.

De bestuurder die de snelheid van zijn voertuig aanzienlijk wil verminderen, moet dit voornemen kenbaar maken door middel van de stoplichten wanneer het voertuig ervan voorzien is of, zoniet en indien mogelijk, door een teken met de arm.Een voertuig dat door een technisch probleem plots stil staat (10.2), zonder dat daarbij de remlichten aangaan (10.2) , zonder dat de verkeersomstandigheden dat vereisen (10.2) , kan een onvoorzienbare hindernis worden (10.1.3°)


U heeft geluk dat tegenpartij dit op het aanrijdingsformulier gezet heeft, anders was u gegarandeerd de pineut.

Of u zonder slag of stoot ook volgens de verzekeringen "in uw recht" gaat zijn, is nog wat anders ...
Achteraan op auto inrijden is doorgaans voor rekening van de achterop komende bestuurder ...

aceke
Berichten: 85

#6 , 12 jan 2020 11:38

Wtf, welke auto was dit? Die kan daarboven een zware claim indienen bij de fabrikant.

Sirkii
Berichten: 4021

#7 , 12 jan 2020 13:12

Wtf, welke auto was dit? Die kan daarboven een zware claim indienen bij de fabrikant.
Zal niets uithalen tenzij nog in waarborg. Gebrekkig onderhoud ... Bv versleten rollagers die griperen omdat ze niet tijdig vervangen werden.

Terug naar “Verkeersongevallen”