Pagina 1 van 1

Zoektocht Rechtszaken religieuze symbolen India

Geplaatst: 1 jaar 10 maand geleden (21 jun 2017 13:18)
door Mirzal
Hoi iedereen,

Misschien kan ik deze vraag best op een ander juridisch forum stellen, aangezien het om wetgeving in India gaat, maar ik kan maar proberen. Voor mijn thesis ben ik op zoek naar rechtszaken rond religieuze symbolen in India, en als meer specifiek mogelijk is dan zaken rond het sikhisme.

Ik ben hier al een tijdje mee bezig, heb geen achtergrond in recht dus de materie is me sowieso vreemd en mijn promotor is niet echt hulpvaardig. Ik heb werkelijk alle mogelijke wegen onderzocht die ik kan bedenken; Limo, wetenschappelijke journals rond recht en religie, google, op de specifieke term van elk symbool van de vijf k's, zelfs gebruikte bronnen op Wikipedia, vermeldingen in Indische pers, het Engelstalige online-portaal van alle mogelijke rechtbanken in India (maar ik heb het gevoel dat de zoekfunctie daar niet goed werkt en zelfs dan nog moet je de juiste juridische zoektermen en categorieën kennen), hulp ingeroepen van een kennis die rechten gestudeerd heeft,..

Uiteindelijk vind ik enkel vier oude rechtszaken en een rechtszaak over een sikh-vrouw die aan een sikh-universiteit geweigerd wordt omdat ze haar wenkbrauwen epileert. Ik ga deze casussen sowieso op de een of andere manier proberen te verwerken maar het is niet echt mijn onderwerp. Mijn onderwerp behandelt eerder hoe vrijheid van religie geïnterpreteerd wordt binnen het recht en de staat en hoe zich dat in de praktijk uit bij het dragen van uiterlijk religieuze symbolen (liefst de panj kakke of five k's bij het sikhisme) bij jobs, luchthavens, scholen, ziekenhuizen, publieke orde,..

Ik begin een beetje wanhopig te worden, vandaar mijn vraag op dit forum. Als er inderdaad geen rechtszaken te vinden zijn, dan heeft dit mogelijke oorzaken en zal ik vanuit dat standpunt werken, maar ik wil echt zeker zijn dat ik niet fout aan het zoeken ben.

Re: Zoektocht Rechtszaken religieuze symbolen India

Geplaatst: 1 jaar 10 maand geleden (21 jun 2017 13:21)
door LeenW
Ik vrees ervoor dat hier specialisten ter zake zijn. Een moedig onderwerp voor een thesis, maar misschien iets te onrealistisch zonder effectief naar Indië te reizen?

Re: Zoektocht Rechtszaken religieuze symbolen India

Geplaatst: 1 jaar 10 maand geleden (21 jun 2017 13:29)
door Gebruiker21
Als je in dit geval niet op uw promotor kan rekenen voor wat "guidance", zie ik het ook niet echt rooskleurig in, eerlijk gezegd. Misschien eens op zoek gaan naar een forum dat zicht richt op India-reizigers (touristen of liefhebbers van het land)? Misschien dat daar mensen aanwezig zijn (eventueel expats die daar wonen) en je aan meer info kunnen helpen?

Re: Zoektocht Rechtszaken religieuze symbolen India

Geplaatst: 1 jaar 10 maand geleden (21 jun 2017 14:52)
door Kali
Bedoelt u met : " hoe vrijheid van religie geïnterpreteerd wordt binnen het recht en de staat en hoe zich dat in de praktijk uit bij het dragen van uiterlijk religieuze symbolen (liefst de panj kakke of five k's bij het sikhisme) bij jobs, luchthavens, scholen, ziekenhuizen, publieke orde,.." in België of in India?

Indien het betrekking heeft op België, dan vrees ik dat er hieromtrent oftewel eveneens een thesis geschreven werd oftwel een lezing gegeven werd door een kennis een aantal jaren terug....

Zie pb met link naar artikel en contactgegevens van deze persoon

Re: Zoektocht Rechtszaken religieuze symbolen India

Geplaatst: 1 jaar 10 maand geleden (21 jun 2017 19:34)
door Mirzal
Heel erg bedankt voor de snelle reacties iedereen! Ik had het moeten verduidelijken in mijn vraag maar het gaat uiteindelijk om een vergelijking tussen India, Canada en de US. Het onderwerp was "een voorstel" van mijn promotor. Ik heb mijn vraag ook gesteld op twee Indische fora rond recht. Ondertussen heb ik toch via via contacten verkregen in India, niet dat die mensen zich specifiek met recht bezighouden, maar wie weet.

Re: Zoektocht Rechtszaken religieuze symbolen India

Geplaatst: 1 jaar 10 maand geleden (21 jun 2017 19:50)
door Franciscus
In Limburg is er een grote Sikhs concentratie en bij mijn weten zelfs een tempel.
Ook in GB en Canada eens nazien waar er grote Sikhs gemeenschappen zijn .... en daar dan eens de politiediensten /gemeentediensten: scholen en unifs opzoeken en daar de vragen stellen.

In Antwerpen is of zou er ook een tempel zijn op de Bisschoppenhoflaan.

Re: Zoektocht Rechtszaken religieuze symbolen India

Geplaatst: 1 jaar 10 maand geleden (21 jun 2017 20:38)
door Mirzal
Beste Franciscus,

Dankjewel voor je antwoord! In Limburg is er inderdaad een grote Sikh-gemeenschap en zelfs meerdere tempels, maar die mensen zijn niet meteen thuis in de wereld van recht. Bronnen voor Canada en de US lijk ik vlotter te vinden dus dat komt volgens mij wel in orde.

Re: Zoektocht Rechtszaken religieuze symbolen India

Geplaatst: 1 jaar 10 maand geleden (21 jun 2017 21:00)
door Xenophon
Stel de vraag op indiamike.com Geen juridische site, wel één waar heel veel expats en Indiërs rondhangen waaronder ook een paar advocaten. Kijk ook eens op de site van het Hooggerechtshof van India ( http://www.sci.gov.in/judgments ) maar wees u er van bewust dat niet alle zaken tot daar raken best ook de jurisprudentie van de Hooggerechtshoven van de deelstaten bekijken (er zijn er 25....).

Voor Sikhisme: focus op Punjab, Haryana, Jammu en Kashmir, Chandigarh en Uttarakhand.

Alles hangt er ook van af waar u naar op zoek bent: voor Sikhs bestaat er bv. wetgeving die stelt dat a) ze vrijgesteld zijn van het dragen van een helm op een motorfiets b) ze hun kirpan (ceremoniële dolk) voorbij veiligheidscontroles op luchthavens mogen nemen (weliswaar onder voorwaarden) c) de speren en zwaarden die ze bij ceremonies meedragen op de openbare weg niet als wapens worden aanzien etc etc.

Indien alles faalt: huur een Indisch advocaat in (veel kaf, weinig koren) en betaal een paar 100 Euro voor een oriënterend paper met referenties.

En lees de grondwet van India (de langste ter wereld) en wat materiaal over hoe secularisme ginds ingevuld wordt.

Re: Zoektocht Rechtszaken religieuze symbolen India

Geplaatst: 1 jaar 10 maand geleden (22 jun 2017 19:22)
door Mirzal
Hoi Xenophon,

Bedankt voor je reactie! Om de een of andere reden accepteert indiamike.com mijn login niet (bij andere geraadpleegde sites heb ik dit probleem ook al gehad), maar ik ga zeker de site van het Hooggerechtshof nog verder bekijken met jouw zoektips in gedachte. De grondwet, historiek en invulling van het begrip secularisme vond ik inderdaad al erg interessant, dus ik kan zeker op basis daarvan een vergelijking maken.
100 euro of meer, heb ik helaas niet op overschot, maar mijn zoektocht ziet er ondertussen al rooskleuriger uit dan twee dagen geleden!