Opzoeking in de wet

Foody
Topic Starter
Berichten: 76

Opzoeking in de wet

#1 , 29 okt 2015 11:45

Beste,

Ik vroeg mij af of het mogelijk was en hoe ik in de wet kan opzoeken wat er bepaald is over borstvoeding in het openbaar.
Enig opzoekwerk online bracht niet veel op. Veel meningen maar ik heb nergens letterlijk een antwoord kunnen vinden.

Bijkomstige vragen:
1) is een café, restaurant, winkel etc... openbaar?
2) stel dat de wet dit toelaat, kan een zaak dit dan toch weigeren? (omgedraaide lijkt mij toch niet toegestaan, moord is bij wet strafbaar dan kan ik dat toch ook niet toelaten in een huishoudelijk regelement?)

alvast bedankt (geen idee welke categorie dit onder valt?)

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
Didymus
Berichten: 1975

#2 , 29 okt 2015 13:41

Begin met dit eens te lezen: http://www.elfri.be/openbare-zedenschennis
"sowieso" schrijf je zo.

Foody
Topic Starter
Berichten: 76

#3 , 29 okt 2015 16:39

Hmm ok bedankt maar dat is dus weeral een mening. Borstvoeding staat nergens beschreven als openbare zedenschennis.
Ook in het door u aangebrachte artikel staat niets over borstvoeding...

Reclame

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#4 , 30 okt 2015 07:46

Bij mijn weten staat nergens in de wet precies omschreven welke handelingen openbare zedenschennis uitmaken; het is een appreciatie. Lees maar Art. 383-385 SW.

Het principe is dat al wat niet verboden is, is toegestaan. Ik zou niet zien hoe borstvoeding geven in het openbaar als zedenschennis zou worden opgevat maar alles hangt af van de concrete situatie.

Een baby van 2 maand aanleggen is iets anders dan op de markt gaan staan en uzelf ter beschikking stellen van elke gewillige mits betaling van een aantal euro.

Een café is in tegenstelling tot vb een club waar u lid dient te zijn een voor het publiek toegankelijke plaats. Dat is niet helemaal hetzelfde als een openbare plaats. De uitbater kan bepaalde regels opleggen maar die dienen proportioneel te zijn en een rechtmatig doel na te streven. Een café kan (vb aan de kust) bediening weigeren aan klanten die niet minimaal een hemd, short en schoeisel dragen en dat motiveren met het feit dat men t.o.v. klanten een bepaald minimaal niveau van 'deftigheid' wil aanhouden. Wat dan bv weer niet kan is als algemene regel aan bepaalde bevokljngsgroepen de toegang weigeren. Voor borstvoeding denk ik dat eea gewoon zal afhangen van wat de uitbater wil. Op sommige plekken voorzien die daarvoor een lokaal; indien dat zo is dan kan u m.i. niet weigeren daarvan gebruik te maken. Indien de uitbater expliciet weigert borstvoeding toe te laten dan denk ik dat u daar weinig kan aan doen, behalve een ander etablissement opzoeken.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Foody
Topic Starter
Berichten: 76

#5 , 03 nov 2015 09:22

Ok duidelijk Xenophon! Bedankt voor het antwoord.

Joeri_J
Berichten: 600

#6 , 03 nov 2015 09:37

Indien de uitbater expliciet weigert borstvoeding toe te laten dan denk ik dat u daar weinig kan aan doen, behalve een ander etablissement opzoeken.
De uitbater gewoon negeren en blijven borstvoeding geven?

De vraag omdraaien, waarop kan de uitbater zich beroepen om u dit te weigeren toe te laten?
- er is geen wetgeving die het verbied, dus het is toegelaten...

De vrijheid om te kiezen wie ze bedienen en wie niet eventueel?

Maar als ze al gekozen hebben u te bedienen, en u heeft uw eten/drinken etc al (deels) ontvangen,
dan kan deze zich hier nog op terugkomen?

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#7 , 03 nov 2015 11:35

Neen, u redeneert verkeerd. Een café is een voor het publiek toegankelijke plaats, geen openbare plaats. De uitbater mag dus zijn eigen regels stellen voor zover deze een geoorloofd doel hebben én proportioneel zijn t.o.v. het bereiken van dat doel. Hij moet zich niet kunnen beroepen op een rechtsgrond die hem expliciet toestaat dit of dat te doen. In de helft van de cafés en tearooms in Brussel hangt een bordje 'geen sportschoenen, joggings of petjes'. Of het werkelijke doel is een zeker vestimentair niveau te handhaven eerder dan een bepaalde bevolkingsgroep buiten houden is een andere kwestie maar op zich kan men bepaalde voorwaarden stellen, ook al verbiedt geen enkel wetboek het dragen van die kledingstukken. Vrijheid van bediening is een gevaarlijk voorbeeld want behalve indien ze menen dat u 'het reglement' niet volgt, mogen ze in principe niet weigeren, op voorwaarde dat u kan betalen welteverstaan (en onverminderd de bepalingen ivm dronkenschap, drank aan minderjarigen etc).
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

evalien
Berichten: 18

#8 , 10 nov 2015 15:50

Dus stel ik ga een café binnen waar nergens hangt dat ik geen borstvoeding mag geven. Ik bestel een drankje, ik krijg dit en ga dan borstvoeding geven. Mag op dat moment de eigenaar mij uit het pand zetten? En op welke manier kan/mag die dat dan doen. Want hij mag mij toch ook niet aan mijn arm naar buiten sleuren terwijl mijn kind aan de borst hangt?
Ik veronderstel ook wel dat elke uitbater dit zonder scene zal willen oplossen en dit eerst komt melden, maar als ik dan weiger en toch verder doe, wat dan?
Is dat dan niet zo een regel die moet uithangen zodat mensen dit weten?

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#9 , 10 nov 2015 16:33

Indien u in een taverne binnenkomt nadat u net tevoren uit een badkuip nutella bent gekropen bij één of andere weddenschap op straat zal de uitbater u vermoedelijk ook verzoeken op te krassen en ik vermoed niet dat die situatie nominatief zal afgedekt zijn in een reglement dat uithangt of het zou moeten zijn het algemene (en weinig zeggende) 'de uitbater behoudt zich het recht voor de toegang te weigeren', hetgeen in elk geval binnen redelijke grenzen diens prerogatief is, gelet op hetgeen hierboven reeds werd uiteengezet.

Indien u weigert kan (enfin, mag) hij u uiteraard niet manu militari buitenzetten, wel eventueel de politie bellen om u te laten verwijderen.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Franciscus
Berichten: 34432

#10 , 14 dec 2015 23:06

Zie het onderwerp nu pas:

En politie kan daar op ingaan of niet.
Verstoring van de openbare orde???
Openbare zedenschennis???

Betwistbaar...

Ik zie trouwens niet direct wetgeving die het zou verbieden.

Het is enkel te duiden in het kader van openbare orde en zeden.
Dit kader is sedert jaren in beweging - zeker in onze geseculariseerde samenleving en maar goed ook.

Strafbaar dus zeker niet en moet gezien het puur natuurlijk is passen in onze samenleving

Terug naar “Rechten van de Mens / Discriminatie”