rechtzaak aanspannen tegen bestaande wet

kevkoptel
Topic Starter
Berichten: 3

rechtzaak aanspannen tegen bestaande wet

#1 , 13 jun 2013 12:18

Wat moet iemand doen als die een bestaande Belgische wet wilt aanklagen vanwege discriminatie. In dit geval betreft het een wet waarin in een ander Europees land reeds de wetgeving is aangepast vanwege in strijd met Europese anti discriminatiewetgeving.

Ook stel dat iemand dat wint, welke procedure volgt hierna? Is deze wet dan ongeldig en vallen de zaken waarover ze hanteert dan buiten de wet? Moet ze dan automatisch herzien worden?

Het betreft de volgende overigens: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/ap ... 2007009570" onclick="window.open(this.href);return false;

Iemand die hierover advies kan geven? Hoe zoiets aan te pakken, welke weg best te bewandelen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 13 jun 2013 14:39

Wie daar belang bij heeft kan binnen de zes maanden na publicatie in het Staatsblad de nietigverklaring van de artikelen van de wet die in strijd zijn met de Grondwet vragen bij het Grondwettelijk Hof. Die termijn is voorbij.

Verder kan in een procedure voor de rechtbank een prejudiciële vraag gesteld worden aan het Grondwettelijk Hof. Dit heeft voor gevolg dat de rechtbank de artikelen die volgens het Grondwettelijk Hof ongrondwettelijk zijn niet zal toepassen.

Wat u concreet kan doen hangt af van uw probleem.

Tsunami
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

#3 , 13 jun 2013 14:45

Is het niet zo dat om een wet aan te vechten een X aantal handtekeningen nodig is voor het onderwerp in de debatten bij de overheid wordt opgenomen?

In elk geval hebben wij zover ik weet geen systeem waar iedereen een wetsvoorstel of wetsveranderingsvoorstel kan indienen en automatisch een referendum komt (zoals dit in bv California wel het geval is). Volgens mij moet je om een wet aan te vechten als collectief klacht neerleggen, ik ben het niet geheel zeker. Sowieso zou je je eis of voorstel wel veel kracht bijzetten indien je mensen met dezelfde mening traceert en in grote groep de wet gaat aanvechten. Je krijgt dan ook nog eens extra media aandacht, hetgeen dan weer extra druk op de schouders van de overheid legt om de zaak ernstig te nemen.

Reclame

kevkoptel
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 13 jun 2013 15:08

Ok, en wat betreffende het gegeven dat iets in strijd is met bestaande Europese wetgevingen? Heeft deze geen voorrang en kan deze geen aanpassing afdwingen? Hoe loopt een dergelijke zaak in ons land?

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 13 jun 2013 16:14

Wanneer een wet in strijd is met Europese wetgeving zal de rechtbank, bij een geschil, weigeren de wet toe te passen.

De Europese Commissie kan de Belgische Staat hiervoor dagvaarden voor het Europese Hof van Justitie. U kan klacht neerleggen bij de Europese Commissie.

Tsunami
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

#6 , 15 jun 2013 21:31

Inderdaad, indien de wet in strijd is met de EU wetgeving (die boven de Belgische staat) is een klacht bij de EU neerleggen veel efficiënter dan intern in België procedures starten. Indien de wet inderdaad indruist tegen de EU wet, zal de EU België op de vingers tikken en met enige dwang vragen de wet aan te passen naar Europese norm.

Terug naar “Rechten van de Mens / Discriminatie”