Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
cdjz
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Politie 24/7

#1 , 2 weken 3 dagen geleden (03 aug 2018 22:51)

Ben ik de enige die vind dat de als je kijkt naar de serie "Politie 24/7" dat daar systematisch en routinematig de rechten van de verdachten ernstig geschonden worden ? Ik vond "flikken" al erg maar dat "was fictie" was de rechtvaardiging daar.

Mensen aanhouden zonder de reden te zeggen, ondervragingen op locatie, zonder rechten advocaat uit te leggen, hardhandige aanpak waar er weinig tot geen rechtvaardiging voor bestaat, inclusief hardhandige aanpak om te vermijden dat verdachte advocaat neemt, verdachte onder druk zetten zonder de beschuldiging te noemen, enzovoort ...

Dit zijn serieuze schendingen van het recht, die er zijn voor een reden. Als agenten dit soort dingen routinematig doen, hoe kan iemand dan vertrouwen dat wat zij doen te vertrouwen is. Als zij bereid zijn van verdachten te slaan die niet willen bekennen wat de agent op dat moment denkt, welke garantie is er dan dat ze niet gewoon PV's vervalsen met wat de agent op dat moment denkt ?

En dit zijn de ergste voorbeelden, als we in detail zouden gaan van schendingen van strafrecht zou de lijst met duidelijke overtredingen ettelijke pagina's lang zijn.

Nog meer verontrustend is dat het extreem duidelijk gemaakt wordt dat de agenten nul, maar dan ook echt absoluut nul komma nul kennis hebben van de wetten die ze toepassen, en duidelijk geen schrik hebben van grote schendingen te doen. Ik ben zeker dat ik al 3 agenten gezien heb die misdaden plegen tegen verdachten waarvoor zij tot 10 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen (de agenten, niet de verdachten).

Is dit de echte werkwijze van de Belgische politie ? Zijn zij zelf zo schandalig illegaal bezig als in deze serie getoond wordt ?

LeenW
Berichten: 7216

#2 , 2 weken 3 dagen geleden (03 aug 2018 23:15)

Je ziet enkel gekapte fragmenten omdat het tv is, bv. de rechten uitleggen is niet iets waar de kijker interesse voor heeft en zal dus wel gebeurd zijn maar de uitzending niet halen.

cdjz
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 2 weken 3 dagen geleden (04 aug 2018 02:06)

Dat kan misschien heel soms het geval zijn, maar neem een voorbeeld waar ze een man oppakken op straat en hem vervolgens vragen "wat hij gedaan heeft" (omdat hij versnelde "als hij een agent zag"). Nu kan je zeggen ze hadden gelijk, maar ...

1) ben je daar zeker van ? Hoe zou jij reageren als 3 gewapende mannen je plots tackelen, bruut omhoog houden, fouilleren, en vervolgens eisen dat je bekent ?

2) "ze hadden gelijk" kan evengoed betekenen dat ze dat die avond 10 keer deden, maar 9 keer verkeerd waren en het niet uitzonden. Of 100 keer die week.

3) dit houdt nog steeds zware schendingen van de rechten van de verdachte. Dat was duidelijk een verhoor ... dat ook in een rechtzaak tegen de man gebruikt werd later ... geen advocaat ... geweldpleging door de politie ... geen lezen van rechten ... en allemaal voor (zo beweert de politie) autodiefstal

4) de straffen die staan op agenten die zo handelen (bvb. rechten niet voorlezen, geweldpleging) zijn (veel) zwaarder dan de straffen op autodiefstal. Dat zijn dan ook veel serieuzere feiten dan autodiefstal. Natuurlijk kan je er donder op zeggen dat dus met de zwaarste misdaden die daar gefilmd zijn zijn ongestraft gebleven.

5) als de politie zomaar dat soort geweldplegingen tegen verdachten gebruikt onder de meest banale omstandigheden, omdat het makkelijker gaat, wat houdt die agenten tegen om, bijvoorbeeld, hun ex in elkaar te slaan ? Of alle zwarten of gesluierde vrouwen of ... te "ondervragen" en veroordelen ? Hoe kan er vertrouwen zijn in agenten die om zo'n absurd banale redenen basiswetten schenden ?

Wat schrikwekkend is is dat dit volgens het programma niet nagespeeld is, maar "reality tv". Dat dit echt gebeurd is en die man dus ook echt achter de tralies zit na een "ondervraging" waar Putin beschaamd over zou zijn.

Reclame

LeenW
Berichten: 7216

#4 , 2 weken 2 dagen geleden (04 aug 2018 12:07)

Dat zijn veronderstellingen die niet kunnen hard gemaakt worden omdat we het totaalplaatje niet zien.

Franciscus
Berichten: 31370

#5 , 2 weken 2 dagen geleden (04 aug 2018 17:17)

U kan altijd aan comité P vragen een onderzoek in te stellen.
ook de De Liga voor Mensenrechten kan u contacteren.
Deze kunnen u mogelijk wel helpen.

Terug naar “Rechten van de Mens / Discriminatie”