Ouders op papier inwonen bij kinderen, gevolgen?

Boswachter
Topic Starter
Berichten: 3

Ouders op papier inwonen bij kinderen, gevolgen?

#1 , 10 maand 1 week geleden (27 jan 2019 23:32)

Beste lezers,
Stel: mijn ouders willen naar het buitenland verhuizen, maar ze willen om de één of andere reden niet hun domiciel omzetten naar het buitenland. Ze trekken beiden pensioen, geen invaliditeit oid voor zo ver we weten.

Ze hebben gevraagd of ze hun domiciel bij ons kunnen zetten. Dit zou volgens hen helemaal geen gevolgen kunnen hebben voor ons gezin, maar we stellen er ons de nodige vragen bij.

Ikzelf werk full-tile, mijn vrouw half-time, we hebben twee jonge kinderen.
We willen uiteraard niet dat onze situatie op eender welke manier kan aangetast worden.

Kan er iemand ons informeren of waar kunnen we terecht met onze vragen?

Alvast bedankt voor alle hulp.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
berenod
Berichten: 857

#2 , 10 maand 1 week geleden (28 jan 2019 06:20)

Dit is voor te beginnen domicilie fraude. Als Belg moet je je inschrijven daar waar je effectief woont.

De hoofdreden dat gepensioneerden dat doen is om onder de Belgische mutualiteit te blijven wanneer ze naar buiten de EU verhuizen. Zonder mutualiteit moet je privé verzekering afsluiten in het land waar je woont, en op die leeftijd kosten die waanzinnig duur.

Let wel, het ogenblik dat ze terug in België zijn, zijn ze onmiddellijk terug volledig verzekerd door de mutualiteit.

Verhuizen ze binnen de EU is er geen enkele reden om je bij u in te schrijven, ze blijven volledig onder de Belgische ziekteverzekering vallen.

Indien jullie werken zal dit geen effect hebben op fiscaal gebied, maar wel wanneer door een tegenslag jullie zelf op een vervanginkomen komen te staan, dan kan de volledige gezinssituatie in rekening gebracht worden om de hoogte van dit vervangingsinkomen te bepalen.

Komen nog de andere zaken, zoals bijvoorbeeld wanneer er schulden of dergelijke zijn (of komen), indien uw ouder bij jullie ingeschreven staan en schulden of onbetaalde rekeningen hebben, dan zal de deurwaarder bij jullie aan de deur staan, en bij inbeslagname is het zeer moeilijk (tot onmogelijk) de eigen eigendommen van die van je ouders gescheiden te houden!

CityBird
Berichten: 371

#3 , 10 maand 1 week geleden (28 jan 2019 07:02)

Je hoeft niet noodzakelijk een priveverzekering af te sluiten als je in het buitenland woont. Er bestaat ook de DOSZ. Veel niet-EU landen kennen overigens net zoals Belgie van overheidswege georganiseerde gezondheidszorg, sommige zelfs automatisch als je daar officieel je verblijfsadres hebt. Situatie hangt dus vooral af van de plaatselijke situatie.

Reclame

Boswachter
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 10 maand 1 week geleden (28 jan 2019 12:35)

Bedankt voor jullie snelle en behulpzame respons. We gaan dus zeker niet mee in het domicilie fraude verhaal. Na onderling overleg hebben ze beslist hun domicilie effectief in Spanje te plaatsen.
Enorm bedankt!!!

Terug naar “Europees / Internationaal recht”