Langdurig rondreizen

JoeriD
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

Langdurig rondreizen

#1 , 20 mei 2018 21:00

Hallo, wil voor lange tijd de wereld rondreizen. Zal dus geen echte vaste verblijfplaats hebben, maar meer een beetje rondtrekken. Maand hier, paar maand ginder enz. En ook geen verblijfplaats meer hebben in Belgie.

Hoe gaat dat dan met je paspoort enz? Blijft deze geldig? Blijf ik Belg? Want in sommige landen heb je een visum nodig. Bvb, ik zit in Hong Kong en wil een visum voor Thailand, kan ik een aanvragen in een Belgische ambassade in Hong Kong bvb?

Hoe zit dat dan met belastingen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Tope
Berichten: 916

#2 , 20 mei 2018 21:26

Misschien kan je hier meer info vinden: https://www.wegwijzer.be/lang-op-reis

JoeriD
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#3 , 20 mei 2018 21:35

Ja, kwam er ook terecht. Maar lijkt niet echt actief forum te zijn. En weing antwoorden.

Reclame

ChristophePaus
Berichten: 453
Juridisch actief: Nee

#4 , 20 mei 2018 22:51

Voor Thailand bvb krijg je so wie so een 30 dagen visum on arrival. Singapore 3 maanden enz ... Je Belgisch paspoort opent vele deuren ...

Franciscus
Berichten: 38583

#5 , 20 mei 2018 23:32

Waarom 6 vragen rond hetzelfde ?

berenod
Berichten: 942

#6 , 21 mei 2018 10:42

Als Belg moet je ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de respectievelijke ambassade alvorens ze je een paspoort (en/of eID) kunnen afleveren.
Dit wil zeggen dat je in dat land officieel moet wonen volgens de immigratieregels van het betreffende land, en dit dan via een standaardformulier samen met alle bewijsmaterialen (huurcontract of eigendomspapieren, kopie visum langverblijf/resident en dergelijke) op de ambassade gaat afgeven.

De Belgische ambassade in Thailand bijvoorbeeld gaat je niet inschrijven als resident wanneer je afkomt met een 30 dagen visa free stamp in je paspoort en een hotelkamer als adres!

Ben je niet ingeschreven dan gaat men je enkel in geval van verlies (politie rapport nodig) een voorlopig paspoort afleveren met een geldigheidsduur van 6 maanden.
Met dit paspoort kan je meestal enkel terug mee naar België reizen, daar bijna alle landen bij binnenkomst eisen dat je paspoort nog 6 maand of langer geldig is (dus alle 6 maanden een voorlopige reispas gaat niet werken).
Aanvraag nieuw Belgisch paspoort
Paspoortprocedure

Onze ambassades en consulaten zijn niet langer bevoegd om gewone paspoorten af te leveren aan personen die in de bevolkingsregisters in België zijn geregistreerd. Dit betekent dat alleen personen met de Belgische nationaliteit die in de bevolkingsregisters van een ambassade, een consulaat-generaal of een consulaat zijn ingeschreven, nog een gewoon paspoort in het buitenland kunnen aanvragen.

Personen die niet in de bevolkingsregisters van een diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging en evenmin in de bevolkingsregisters in België zijn ingeschreven, moeten eerst hun toestand regulariseren en zich laten inschrijven alvorens een aanvraag voor een nieuw paspoort te kunnen indienen.
Bron: http://thailand.diplomatie.belgium.be/n ... paspoorten (Belgisch ambassade Thailand, maar geldig voor heel de wereld)

Eigenlijk komt het er praktisch op neer voor de Belgische wetgeving dat je altijd "ergens" in een bevolkingsregister moet ingeschreven zijn, zij het in een Belgische gemeente of stad, of een Belgische consulaire post in het buitenland.

Per definitie is het geen verplichting, je kan geen "boete" krijgen als je nergens ingeschreven staat, en je kan je ten allen tijde gewoon terug "inschrijven", maar zolang je nergens ingeschreven staat ga je ook niets gedaan krijgen van de Belgische overheid, zoals een nieuw paspoort aanvragen!

Eigenlijk komt het erop neer dat, voor je eigen goed, de Belgische overheid je altijd moet kunnen vinden, bijvoorbeeld nog een rekening , belasting of boete (je kan net voor je vertrekt zonder het te weten geflitst zijn, bijvoorbeeld met een huurwagen, waar de verhuurmaatschappij gewoon je naam doorgeeft aan verbaliserende autoriteit), ben je ergens ter wereld ingeschreven dan gaat de diplomatieke post ervoor zorgen dat je die boete gaat toe krijgen en ben je er bijvoorbeeld met de 53€ flitsboete vanaf.

Kan men je niet vinden (wegens nergens ingeschreven), dan zou je wanneer men je een paar jaar later toch terugvindt omdat je je ergens inschrijft wegens nieuw paspoort nodig hebben, wel eens een veel gepeperdere rekening kunnen gepresenteerd krijgen, samen met de weigering van een nieuw paspoort af te geven tot die rekening vereffend is!

artemis
Berichten: 3293

#7 , 21 mei 2018 11:50

Het forum van Wegwijzer is inderdaad niet erg actief maar ze hebben wel een 'dossier' lang op reis en er zijn geregeld infodagen. Je zal je wel lid moeten maken om toegang te hebben tot het dossier. Je hebt dan ook toegang tot blogs van mensen die het je voorgedaan hebben en met wie je in contact kan komen.

Terug naar “Europees / Internationaal recht”