wetten in buitenland

germain
Topic Starter
Berichten: 10
Locatie: Oost-Vlaanderen

wetten in buitenland

#1 , 30 sep 2013 12:02

Een gemengd gehuwd koppel met een eigendom in Belgie heeft een appartement in Turkije gekocht en de wet daar zegt dat indien de echtgenote komt te overlijden de echtgenoot maar recht heeft op 1/4 van de eigendom aldaar en 3/4 naar de kinderen van het eerste huwelijk die de overledene heeft.

Met andere woorden,de vrouw heeft 3 kinderen van een vorig huwelijk bij haar eerste man waarvan ze wettelijk gescheiden is en heeft een kind bij haar huidige man waar ze met huwde.

Kan haar huidige man samen met haar een testament in België of in Turkije laten opmaken zodat de langstlevende (haar man) het zelfde deel krijgt zoals in de Belgische wet voorziet ?.

Of kunnen ze dat regelen via de Turkse ambassade ?.

met de groeten

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 10 okt 2013 18:47

Wetboek IPR
Art. 78
§ 1
De erfopvolging wordt beheerst door het recht van de Staat op wiens grondgebied de overledene bij zijn overlijden zijn gewone verblijfplaats had.
§ 2
De vererving van onroerende goederen wordt beheerst door het recht van de Staat op wiens grondgebied het onroerend goed is gelegen.
Indien evenwel buitenlands recht leidt tot de toepassing van het recht van de Staat op wiens grondgebied de overledene bij zijn overlijden zijn gewone verblijfplaats had, is dit laatste recht van toepassing.

Volgens het Belgische IPR is het Turks recht van toepassing op de vererving van het appartement in Turkije. Maar ... men moet dus naar het Turks IPR gaan kijken om te zien wat dit zegt over het toepasselijk recht bij erfopvolging. Dit Turks IPR zou terug kunnen verwijzen naar het Belgisch recht .... Ik ken het Turks IPR niet ...

Als het Turks recht van toepassing is moet nagekeken worden in welke mate er sprake is van een "voorbehouden erfdeel", dit is het deel van de nalatenschap waarover men niet vrij kan beschikken. Voor het beschikbaar deel kan een testament gemaakt worden of kan men kiezen voor de toepassing van het Belgisch recht. Die keuze moet men uiteraard doen voor men overlijdt. Zie art. 79 Wetboek IPR.

Tenslotte stel ik mij nog een andere vraag: bij het overlijden stelt zich eerst het probleem van de vereffening en verdeling van de huwgemeenschap.

Wetboek IPR Keuze van het recht toepasselijk op het huwelijksvermogen
Art. 49
§ 1
Het huwelijksvermogen wordt beheerst door het recht dat de echtgenoten kiezen.
§ 2
De echtgenoten kunnen slechts een van de volgende rechtsstelsels aanwijzen:
het recht van de Staat op wiens grondgebied zij na de voltrekking van het huwelijk hun eerste gewone verblijfplaats vestigen;
het recht van de Staat op wiens grondgebied een van hen op het tijdstip van de keuze zijn gewone verblijfplaats heeft;
het recht van de Staat waarvan een van hen op het tijdstip van de keuze de nationaliteit heeft.

Als partijen kiezen voor het Belgisch recht kan het appartement van de huwgemeenschap zijn en bij het overlijden voor de helft eigendom zijn van de man. De andere helft valt in de erfenis waarop dan misschien het Turks recht van toepassing is.

Highfield
Berichten: 75
Juridisch actief: Ja
Locatie: Aarschot
Contacteer: Website

#3 , 10 nov 2013 18:13

best werken met betrouwbare adviseur in Turkije, heb zelf goede contacten kunnen bekomen na werkelijk enkele schandelijke ervaringen van kennissen met het "recht" in Turkije

Reclame

fenerus
Berichten: 184

#4 , 25 jul 2015 04:07

Artikel 20 MHÖK
Wet 5170 - MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU
MADDE 20 – (1) Miras ölenin millî hukukuna tâbidir. Türkiye'de bulunan taşınmazlar hakkında Türk hukuku uygulanır.
ARTIKEL 20 - (1) Erfopvolging is onderworpen aan nationaal recht van de overledene. Onroerende goederen gelegen in Turkije zijn onderworpen aan het Turks recht.
Turks Recht is van toepassing op de vererving van onroerende goederen gelegen in Turkije. Hiervan kan men niet afwijken en, als men geen lange procedureslag wenst, echt gaan beginnen met het maken van testamenten. De hele procedure om een erfovolging te verkrijgen voor Belgen is al duur, complex genoeg omdat ELK STUK MOET VERTAALD WORDEN EN EEN APOSTILLE MOET KRIJGEN + erelonen + kosten,....
In Turkije moet na het overlijden de eigendomstitel overgeschreven worden op het tapu kantoor. Weer kosten....
Huizen kopen is makkelijk in Turkije maar vererven voor niet-Turken is een juridisch niet zo moeilijke procedure maar wel zeer duur.

Terug naar “Europees / Internationaal recht”