Huwelijk met niet eu burger, rechten na huwelijk

Steven Carlo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

Huwelijk met niet eu burger, rechten na huwelijk

#1 , 1 maand 1 week geleden (12 jul 2019 21:09)

Topics samengevoegd - JurecaBE moderator

Beste,

Indien je alle procedures hebt doorstaan om te huwen met een burger van buiten de eu.
Kan je buitenlandse partner dan gewoon werken of studeren in België?
Of werken/studeren in een ander Europees land.

willyboy
Berichten: 898

#2 , 1 maand 1 week geleden (12 jul 2019 22:02)

Is er al een huwelijk geweest ?

Steven Carlo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#3 , 1 maand 1 week geleden (12 jul 2019 22:06)

Neen, maar als het huwelijk doorgaat wat zijn de rechten dan. Ik vind nergens info online. Alleen de voorwaarden om te kunnen huwen maar niet wat de rechten zijn erna.

Reclame

berenod
Berichten: 856

#4 , 1 maand 1 week geleden (13 jul 2019 07:45)

Er zijn een aantal rechten, maar bij die rechten horen ook plichten.
U gaat een recht tot gezinshereniging hebben, wat wil zeggen dat zij (of hij) hier mag komen wonen zodanig dat het gezin een geheel blijft.

Dit recht komt echter niet vanzelf, er zijn wel voorwaarden aan.

Ten eerste zal er een onderzoek komen naar schijnhuwelijk, dit is tegenwoordig vrij diepgaand, men zal de lengte van je relatie bekijken, hoeveel keer en hoelang jullie al samen zijn geweest, hoeveel keer ze al in België geweest is (m.a.w. kent ze het land al waar ze wil gaan wonen), zij zal geïnterviewd worden om te kijken of ze wel degelijk de impact van emigratie naar een ver land met andere taal en andere culturen begrijpt en zo verder.

Ten tweede gaat u moeten bewijzen dat u uw gezin kan huisvesten en onderhouden.
U zal dus een eigendomsakte of huurcontract van een geschikte woning moeten kunnen voorleggen, een een stabiel inkomen moeten bewijzen. Op dit ogenblik houdt dat laatste in het kunnen bewijzen dat je de laatste 12 maanden een inkomen van ten minste 1506€/maand netto hebt gehad.

Indien alle bovenstaande positief is, dan krijgt de niet-EU burger een visum type D waarmee ze naar België kan afreizen, na aankomst kan je ze inschrijven op je adres, wijkagent gaat dit komen vaststellen (formaliteit, net zoals bij Belgen die op een nieuw adres gaan wonen), en een paar weken later krijgt ze het papiertje in de bus met PUK en PIN code van haar nieuwe Belgische verblijfskaart.
Dit is een F-kaart, ziet eruit als een gewone e-ID, heeft dezelfde functionaliteit (tax-on-web en alles) en is geldig voor 5 jaar.

Deze kaart geeft haar alle rechten net zoals een Belgische staatsburger, met uitzondering dan dat ze niet moet/mag gaan stemmen.
Nadat ze haar F kaart heeft ontvangen heeft ze ook verplichtingen, met name een inburgeringscursus volgen en de Nederlandse taal aanleren.

De eerste 5 jaar is haar verblijfsrecht gekoppeld aan het huwelijk, dus echtscheiding doet haar recht tot verblijf vervallen.

Na 5 jaar krijgt ze een F+ kaart (indien correct ingeburgerd en dergelijke), vanaf dan is dit verblijf niet meer aan het huwelijk gekoppeld, en alle 5 jaar kan ze zonder verdere voorwaarden gewoon een nieuwe F+ kaart aanvragen.
Of ze kan ook opteren voor de Belgische nationaliteit te gaan.

Mathieu Rutten
Berichten: 1827
Locatie: 3650 Dilsen-Stokkem

#5 , 1 maand 1 week geleden (13 jul 2019 09:54)

Dat ons de kracht gegeven zij
om dat te verdragen
wat niet kan veranderd worden
en de moed
om dat te veranderen
wat kan,
maar vooral de wijsheid
het ene van het andere te onderscheiden.?

Marcus Aurelius

CityBird
Berichten: 324

#6 , 1 maand 1 week geleden (13 jul 2019 18:42)

Na 5 jaar krijgt ze een F+ kaart (indien correct ingeburgerd en dergelijke), vanaf dan is dit verblijf niet meer aan het huwelijk gekoppeld, en alle 5 jaar kan ze zonder verdere voorwaarden gewoon een nieuwe F+ kaart aanvragen.
Of ze kan ook opteren voor de Belgische nationaliteit te gaan.
Kleine correctie. Na 5 jaar wordt deze F-kaart automatisch verlengd. Wil je een F+ kaart dan moet je die aanvragen. Dit is zelfs een vereiste wil je de Belgische nationaliteit aanvragen.

berenod
Berichten: 856

#7 , 1 maand 1 week geleden (13 jul 2019 19:46)

Na 5 jaar krijgt ze een F+ kaart (indien correct ingeburgerd en dergelijke), vanaf dan is dit verblijf niet meer aan het huwelijk gekoppeld, en alle 5 jaar kan ze zonder verdere voorwaarden gewoon een nieuwe F+ kaart aanvragen.
Of ze kan ook opteren voor de Belgische nationaliteit te gaan.
Kleine correctie. Na 5 jaar wordt deze F-kaart automatisch verlengd. Wil je een F+ kaart dan moet je die aanvragen. Dit is zelfs een vereiste wil je de Belgische nationaliteit aanvragen.
Inderdaad, moest eigenlijk zijn: "kan ze een F+ kaart krijgen"! Dit gaat zoals je schrijft niet automatisch...

Steven Carlo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#8 , 1 maand 1 week geleden (13 jul 2019 22:03)

Bedankt voor de informatie.
Toch nog een vraag, na het huwelijk moet je partner terug naar haar land.
Dan vraag je een gezinshereniging aan.

http://www.agii.be/thema/je-bent-famili ... srecht/wat

HIer praat men van een wachttijd van 12 maanden. Klopt dit?
Mijn partner verblijft nu al 2 jaar in Frankrijk, niet in België dus.

Of valt de wachtijd weg door de reden die ze daar ook vermelden:

Het gaat om gezinshereniging, géén gezinsvorming. Dat wilt zeggen dat de echtelijke band of het partnerschap al bestond vóór de gezinshereniger België binnenkwam.

Franciscus
Berichten: 33019

#9 , 1 maand 1 week geleden (13 jul 2019 22:23)

En wat is haar statuut in Frankrijk?
Onderdaan van een Frans overzeese gebied?

Steven Carlo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#10 , 1 maand 1 week geleden (13 jul 2019 22:29)

Student, en woont normaal in Mexico maar verblijft nu al 2 jaar in Frankrijk en wil daar nog een jaar verder studeren.

Steven Carlo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#11 , 1 maand 1 week geleden (13 jul 2019 22:55)

http://www.agii.be/thema/je-bent-famili ... srecht/wat

Of ik denk dat ik hier op de verkeerde webpagina zit.

Dus om mijn vraag anders te stellen.
Als het huwelijk of wettelijk samenwonen is goedgekeurd en is voltrokken.
Moet ze terug naar haar land.
Je vraagt een gezinshereniging aan.
Zijn er dan nog voorwaarden van twaalf maanden? Ik denk het niet want ze touwt niet met een derdelander maar met een Belg.
De webpagina zorgt wat voor verwarring.
Bedankt voor de info

Steven Carlo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#12 , 1 week 4 dagen geleden (10 aug 2019 16:37)

Beste,

Kan je na een huwelijk met een niet eu-burger direct de gezinshereniging aanvragen zodat je partner hier kan blijven na het huwelijk?

Marcus Aurelius
Berichten: 387
Juridisch actief: Nee

#13 , 1 week 4 dagen geleden (10 aug 2019 16:41)

Waarom start u een nieuw topic?
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Steven Carlo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#14 , 1 week 4 dagen geleden (10 aug 2019 16:42)

kan ik hier het antwoord vinden? zo ja waar? bedankt

Steven Carlo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#15 , 1 week 4 dagen geleden (10 aug 2019 16:46)

Mijn vraag is misschien niet duidelijk. Na het huwelijk, kan je partner hier direct blijven tijdens de gezinsherenigingsaanvraag? Of moet de partner eerst terug naar thuisland.
Bedankt

Terug naar “Europees / Internationaal recht”