Verblijf in het buitenland

Dina De Gelas
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Verblijf in het buitenland

#1 , 08 mei 2020 18:52

Graag zou ik 4 maanden in België werken en met dat geld 8 maanden in Griekenland willen wonen. Ik zou dear vrijwillegerswerk doen. Wat zijn de juridische consquenties?

Franciscus
Berichten: 34290

#2 , 08 mei 2020 20:20

En uw nationaliteit is??
En in welk land bent u nu?

berenod
Berichten: 888

#3 , 09 mei 2020 14:03

Hangt van een aantal factoren af hé.
Indien u een adres in België aanhoudt, dan moet u dit telkens voor je vertrek gaan aangeven op het gemeentebestuur/dienst bevolking.

Dit valt dan onder "langdurige afwezigheid (voor vakantie bijvoorbeeld) van minder dan 1 jaar". Dit vooral om het risico ambtshalve uitschrijving te vermijden.

Dan moet u best de mutualiteit contacteren om te kijken hoe u in orde kan blijven. Immers, wanneer u niet werkt of een in een gelijkgestelde periode zit (werkloosheid, ziekte, ...) gaat mogelijks de normale bijdrage niet voldoende meer zijn (daar er geen rsz wordt betaald).
Voor de rest veranderd er weinig, buiten dat u voor de 4 gewerkte maanden een jaar later bij je belastingaangifte zo goed als alle, zo niet alle bedrijfsvoorheffing terugtrekken (wegens laag jaarinkomen).

Indien u geen adres in België aanhoudt wordt het wel gecompliceerder. Je zou dan in het (EU) gastland moeten ingeschreven worden bij het lokaal ziekenfonds/verzekeringssysteem en het document S1 moeten aanvragen, met dat document behoudt je dan je ziekfondsdekking hier in België.
Goed kortsluiten met de organisatie van het vrijwilligerswerk wat er juist mogelijk is.
Heb je ginder iets voor, ben je gedekt door de lokale verzekering, kom je in België (zelfs voor een familiebezoekje van een week) dan val je onder de Belgische mutualiteit.

Sowieso deftig onderzoek doen naar alles wat verzekering (ongeval/ziekte) betreft, ginder iets voorhebben en dan er op uitkomen dat noch de mutualiteit, noch de reisverzekering tussenkomen (die laatste zijn dikwijls gelimiteerd tot buitenlandse verblijven van minder dan 90 of 180 dagen) zou in een catastrofe kunnen uitdraaien.

Reclame

Marcus Aurelius
Berichten: 1640
Juridisch actief: Nee

#4 , 09 mei 2020 14:14

Ik raad je ten stelligste aan om je ziekenfonds te contacteren.

Misschien word je hier ook wat wijzer:

https://www.agii.be/thema/sociaal-medis ... of-ongeval

https://europa.eu/youreurope/citizens/h ... dex_nl.htm

https://www.expatverzekering.be/ziektek ... cQQAvD_BwE

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Terug naar “Europees / Internationaal recht”