verbijf buitenland

johan V
Topic Starter
Berichten: 160

verbijf buitenland

#1 , 10 maand 3 dagen geleden (12 sep 2018 16:27)

Beste Forum,hoelang mag iemand die iets wil huren(in frankrijk)met een verblijfsvergunning zich daar langdurig vestigen zonder zijn rechten in Belgie te verliezen.Is in dit gepensioneerd.Dank

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
UAstudent
Berichten: 21
Juridisch actief: Ja

#2 , 10 maand 1 dag geleden (14 sep 2018 21:37)

Beste Johan V

Rechtsgrond: Artikel 3, lid 2, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU); Artikel 21 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU); Titels IV en V van het VWEU; Artikel 45 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

Het recht van vrij verkeer en verblijf van personen binnen de EU vormt de hoeksteen van het burgerschap van de Unie dat in 1992 met het Verdrag van Maastricht werd ingevoerd. De geleidelijke afschaffing van de binnengrenzen in het kader van de Schengenakkoorden werd gevolgd door de vaststelling van Richtlijn 2004/38/EG betreffende het recht van vrij verkeer en verblijf op het grondgebied van de lidstaten voor de burgers van de Unie en hun familieleden.

Uw casus heeft echter niet rechtstreeks betrekking tot het recht van de Europese Unie, maar eerder tot het Belgisch nationaliteitsrecht.

Zolang u in België bent geboren, kan u uw Belgische rechten niet verliezen (Wetboek Belgische Nationaliteit). Enkel personen die in het buitenland zijn geboren, met exceptie van personen die geboren zijn in het voormalige Belgisch Congo, kunnen hun Belgische nationaliteit automatisch verliezen door langdurig verdrijf in het buitenland.
Personen die door deze handeling staatloos zouden worden automatisch door de wet beschermd (art. 22, §3 WBN).

johan V
Topic Starter
Berichten: 160

#3 , 10 maand 18 uur geleden (15 sep 2018 15:26)

Beste UAstudent,van harte bedankt voor de inlichting.
De bedoeling is echter om langdurig in het zuiden van Frankrijk te verblijven(ook wegens gezondheidreden).Wij hebben beiden 45 j gewerkt in Belgie en waren een beetje bezorgd over onze rechten.Ook over ons beider pensioen hebben wij vragen(belastingen-kosten/rechten-plichten)want er zou geen domicilie meer zijn in Belgie.
Nogmaals bedankt voor hey advies.

Reclame

berenod
Berichten: 843

#4 , 10 maand 14 uur geleden (15 sep 2018 19:53)

Wanneer u als Belg poensioenrechten hebt opgebouwd en van pensioengerechtigde leeftijd bent, mag u gaan wonen waar u wil.
U kan zelfs uw pensioen laten storten op uw buitenlandse bankrekening indien u dat wenst.

Er is voor zover ik weet slechts één bijkomende verplichting, en dat is dat u jaarlijks een bewijs van leven zult moeten aanleveren, ik dacht dat dit via de Belgische ambassade in het land waar u woont gaat?

Indien u niet meer gedomicilieerd (zowel fiscaal als op gebied van hoofdverblijfplaats) bent in België veranderd er wel wat qua belastingen, u zal er met name geen meer betalen.

Het belangrijkste waar u goed moet voor opletten is dekking door de mutualiteit wanneer u niet meer in België gevestigd bent, deze valt meestal weg, dus u moet zien dat er alternatieve verzekering is.

Let op, u kan ten allen tijde u terug in België vestigen en zal ten allen tijde onmiddellijk terug onder de Belgische ziekteverzekering vallen dan.

Er zijn verschillende websites waar u de benodigde info kan terugvinden hierna volgt er al één van de Belgische sociale zekerheid.
https://www.socialsecurity.be/CMS/nl/le ... index.html
U kan ook altijd specifieke info vinden betreffende het land waar u naar toe zou willen vertrekken.

johan V
Topic Starter
Berichten: 160

#5 , 10 maand 14 uur geleden (15 sep 2018 20:22)

Beste berenod,dank voor de gegeven info die ons een stuk meer op ons gemak stellen.De onzekerheid speelt ons natuurlijk parten en daarmee heb ik het forum eerst geraadpleegd.Groeten

Terug naar “Europees / Internationaal recht”