Engelse Vriendin

Dempsey
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Engelse Vriendin

#1 , 8 maand 3 weken geleden (24 apr 2018 19:44)

Ik zit momenteel met een probleem waar ik bij verschillende diensten ofwel inconsistente antwoorden ontvang of in vele gevallen een vaag antwoord ontvang.

Een tijd terug leerde ik online mijn vriendin kennen, zij is afkomstig uit Engeland en zou graag hierheen (België) komen wonen.
Ze spreekt echter nog geen Nederlands, maar ook op juridisch vlak is het onduidelijk welke mogelijkheden er precies zijn wanneer zij hierheen komt wonen.

Voor ons zou het ideale zijn dat zij kan inwonen op mijn adres zonder verdere verbintenissen tot zij een vaste voet kan plaatsen binnen de Belgische maatschappij. Hiermee bedoel ik tot op de dag dat zij een vast beroep, alsook voldoende de taal beheerst.
Tot dan hadden wij graag de mogelijkheid gehad om samen te wonen zonder dat onze eigendommen, financiële situaties of regelingen enig invloed hebben op elkaar. Is het bovenstaande mogelijk?

Daarboven op had ik dan ook graag geweten wat er precies moet gebeuren om deze stap te kunnen nemen;
  • Welke documenten dienen te worden verzamelt?
  • Bij welke instanties dient zij zich aan te melden wanneer zij hier komt wonen?
  • Welke stappen worden best genomen om alles vlot en efficiënt te laten verlopen?
Uiteraard was het interessant geweest dat al het bovenstaande ook relatief goedkoop kon verlopen.

Alvast bedankt voor jullie tijd!
-Dempsey

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
Tsunami
Berichten: 176
Locatie: Brussel, België

#2 , 8 maand 3 weken geleden (24 apr 2018 23:26)

Ik ben absoluut niet zeker hiervan gezien de Brexit, maar binnen de EU is er vrij verkeer van personen. Dit houdt in dat je als EU burger in een andere EU lidstaat mag wonen en werken, zonder daar enige visums of dergelijke voor nodig te hebben. Nu is dit een linke situatie omdat het UK bij mijn weten geen lid van Schengen is maar wel nog van de EU, maar we weten intussen dat dat in de niet zo verre toekomst niet meer het geval zal zijn. Op dit ogenblik is het UK echter nog steeds EU grondgebied, en heeft je vriendin in principe dus geen enkel probleem om in België te wonen en te werken.
Indien het een gehuurde woning betreft, best even checken met de huisbaas of een tweede bewoonster op het adres OK is.

Nogmaals, gezien de speciale transitperiode waarin het UK nu verkeert, ben ik hier niet 100% zeker van. Ik heb zelf in het UK gewoond en gewerkt en moest daarvoor geen enkele visumaanvraag doen, kon gewoon mijzelf inschrijven in de bevolkingsregisters bij de stad waar ik woonde, arbeidscontract tekenen, etc... Dit is nu wel 13 jaar geleden toen de Brexit nog verre toekomstmuziek was.

Dempsey
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 8 maand 3 weken geleden (25 apr 2018 20:32)

Bedankt voor het spoedig antwoord!

Ik vermoed dat dit andersom dan hetzelfde zal zijn. Zij dient zich gewoon aan te melden in het stadhuis, op te geven op welk adres zij verblijft en kan technisch gezien via de VDAB aan de slag en/of zich inschrijven bij diensten die het mogelijk maken zich eenvoudiger te integreren (Huis van het Nederlands, enz...).

Volgens wat ik heb gehoord zou het in principe geen verplichting zijn om iemand aan het huurcontract toe te voegen zolang ik niet onderverhuur, wat dus niet het geval is.

Klopt dit dan vermoedelijk allemaal?

Reclame

Didymus
Berichten: 1644

#4 , 8 maand 3 weken geleden (26 apr 2018 08:46)

Ze zal wel een huurcontract met haar naam moeten voorleggen om een verblijfskaart te kunnen krijgen.

Er is dan wel vrij verkeer van personen binnen de EU, maar dat bekent nog niet dat er helemaal geen voorwaarden aan vasthangen. EU-burgers kunnen bv. wel degelijk worden uitgewezen in een ander EU-land als ze bijvoorbeeld te lang werkloos zijn.
"sowieso" schrijf je zo.

Franciscus
Berichten: 31895

#5 , 8 maand 2 weken geleden (03 mei 2018 18:08)

In principe kan vriendin hier 2x90 dagen komen als toerist maar mag dan zeker niet werken ...waar kan wel zoeken naar werk.
Dan terug naar UK met werkcontract en op ambassade of consulaat de nodige werkvergunning vragen en dan terug naar BE maar nu in het bezit van een werkcontract.
Maar het uitzetten kan zeker.

Geef eens in op een zoeksite:
naar belgië komen zonder werkvergunning

Fortuin
Berichten: 872

#6 , 8 maand 1 week geleden (10 mei 2018 01:09)

In principe kan vriendin hier 2x90 dagen komen als toerist maar mag dan zeker niet werken ...waar kan wel zoeken naar werk.
Dan terug naar UK met werkcontract en op ambassade of consulaat de nodige werkvergunning vragen en dan terug naar BE maar nu in het bezit van een werkcontract.
Maar het uitzetten kan zeker.

Geef eens in op een zoeksite:
naar belgië komen zonder werkvergunning
Dit is fout? Elke EU burger kan zich vrij verplaatsen binnen de EU, zonder enige verplichtingen op vlak van werkvergunning e.d. (tenzij detachering in de bouw etc). Als ik mij morgen in Bulgarije, Frankrijk of in Griekenland wil vestigen.. dan doe ik dat gewoon. Met of zonder job.

Meteen recht op werkloosheidsvergoedingen zal ze uiteraard (misschien?) wel niet hebben. Wat je stelt kan echter wel kloppen voor niet EU burgers naar België komen, dat weet ik niet.

mava105
Berichten: 16424
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 8 maand 1 week geleden (10 mei 2018 09:34)

Mijn schoondochter komt uit Cyprus. Toen ze hier arriveerde had ze een verblijfskaart nodig en mijn zoon, waarbij ze inwoonde, moest voor haar financieel garant staan voor meer dan één jaar. Dan zijn gehuwd.

Franciscus
Berichten: 31895

#8 , 8 maand 1 week geleden (10 mei 2018 13:32)

Als de Engelse vriendin over financiële middelen beschikt is er geen vuiltje aan de lucht - die dient zich alleen in te schrijven.
Indien ze dat niet doet is ze toerist.
Indien ze gebruik wil maken van het BE sociaal systeem zal het ongeveer zijn zoals ik heb beschreven.

Terug naar “Europees / Internationaal recht”