pachtwetgeving

easyrider
Topic Starter
Berichten: 9

pachtwetgeving

#1 , 31 jan 2016 17:48

Bij overlijden van moeder, is landbouwgrond in de nalatenschap gekomen. Het betreft 3 percelen voor een totaal opp van 2,5hectare, dewelke zij op haar beurt van haar ouders heeft ge-erfd. Bij deze nalatenschap is via notariële akte vastgelegd dat deze 3 percelen voor moeder waren en dat één van haar broers deze kon pachten, met einddatum 15/3/2001. Echter na deze datum is moeder's broer verder gegaan met het bewerken van deze gronden. Moeder zag er geen graten in, haar broer bewerkte de grond en zij diende deze gelukkig niet te onderhouden. Ze had totaal geen zicht op de impact van de pacht. De broer betaalde haar elk jaar in maart een 250 euro voor het gebruik van de gronden. Er werd door moeder een kwitantie geschreven voor het bedrag, met melding pacht en jaartal. Het is duidelijk dat de broer van moeder misbruik heeft genomen van moeder door de pacht op die manier verder te zetten, waardoor wij (5 kinderen) vandaag benadeeld worden voor de verkoop ervan.
Hoewel we wel kunnen verkopen, zijn er duidelijk niet veel kandidaten die interesse hebben in landbouwgrond waar pacht op zit. Ook het voorkooprecht werkt voor onze nonkel in zijn voordeel. Boeren buren wensen zich vaak niet kandidaat te stellen om geen bruggen te verbranden. Het boerenwereldje beschermd elkaar. Waarom zou onze nonkel ook een prijs bepalen, hij kan immers profiteren en hopen dat er niet veel geboden wordt.

Sinds een aantal jaren heeft hij de pacht doorgegeven aan zijn zoon die boer in bijberoep is. Dus de zoon betaalt al sinds een aantal jaren de pacht. Ik heb begrepen dat dit geen probleem is en dat dit wettelijk kan zonder schriftelijke toestemming van de verpachter.
Echter de zoon pacht de gronden onder aan derden. Hij heeft jaarlijks contracten voor seizoenspacht. Hiervoor heeft hij eveneens geen schriftelijke toestemming. Is dit nodig? Of heeft hij de vrijheid dit te doen?
Het feit dat de zoon enkel in bijberoep de boerenstiel uitoefent, is dit iets waar wij kunnen van gebruik maken? Het is verre van zijn hoofdberoep.

Wat kan u aanraden om deze pacht te laten eindigen? Denk je dat we via advocaat deze pacht kunnen laten stoppen? De intentie van de notariële akte was alleszins om moeder vrij te kunnen laten beschikken over deze gronden. Moeder heeft bij de verdeling al minste gehad van iedereen, omdat zij koos voor de lieve vrede. Ook was zij totaal niet zakelijk ingesteld en had ze geen enkele weet van de pachtwetgeving. Perfect profiel voor misbruik. Indien u denkt dat we via advocaat eea kunnen bereiken, heeft u weet of er bepaalde advocaten in de buurt die gespecialiseerd zijn in case omtrent de pachtwetgeving?

Stel dat we nu een koper zouden vinden, dan zou de koper de pacht kunnen opzeggen indien hij de gronden zelf zou bewerken, toch? Welk is de opzegtermijn die dient gerespecteerd te worden? Ik meen dat startdatum pacht overeenkomt met datum vermeld notariële akte, nl 15/3/2001. Een pachtperiode is 9 jaar, meen ik en wordt telkens met gelijke periodes verlengd. Klopt het dat de opzegtermijn 2 jaar betreft in de 2de pachtperiode en 1 jaar in de 3de pachtperiode? Maw, er dient opgezegd te worden voor 15/3/2017 om deze te kunnen laten stoppen op 15/3/2019. Juist?

Wat is trouwens een correcte waarde van landbouwgrond? Regio Westerlo/Tonderlo/Geel. Ik hoorde bedragen rond 60k Eur per hectare en meer. Waar kan ik op het internet ergens vinden welke gronden afgelopen jaren verkocht zijn en aan welke prijs?

Een heel verhaal, zo u kan lezen. Echter het enige dat wij willen is gewoon deze landbouwgrond die ons is nagelaten aan een correcte prijs kunnen verkopen.

Alvast dank voor uw feedback op de gestelde vragen en problematiek.
Vr Groeten,
GW

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
KJ86
Berichten: 2662

#2 , 31 jan 2016 20:31

De pacht lijkt mij volledig correct bekomen of was uw moeder niet handelingsbekwaam.
Een landbouwer in bijberoep verliest zijn rechten niet, tenzij dat het één van die hobbyboeren is.
Je kan best onderhandelen over een vergoeding om de pacht te verbreken. Beter uw geld afgeven aan een nonkel dan aan een wildvreemde advocaat. Aangezien grond alleen maar in waarde stijgt, kan je evengoed wachten tot dat uw neef zijn bijberoep opgeeft.

Voor de waarde van de grond kan je misschien onderstaande openbare verkoop volgen. Er worden verschillende loten verkocht.

http://www.immoweb.be/nl/zoekertje/gron ... /id6161349

easyrider
Topic Starter
Berichten: 9

#3 , 12 feb 2016 11:30

hoe kan ik uitreken welke maximum kan vragen voor de pacht??

Reclame


Terug naar “Landbouw recht”