Verhuur aan landbouwer zonder contractbasis

Ro123
Topic Starter
Berichten: 51

Verhuur aan landbouwer zonder contractbasis

#1 , 08 mei 2014 17:28

Landbouwgrond overgegaan van grootouders naar ouders en destijds werd zo'n stuk land aan een bevriend landbouwer gegeven om het land te werken . Dit zonder eigenlijk huur of pachtcontract.
Betaling van een vergoeding gebeurt ook in de hand, dus geen bankreferenties.

Dus geen geschreven tekst, geen betalingsbewijs of ontvangst.

Op welke rechten kan deze landbouwer zich beroepen bij een verkoop van een dergelijke landbouwgrond ?

Welke rechten heeft de eigenaar om deze grond vrij en onbelast te verkopen ?

Zijn er bepaalde elementen die in de wet voorzien zijn, gebaseerd op praktijken uit het verleden ( geen papier ...) , om ofwel de landbouwer te beschermen en/of de eigenaar te beschermen ?

Graag info hierover .

Vriendelijke groeten en dank bij voorbaat.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Torenhoge juridische kosten vermijden? Kies dan voor de online juridische dienstverlening van Jureca. Je bespaart er tijd en geld dankzij telefonisch advies, automatische documenten en vele andere juridische diensten aan een vaste prijs. Gratis bijstand voor alle verkeersovertredingen en misdaden. Op zoek naar een advocaat? Ontvang vrijblijvend een offerte voor jouw juridische situatie – zowel ondernemers als particulieren. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Turaki
Berichten: 6870

#2 , 08 mei 2014 22:00

Aangezien er sprake is van een overeenkomst om de grond door de landbouwer te laten bewerken, en hij daarvoor betaalt, is er wel degelijk sprake van pacht.

De wetgever heeft er rekening mee gehouden dat er veel pachtovereenkomsten zijn waarbij er geen contract is, of betalingsbewijzen, en geeft de pachter de mogelijkheid om op alle mogelijke wijzen het bestaan van de pacht te bewijzen.

Bij verkoop van de grond heeft de pachter recht van voorkoop, dwz dat hij voorkeur geniet op andere kandidaat-kopers voor hetzelfde bedrag als geboden. Ook mag hij zijn recht op hoger bod overdragen op een derde.
Als de pachter niet op de hoogte werd gebracht van zijn recht van voorkoop (gebeurt vaak bij mondelinge pacht met cash betaling), kan hij tot 20% van de verkoopprijs als schadevergoeding eisen (als hij het bestaan van de pacht kan bewijzen).

Voor meer info, neem deze brochure eens door:
http://kbc-pdf.kbc.be/ltb/pachtwet_N.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Reclame

Terug naar “Landbouw recht”