deelput water

11011965
Topic Starter
Berichten: 118

deelput water

#1 , 15 dec 2011 16:56

er is een levenslange gemeenschappelijke waterput beschreven in akte voor 2 woningen, de deelput van het water staat volledig op onze eigendom.
De gebuur heeft nu zijn aanvraag gedaan om een landbouwexplotatie uit te baten.
Hebben de plannen op de gemeente gaan inkijken,
Kan dit nadelig zijn voor ons?
Laatst gewijzigd door 11011965 op 21 jan 2012 11:49, 1 keer totaal gewijzigd.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sint-Joris
Berichten: 30

#2 , 19 dec 2011 22:12

Ik begrijp dat er op jouw perceel een erfdienstbaarheid rust ten voordele van het perceel van jouw buurman. Een erfdienstbaarheid om water te putten houdt automatisch ook het recht in om jouw perceel tot aan de waterput te betreden. De zgn. 'toegangsweg' slaat waarschijnlijk op de plaats langs waar hij (of zijn rechtsvoorganger) het water uit de put ging halen.

Aangezien het een aanvraag voor landbouwexploitatie betreft, zal de put vermoedelijk intensiever gebruikt worden en wordt impact van de erfdienstbaarheid op uw perceel merkelijk groter dan oorspronkelijk bedoeld. Een mogelijk nadeel voor u kan zijn dat er binnenkort meer water uit de put gehaald wordt en er dus ook meer passage over uw perceel plaatsvindt. Ook kan de put sneller leeg zijn en uzelf dus zonder water komen te zitten. Tot nu deed de put blijkbaar enkel dienst voor twee woningen.
Als u hierin nadelen of ongemakken ziet, doet u er volgens mij goed aan om tegen de milieuaanvraag bezwaar in te dienen.

Als de erfdienstbaarheid indertijd al dienst deed om bv. de stallen van de buurman van water te voorzien, dan is het echter een heel ander verhaal. Dan zal de buurman argumenteren dat de erfdienstbaarheid 'meegroeit' volgens de behoeften.
Specifiek voor waterputten kan ik niet direct aan een voorbeeld denken, maar bij voor een private erfdienstbaarheid van doorgang kan de eigenaar van het heersende erf aan de Vrederechter vragen om de doorgang te laten verbreden omdat de erfdienstbaarheid niet meer is aangepast aan de breedte van de huidige landbouwvoertuigen. Hij moet dan wel een vergoeding betalen aan het lijdend erf.

Reclame

Terug naar “Landbouw recht”