Pagina 1 van 1

Einde pacht/verhuring

Geplaatst: 19 aug 2010 07:21
door ANN-LEEN
Mijn schoonvader sterft vorig jaar. Hij was landbouwer in het verleden en heeft na het overlijden van mijn schoonmoeder zijn land allemaal verpacht. Hij maakt daarbij een papier op samen met de pachters waarbij hij ondertekent als eigenaar. Echter de grond is niet volledig van hem maar ook van zijn drie kinderen. Hij heeft voor sommige delen ook maar de helft van het vruchtgebruik en een deel van het vruchtgebruik kwam al toe aan de kinderen. De kinderen hebben echter nooit moeten tekenen. Kunnen de kinderen nu bij het overlijden beroepen op artikel 595 van het Burgerlijk Wetboek?

Re: Einde pacht/verhuring

Geplaatst: 20 aug 2010 11:29
door j.demoor
“Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap…”(Burgerlijk Wetboek) en behoudt zijn helft in volle eigendom. De kinderen erven de blote eigendom van de goederen waarop de langstlevende het vruchtgebruik erft.

Onderzoek krachtens wat hiervan ZOU afgeweken zijn.

Het vruchtgebruik omvat het recht te verpachten.

Bij het overlijden van de vruchtgebruiker wordt de blote eigendom van rechtswege volle eigendom en erven de kinderen in volle eigendom wat de langstlevende in volle eigendom naliet. Er is dan geen vruchtgebruiker meer.

Voor de toepassing van art.595 Burgerlijk Wetboek is vereist ‘Alleen de vruchtgebruiker kan het huurcontract opzeggen’ (Cass. 9 december 1993,Arr.Cass. 1993,1035).