reliefwijziging landbouwgrond

grieth
Topic Starter
Berichten: 1

reliefwijziging landbouwgrond

#1 , 18 mei 2010 12:07

Wij hebben een onlangs verworven stuk landbouwgrond/weide (landschappelijk waardevol agrarisch gebied) met een grote zink in het midden. In natte periodes staat het grondwater er zo hoog dat er in de zink water blijft staan, waardoor dat gedeelte van de weide onbruikbaar wordt. Er zitten reeds drains, maar die werken uiteraard niet als het grondwater erboven komt.

Nu hebben wij grond afkomstig van onze aanpalende bouw ter beschikking. Wij zouden van deze situatie willen profiteren om de kwaliteit van de weide te verbeteren door de zink gedeeltelijk aan te vullen, zodat ook de drain hoger kan geplaatst worden.

Onze vergunningsaanvraag tot opvulling van die zink werd door de gemeente afgewezen, met als reden:

'1 klacht'

'aanhoging heeft niet als doel de kwaliteit van de landbouwgrond te verbeteren, maar om de overtollige aarde kwijt te raken'

'vallei in het midden van de weide kan momenteel fungeren als buffer voor wateroverlast'

Zijn wij verplicht die 'buffer' zo te laten, hoewel er daarvan nergens iets vermeld staat in het structuurplan of op onze aktes? Dit ten koste van onze weide? Deze situatie is immers ontstaan doordat verschillende aanpalende buren hun bouwgrond hebben opgehoogd.

Wij hebben inderdaad aarde over, maar kan dit een reden zijn tot weigering als wij weldegelijk de kwaliteit van de weide zullen verbeteren?

Maken wij een kans als wij dit juridisch aanvechten?

Buren zeggen dat wij tot 30cm mogen aanhogen zonder vergunning, op voorwaarde dat we lager blijven dan de omringende stukken grond. Is dit zo?

Alvast bedankt voor de reacties.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jan S
Berichten: 397

#2 , 18 mei 2010 15:07

Art. 4.2.4.° VCRO bepaalt dat een stedenbouwkundige vergunning vereist is voor “het aanmerkelijk wijziging van het reliëf van de bodem, onder meer door de bodem aan te vullen, op te hogen, uit te graven of uit te diepen waarbij de aard of de functie van het terrein wijzigt”.

Het is zo dat vroeger (verkeerdelijk) een ’50-centimer’-criterium werd gehanteerd om te bepalen of een reliëfwijziging ‘aanmerkelijk’ was of niet. Op vandaag is dit niet langer het geval. Of dergelijke wijziging aanmerkelijk is of niet, en dus ook of deze onderworpen is aan een vergunningsplicht of niet, moet beoordeeld worden volgens de aard en de functie van het terrein, waarbij met ‘aard en functie’ zowel de bestemming, het feitelijke gebruik en het uitzicht van het terrein bedoeld wordt. In de rechtsleer spreek men van een louter ‘verticaal element’, waarbij de aanmerkelijkheid enkel kan bekeken worden in de hoogte of diepte en niet in de uitgestrektheid. De bevoegde overheid moet dus beoordelen of de ophoging de aard en de functie van het terrein wijzigt (lijkt mij niet het geval).

Het speelt natuurlijk niet in uw voordeel dat uw perceel zich bevindt in landschappelijk, waardevol agrarisch gebied aangezien in dergelijke gebieden ook rekening moet worden gehouden met de ‘schoonheidswaarde’ van het gebied.

Om het verder kort te houden; er is geen éénduidige wetgeving die concreet bepaalt wat een ‘aanmerkelijke reliëfwijziging’ inhoudt. In de eerste plaats speelt de invloed van de wijziging op de bestemming, het feitelijk gebruik en het uitzicht van het terrein een rol.

Ik zou beginnen met de adviezen op te vragen die de gemeente ontvangen heeft; kijken wie negatief was; communiceren met deze diensten en indien wenselijk in beroep gaan, mogelijks met een meer uitgebreide motivering omtrent uw beweegreden.

Reclame

Terug naar “Landbouw recht”