Voorkeurrecht VLM uitgeoefend op landbouwgrond

kiwi022
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Voorkeurrecht VLM uitgeoefend op landbouwgrond

#1 , 14 mei 2019 08:24

Goeie morgen,

Het OCMW hier in de buurt doet afstand van een aantal landbouwgronden. Hierbij ook een stuk landbouwgrond naast onze eigendom gelegen.
Wij hebben dan ook contact opgenomen met het OCMW (dit is reeds 2 jaar geleden) dat we zeer geïnteresseerd waren in dit stuk land. Alles verliep maar traag omdat de boer die dit stuk land pachtte en het OCMW alle papieren moesten inorde krijgen onderling.

Na een jaar was dit uiteindelijk geregeld. Maar toen we nogmaals belden naar het OCMW voor een nieuwe stand van zaken, informeerden ze ons dat ze de gronden overgelaten hadden aan hun stad. Dus wij kregen de contactgegevens van het departement grondgebiedszaken. Daar werden we goed geholpen en werd er een paar maanden bedenktijd gevraagd om te beslissen of ze de gronden al dan niet (semi)openbaar zouden verkopen.

Nu een paar maand geleden kregen we de melding dat de gronden inderdaad openbaar zouden verkocht worden. Eerst zouden de geïnteresseerden een bod mogen indienen (van een minimum bedrag van 9,5 euro per vierkante meter), waarna een dag volgt waar alle kandidaatkopers die een geldig bod hadden ingediend, mochten tegen elkaar opbieden. Echter werd de melding gemaakt dat de er een VOORKOOPrecht geld op de gronden ten voordele van de Vlaamse Landmaatschappij.

Een tweetal weken geleden hebben we een bod uitgebracht met een formulier opgesteld door het stad. Dit mocht zowel op het stadhuis, met de mail of per brief ondertekend ingediend worden. Ik heb dan ook een mail teruggekregen van het departement grondgebiedszaken dat ons bod voor dat bepaald stuk grond "in goede orde en geldig" is ontvangen. Dit bod was een 10,5 euro per vierkante meter.

Dus wij konden gerust wachten naar de dag waar de kandidaat-kopers samenkomen om tegen elkaar op te bieden.

Mis dus....

Gisteren kregen we een mail van het departement grondgebiedszaken met de mededeling dat het VLM hun VOORKEURrecht uitoefenen (onder andere op het stuk land dat wij wilden kopen).

Nu is mijn eerste vraag:

Kan dit zomaar midden de procedure van openbare verkoop? Dus nadat wij een geldig bod hebben ingediend (10,5 euro per vierkante meter) wat meer is dan hetgeen het VLM zal moeten betalen voor de gronden (9,5 euro per vierkante meter). Moest dit voorkeurrecht niet uitgevoerd worden vooraleer wij een bod konden indienen?

Een tweede vraag:

Er werd melding gemaakt van voorkeur- én voorkooprecht in een eerste brief met informatie over de kavels en de biedingsvoorwaarden. Echter in het biedingsformulier wordt enkel over VOORKOOPRECHT gesproken en staat voorkeurrecht nergens vermeld. Is het uitoefenen van dit voorkeurrecht dan wel wettelijk?

Een derde vraag:

Er is ondertussen een andere boer, waarvan de zijn gronden grenzen aan het stuk grond wat wij willen komen, deze aan het bewerken en het inzaaien. Volgend mij is hij ook een kandidaat-koper. Mag hij zomaar dit stuk grond bewerken tegelijk met zijn gronden in 1 stuk door ( al dan niet met goedkeuring van het stad)?

Alvast bedankt voor de reacties.


Mvg Youri

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
asperger
Berichten: 6494
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 14 mei 2019 16:54

1. Ja dat mag.
2. Ja dat mag.
3. We weten niet wat er onderling werd afgesproken.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Reclame

Terug naar “Landbouw recht”