Niet toegestaan gebruik van landbouwgrond - bezettingsvergoeding

bolle91
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Niet toegestaan gebruik van landbouwgrond - bezettingsvergoeding

#1 , 8 maand 4 dagen geleden (19 sep 2018 22:04)

Beste,

Van 5 kinderen, is er 1 van hen (laten we zeggen persoon A) na de dood van de vader verder blijven boeren op de landbouwgrond die in de gemeenschap zat. Echter is er al sinds toen, 1 van de erfgenamen niet akkoord daarmee. Dat wil dus zeggen dat persoon A al sinds 1978 zonder toestemming daar aan het boeren is. Bij de rechtbank is er nu discussie of persoon A al dan niet pachter is. Nu wijst al het bewijs in het tegendeel: Aangeschreven brieven van in het jaar 1978 waarin wordt verklaard dat hij daar niet mag pachten, een voorstel van minnelijke schikking bij de vrederechter toen (helaas was 1 van de broers toen in het buitenland en is daar nooit iets uit voort gekomen)... Nu is mijn vraag, wat als persoon A geen pachter is? Is er dan recht op een bezettingsvergoeding? bestaat die uit pacht + gerechtelijke interesten? Want de pacht zal veel te laag zijn, terwijl de opbrengst uit dat land wel hoog was (en dus eigenlijk gedeeltelijk deel zou moeten zijn van de gemeenschap).

Alvast bedankt

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
JorisB
Berichten: 69

#2 , 7 maand 2 weken geleden (08 okt 2018 10:28)

Ik begrijp dat er in de jaren '70 een boer was die op eigen grond boerde. Na het overlijden van de boer in 1978 is deze grond al die jaren in onverdeeldheid gebleven. Eén van deze erfgenamen in onverdeeldheid (uw persoon A) besloot daarop om deze grond zonder toelating van de mede-eigenaars volledig zelf te bewerken. Nu er pogingen gedaan worden om uit de onverdeeldheid te treden, beweert Persoon A dat hij door dit jarenlang gebruik pachter is geworden. Klopt dit?

Is hij actief in de landbouw?
Heeft hij ooit vergoeding betaald?

Om pacht te doen ontstaan moet hij een onroerend goed gebruiken voor beroepdoeleinden in de landbouw en hiervoor een vergoeding geven.
Steeds opletten met vergoedingen vragen. Het zou kunnen dat je uitgerekend door een (bezettings)vergoeding te vragen alle voorwaarden voor pacht laat vervullen.

Reclame

Terug naar “Landbouw recht”