advies gevraagd

bartman
Topic Starter
Berichten: 21

advies gevraagd

#1 , 07 dec 2017 11:19

Even een situatieschets:

Persoon A is pachter bij het ocmw.
Een tweetal jaar geleden kregen we een vraag tot pachtoverdracht van hem naar persoon B, zoon van persoon C

We weigerden de pachtoverdracht toen om 2 redenen:
1. Persoon B was zijn landbouwbedrijf nog maar net gestart en kon toen nog niet aantonen dat hij inkomsten uit de landbouw had (één van onze vereisten voor een pachtoverdracht).
2. Het perceel ligt niet ver van de locatie waar mogelijks een nieuw ziekenhuis zal komen. Zolang het niet duidelijk is waar het nieuwe ziekenhuis zal komen, besloten we om pachtoverdrachten in de omgeving voorlopig niet meer toe te staan.

Persoon B , die pas een landbouwbedrijf oprichtte, mocht van persoon A zijn grond bewerken, terwijl de jaren daarvoor persoon C dat deed.

Persoon B en zijn vader (persoon c) hebben zware ruzie en doen elkaar ‘den duvel’ aan.
Zo liet persoon C de aanplanting van persoon B op persoon A zijn percelen omploegen om dan zelf de velden in te zaaien.
Persoon B liet dat vaststellen door de politie en spoot vervolgens de aanplanting van zijn vader kapot

Wat onze grond betreft betaalde persoon C, in betere tijden de pacht voor persoon A.
Vorig jaar december betaalde persoon B echter de pacht, volgens afspraak met persoon A die hem de factuur en betalingsgegevens bezorgde.
Iets daarna stortte persoon C ook de pacht van persoon A, weliswaar zonder referentie of naam, enkel de mededeling ‘pacht’.
In overleg met de boekhouder besloten we het bedrag dat persoon C stortte, terug te storten op zijn rekening en de eerste correcte betaling te accepteren, die van persoon B.

Dit jaar zitten we opnieuw met hetzelfde: persoon C betaalde deze keer wel als eerste, maar betaalde te weinig (de pachten werden dit jaar geïndexeerd volgens de nieuwe coëfficienten) en gaf geen referentie of naam op. Er stond enkel ‘pacht’ bij zijn storting. In principe kan dat dus van iedereen zijn…
De boekhouder kwam begin deze week met de melding dat ook persoon B opnieuw de pacht betaalde van persoon A. Met correcte vermelding van de referentie

De vraag is wat nu doen?

- persoon B heeft het correcte bedrag met vermelding van de juiste referentie en de naam van de pachter, gestort.
- Persoon B weet blijkbaar dat persoon C ook al had gestort, zonder referentie en bovendien een verkeerd bedrag (te weinig).
- Persoon B liet weten dat als zijn betaling voor persoon A niet aanvaard zou worden en die van persoon C wel, zonder referentie en met het verkeerde bedrag, dat hij dit niet zou aanvaarden en zijn advocaat er op zou zetten.

Wij zouden graag het gestorte bedrag van persoon C willen terugstorten en de storting aanvaarden van persoon B
Mij vraag is of er een wettelijke termijn is waarbinnen we kunnen terugstorten. Maw zijn we verplicht een storting te aanvaarden wanneer deze binnen een bepaalde termijn niet werd teruggestort

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 07 dec 2017 12:09

‘Persoon A is pachter bij het ocmw...Persoon B...mocht van persoon A zijn grond bewerken, terwijl de jaren daarvoor persoon C dat deed.’

Ik leid hieruit af dat NU persoon B aan persoon A hiervoor een vergoeding verschuldigd is. Persoon C is die vergoeding niet meer verschuldigd INDIEN hij uw grond niet meer mocht bewerken.

“Art.1376.Hij die bij vergissing of met zijn weten iets ontvangen heeft dat hem niet verschuldigd was, is verplicht het terug te geven aan degene van wie hij het ontvangen heeft zonder dat het verschuldigd was.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

JorisB
Berichten: 78

#3 , 29 dec 2017 13:50

In principe hebt u enkel binding met uw pachter, persoon A. Gemakkelijkste oplossing is gewoon de pacht van hem te vragen. Als hij wil zijn pacht wil onderpachten, moet hij maar aan zijn centen bij de onderpachter zien te geraken. Het is niet aan u om het door hem gecreëerde circus op te lossen.

Los daarvan:
Pacht wordt in principe achteraf betaald; voor het jaar dat voorbij is. Wie heeft het land dit jaar bewerkt?

Persoonlijk hield ik in zo een bende grote kuis en zou ik maken dat ik van de hele pacht bevrijd was. Onderpacht moet schriftelijk én voorafgaand zijn.
Vragen aan persoon C om het bewijs te leveren dat hij het perceel de jaren ervoor in gebruik heeft gehad.
Eens dat aangeleverd is, naar de Vrederechter om de pacht met persoon A te ontbinden voor verboden onderpacht.

Ook opletten, want men kan u schalks een pacht dringen door betaling met vermelding 'pacht' en deze per AS te bevestigen. Dan steeds naar de vrederechter gaan om deze nietig te laten verklaren of men heeft eenzijdig een pacht doen ontstaan.

Reclame

Terug naar “Landbouw recht”