Pagina 1 van 1

Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 06 nov 2018 11:10
door Ivo2
Enige tijd terug heeft een familielid een ernstige levensbedreigende situatie. Ik bel de huisarts op, vertel hem wat er aan de hand is ik vraag hem om bijstand hij is niet langs geweest. De ambulance dienst heeft de mug opgeroepen.
Bij een later onderzoek wegens een andere aandoening bij een familielid, vraag ik hem naar wat de uitkomst is van het onderzoek. Dit vraag ik hem drie weken na het onderzoek en wat blijkt hij heeft dit verslag nog steeds niet gehad.
Klopt dit allemaal en wat kan ik hier tegen doen?.

Re: Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 06 nov 2018 12:11
door Drone
als een familielid zich in een "levensbedreigende" situatie bevind zal een huisarts ook niet veel kunnen doen buiten een ziekenwagen bellen, tevens een huisbezoek vragen is een teken dat het niet levensbedreigend lijkt te zijn.

huisarts zal niet rap informatie geven aan een familielid zonder de uitdrukkelijke toestemming van de patient (tenzij deze onder bewindvoering staat)

Re: Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 06 nov 2018 12:50
door Ivo2
Een bewusteloze persoon met slechte ademhaling onregelmatige hartslag hysterische mensen om je heen, je zoekt natuurlijk hulp. De dienst 112 en de huisarts die de medische geschiedenis van de patiënt kent, nemen de revue. De ambulance dienst heeft voortreffelijk werk verricht. Ze hebben de patiënt degelijk onderzocht, ondervraagd aan een monitor gehangen daarna de mug opgebeld. De ambulanciers hebben thuis niet gewacht op de mug. Ze zijn elkaar (na contact met elkaar) tegemoet gereden naar een afgesproken plaats. Dit lijkt me dus heel urgent, en dan heeft een dokter de plicht ..... zo dacht ik toch. Ik heb een ambulancier het woord alpha met een getal erachter welke ik niet gehoord had wegens de drukte om me heen. Tijdens zijn communicatie met iemand aan de andere kant van de lijn horen noemen. Dit lijkt me eerder een code waar ik de betekenis niet van ken of begrijp, maar die me als leek toch vragen bij me opwerpt.

Ik ben nu bewindvoerder over dit familielid dit slachtoffer woont trouwens ook bij ons in huis i.p.v. in een home. Het lijkt me niet normaal dat je drie weken later nog steeds geen verslag hierover heeft. Dit gaat nu over een ander aandoening welke niet onmiddellijk levensgevaarlijk is naar wel ernstig moet opgevolgd worden. Er staan raadgevingen in over aanpassingen van medicatie. Raadgevingen over het opvolgen ervan. Drie weken later de huisarts wist nog van niets.

Re: Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 06 nov 2018 13:31
door Drone
ik ben zelf ambulancier op de dienst 112 (of den 100) en er kloppen paar dingen niet in u verhaal

een bewusteloos persoon kan niet ondervraagd worden en mag niet vervoerd worden zonder mug begeleiding (moet dan waarschijnlijk geintubeerd worden), met verminderd bewustzijn en in het bijzijn van een verpleegkundige kan er mogelijks een rendevous punt afgesproken worden met de mug en pas nadat de mug zijn toestemming geeft (wat niet altijd urgent moet zijn, heb het al geweten voor pijnmedicatie)

de dienst 112 kent NIET de voor geschiedenis van de patient, alleen het aantal keer dat men naar een adres moet en de reden waarom er word gebeld (wat niet altijd met de waarheid strookt)

en ja, mensen zijn rap over hun toeren en geven vaak de verkeerde info door aan de noodcentrale, wat nog altijd niet de graad van urgentie aanduid bij het bellen.

buiten paar collega's die de "goede oude tijd" hebben meegemaakt, worden er geen codes meer gebruikt tegenwoordig, sommige van die collega's gebruiken die spontaan nog maar zijn niet meer relevant

vermoedelijk zal door de toestand van de patient het dossier niet gedeeld staan op het netwerk van het ziekenhuis (globaal medisch dossier) waardoor de huisarts er ook niet direct aankan

Re: Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 06 nov 2018 16:11
door The Oscars
Richt u rechtstreeks tot de arts-specialist met het verzoek om een afschrift van het medisch voorschrift (verwijsbrief). Verwijs hem/haar o.a. naar art. 8, par. 2 en art. 9, par. 3 Wet Patiëntenrechten waarin dat recht is geregeld.

Re: Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 06 nov 2018 19:53
door artemis
Ik zou de betrokken ziekhuisafdeling contacteren en vragen of er een verslag naar de huisarts is gestuurd (dit gaat elektronisch en dus snel de dag van vandaag). Vraag hiervoor naar de hoofdverpleegster van de afdeling. Check ook meteen of er wel een link met de huisarts was.

Indien aan deze voorwaarden niet voldaan werden, roep de huisarts op de mat en verander desnoods.

Re: Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 07 nov 2018 11:19
door Ivo2
The Oscars bedankt aan uw info heb ik wat.

Droon, als een persoon bewusteloos is en bijkomt voor de dienst 112 erbij is is deze bij kennis en kan ondervraagd worden klopt toch. Zolang het slachtoffer niet stabiel is zal de dienst 112 niet vertrekken voor de mug zijn fiat geeft klopt ook. Dit geeft toch weer dat de situatie toch dringend was. Ik was op zoek naar hulp naar de dokter kwam niet. Is dit normaal dan.
Als u ambulancier bent wat betekent het woord ALPHA dan?

Re: Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 07 nov 2018 11:50
door Drone
dat de huisarts niet onmiddellijk ter plaatste kan komen is goed mogelijk, die zal ook zijn werk hebben overdag en met patienten bezig zijn (huisbezoeken etc), er plots iemand tussen pakken is niet altijd mogelijk

mensen zijn tegenwoordig veel, veel te rap in paniek en verliezen dan al het rationeel denkvermogen

dat iemand kort het bewust zijn verliest (syncope) wilt nog altijd niet zeggen dat het 'dringend' is (zonder de voorgeschiedenis van de patient te kennen), syncope kan zoveel oorzaken hebben, als ik telkens een mug moet bijvragen omdat iemand een syncope heeft gedaan, dan kan ik beter de mug constant achter mij laten rijden.

zelfs het bijvragen van een mug-team wilt op zich nog niks zeggen over de urgentiegraad (wederom zonder de voorgeschiedenis te kennen van de patient)

uit het feit dat men een rendevous punt wilt afspreken kan ik er van uitgaan dat u ofwel in de limburg of west-vlaanderen woont, zijn zowat de enige provincie's waar dat met de regelmaat van de klok word gedaan door de dunne dekking van de mug diensten en de grote afstanden, men vraagt dan dikwijls een mug bij omdat men mogelijks problemen voorziet op de soms lange rit naar het ziekenhuis

wat men met het woord alpha juist bedoeld kan ik alleen maar raden dat dit ofwel de code is van jaren geleden (A3, A2, . . .) of een code is die men lokaal gebruikt, enige code van vroeger die men in het Antwerpse nog gebruikt is code 20

codes werden vroeger gebruikt omdat de radio verbindingen niet beveiligd waren en voor de privacy de codes gebruikte

als ge mij aan het werk wilt zien (of toch mijn achterste);

https://www.gva.be/cnt/dmf20180727_0363 ... en-18-jaar

Re: Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 07 nov 2018 18:48
door Ivo2
Droone proficiat dat u uit mijn schrijven kunt uitmaken in welke provincie ik woon. Ik woon in de provincie Antwerpen.

En een VKF is inderdaad geen syncope. Bewusteloosheid is een toestand die het overlijden voorafgaat. Ademhaling en bloeddruk gaan achteruit. Tot het slachtoffer ...... Soms komen patiënten spontaan uit deze toestand zonder een rea.

Verklaar me nu eens wat ALPHA 2 b.v. betekent u als ambulancier zou dat moeten weten. Ben je soms ambulancier in Hoboken.

Re: Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 07 nov 2018 19:23
door Drone
alpha 2 wordt al jaren niet meer gebruikt (sinds intrede astrid) maar duide vroeger de urgentie graad aan, juist in nederland word dat nog gebruikt, maar die hebben andere regels en wetgevingen hieromtrent, zoals ik al zei, de enige code die in het antwerpse nog word gebruikt is code 20 (overlijden)

en ja, ik rijd af en toe in hoboken, maar nog nooit geweten dat men in het antwerpse een rendevous punt afspreekt voor een cardio, zeker niet met de nabijheid van zoveel mug teams (voor hoboken: augustinus, middelheim, uza, st-vincentius, stuivenberg, deurne, jan-palfijn en desnoods klina en dan hebt ge nog 2 PIT teams rumst en stuivenberg waar een spoed verpleegkundige opzit)

trouwens, een VKF op zich is niet levensbedreigend, mensen kunnen soms jaren en jaren met een VKF leven zonder dat ze het weten, als het hart zodanig slecht is dat men het bewustzijn verliest, dan zal het geen VKF meer zijn maar gaat het meer naar de richting van hartfalen en/of blockage van 1 of meerdere kransslagaders wat op termijn een hartstilstand zal veroorzaken.

het bewustzijn verliezen gaat niet (altijd) vooraf aan het overlijden, als het hart plots stopt, al dan niet ten gevolge van een VKF, dan vallen ze gewoon op de grond en is het gedaan (indien reanimatie niet lukt).

zoals u het beschrijft (moeilijke ademhaling en lage bloeddruk) gaat het over hartfalen en geen VKF, wat het hartfalen veroorzaakt is iets dat ze op spoed moeten uitzoeken, maar meestal (wat ik uit ervaring geleerd heb) is dat dit komt door een kransslagader die geblokkeerd is of een aneurisma (scheur slagader en bloedverlies intern)

dat patienten er spontaan uitkomen uit zo een toestand is onwaarschijnlijk

Re: Dokter komt niet,en heeft geen medisch verslag gekregen.

Geplaatst: 07 nov 2018 20:00
door Ivo2
De diagnostiek VKF werd vastgesteld in de spoeddienst. En provincie Antwerpen is niet stad Antwerpen. Naar ja hoe dichter naar het stad hoe neer A’pen