Ouder in WZC en beroepsgeheim - rechten als dochter

Mieke70
Topic Starter
Berichten: 34

Ouder in WZC en beroepsgeheim - rechten als dochter

#1 , 15 okt 2018 14:57

Mijn vader verblijft in een woonzorgcentrum. Hij is nog vrij zelfstandig, verblijft in een serviceflat en is nog in staat om met de wagen te rijden.
Tot mijn verbazing kreeg ik nu een aangetekende brief van het vredegerecht in de bus voor het aanstellen van een bewindvoerder.
Bij informeren bij het woonzorgcentrum over de aanleiding daarvan werd ik afgewimpeld onder het mom van "beroepsgeheim". Ik moest het maar aan hem vragen, het was samen met hem beslist, zo zeiden ze. Volgens hen is er mentaal niets met hem aan de hand, is hij niet dementerend en niet verward, komt de vraag van hemzelf. Zelf beweert hij van niets te weten (of laat dat althans zo overkomen).
Ik vraag me af wat hier aan de hand is. Zelf vind ik het zeker geen slechte zaak dat er een bewindvoerder wordt aangesteld, want ik stel me sinds enige tijd wel vragen rond zijn mentale gezondheid. Maar ik heb het gevoel dat hier iets aan de hand is wat op één of andere manier niet pluis is.
Wat zijn eigenlijk mijn rechten als dochter?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38583

#2 , 15 okt 2018 15:04

Raar, als ouder dement is en dat wordt vastgesteld in WZC dan zijn het toch de familie die eerst wordt ingelicht.
Aan vader vragen terwijl hij volgens hen dement is.. een beetje tegenstrijdig.
Trouwens hij beslist niet dat is de vrederechter wel moet er attest zijn van een dokter.
Zorg in elk geval dat u aanwezig bent en ook de andere kinderen bij de vrederechter. Kan perfect zijn dat vrederechter naar WZC gaat.
U kan zich als dochter perfect opgeven als bewindvoerder en een ander kind als vertrouwenspersoon.
En dat alle kinderen de bankrekening kunnen controleren - enkel bewindvoerder mag de uitgaven doen want die moet een boekhouding voeren - soort van kasboek in en uit is voldoende.
http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=2 ... 4429,d.d2k
http://www.health.belgium.be/eportal/My ... u9YGKGMwYw
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... &imgcn.y=8
http://www.elfri.be/verruimde-bevoegdhe ... n-17032013

Mieke70
Topic Starter
Berichten: 34

#3 , 15 okt 2018 15:26

Franciscus, volgens het WZC is hij juist NIET dement/dementerend, en is het aanvragen voor het aanstellen van een bewindvoerder in samenspraak met hem beslist. Hijzelf zegt hiervan niets te weten.
Hoedanook, ongeacht van wie de vraag komt, vind ik het bizar hiervan met een aangetekende brief van het vredegerecht op de hoogte te worden gesteld, en het WZC hier mij zelf niet van verwittigt.
Zelf ben ik niet geneigd om de taak als bewindvoerder op mij te nemen. De relatie met mijn vader is erg wisselend en vaak niet al te best. En praktisch lijkt me dat niet echt haalbaar. Hij heeft uit eigen beweging beslist om 200km hier vandaan te gaan wonen, wat ook maakt dat ik hem niet zo vaak zie (elke maand/2maand probeert er wel iemand van ons gezin- mezelf of 1 van de kinderen- langs te gaan)
Bedankt voor de links alvast, ik kijk deze even na.

Reclame

Terug naar “Medisch- & Sportrecht”