dokter weigerd dementie te erkennen

Circus
Topic Starter
Berichten: 2

dokter weigerd dementie te erkennen

#1 , 10 okt 2015 15:32

Mijn broer leidt aan dementie .
Tevens heeft hij parkinson .
Wij merkten dit zelf ook al geruime tijd en het is ook achteraf bevestigd geweest door een bevriend geneesheer specialist die hem per toeval heeft ontmoet en er een praatje mee heeft geslagen .
Omwille van zijn eed wil deze bevriende geneesheer zich er niet verder mee bemoeien , wat ik begrijp .

Maar het is wel zo dat de huisarts van mijn broer die elke maand zijn centjes komt halen bij een huisbezoek dit niet wil bevestigen of op papier wil zetten .
Ik vind dit zeer vreemd .

Welke waarde kan zo'n document van zijn huisdokter eigenlijk hebben ?
Kan dit van toepassing zijn indien later blijkt dat mijn broer na de datum van het document ( verklaring huisdokter dementie , parkinson ) nog een testament heeft opgesteld of geweizigd ?
Dus dat dit zou nietig verklaaard worden ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 10 okt 2015 15:38

het is heel simpel: een huisarts kan technisch gezien geen dementie of parkinson vaststellen. Hij kan enkel vermoeden op basis van zijn visuele observaties gedurende bepaalde tijd dat de patient waarschijnlijk dementie of parkinson zou kunnen hebben . De dokter geeft dan een verwijsbrief voor een grondig multidisciplinair onderzoek in het ziekenhuis. De patient verblijft dan verschillende dagen in observatie en er worden verschillende testen afgenomen. Neurologische testen, maar ook een MR scan van de hersenen, reactietesten enz. Pas dàn kan men met accuratesse en zekerheid de gradatie en de aandoening vaststellen. Dan kan er ook een attest afgeleverd worden. Maar niet eerder.

Circus
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 10 okt 2015 16:29

Azo dan weet ik voldoende nu .
Bedankt

Reclame

Sirkii
Berichten: 5410

#4 , 16 okt 2015 10:13

De diagnose "dementie of parkingson" volstaat niet maar is een eerste stap. Vernietiging kan pas NA een wilsonbekwaamheidsverklaring (en de aanstelling van een bewindvoerder door de vrederechter). Als eerste stap hiervoor moet een arts een attest van wilsonbekwaamheid opstellen.

lucas123
Berichten: 483

#5 , 16 okt 2015 10:56

Bij mijn weten heeft de huisarts (en enkel hij) bij mijn grootvader een attest opgesteld (enkele jaren geleden) dat zei dat hij wilsonbekwaam was.
Dit gebeurde zonder scans e.d. Enkel wat eenvoudige vraagjes: genre: 'welke jaar is het nu', enz...
(Dit is dus nog iets anders dan officieel vaststellen dat men dement is.) Maar het attest van de huisdokter volstond dus wel om bewindvoering voor het vredegerecht aan te vragen. Ga eens langs bij het vredegerecht als u bewindvoering wil aanvragen. Daar kunnen ze u alle info en modelformulieren bezorgen. Onder bewindvoering staan en dan dan nog testament opstellen...tja...

eylis
Berichten: 8840

#6 , 16 okt 2015 16:44

@lucas, maar dat kan in elk geval enkel als de huisarts bereid is om dit te verklaren. Immers: zijn bevindingen zijn enkel klinisch. Een dokter wil zich - gezien de huidige medische kennis - waarschijnlijk indekken. Het zou kunnen dat grondig medisch, scann en labo-onderzoek een andere diagnose laat zien, die perfect behandelbaar is met medicatie bvb. en waardoor de patient perfect wilsbekwaam kan zijn. In mijn ervaring heeft een huisarts van een (zeer verwarde) bejaarde ervoor gekozen het volledig onderzoekparcours te laten doen om zeer goed te weten wàt de oorzaak is van de verwardheid en (gelukkig ) niet onnodig iemand wilsonbekwaam te laten verklaren.

Inazuma
Berichten: 9773
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#7 , 16 okt 2015 18:09

Welke waarde kan zo'n document van zijn huisdokter eigenlijk hebben ?
Kan dit van toepassing zijn indien later blijkt dat mijn broer na de datum van het document ( verklaring huisdokter dementie , parkinson ) nog een testament heeft opgesteld of geweizigd ?
Dus dat dit zou nietig verklaaard worden ?
Dat is aan de rechter, maar het kan zeker een aanwijzing zijn dat (de aanpassing van) het testament dan niet meer bij volle bewustzijn gebeurd is ...

Neuroloog opzoeken ...

Terug naar “Medisch- & Sportrecht”