Opvraging resulaten van bloedonderzoek geweigerd door dokter

bolleke18
Topic Starter
Berichten: 2

Opvraging resulaten van bloedonderzoek geweigerd door dokter

#1 , 24 mei 2015 12:15

Hey,
ben iemand die hier sporadisch eens langskomt om wat info op te doen en deze keer had ik wel degelijk een vraag die van belang is voor me.
Bij mijn dokter krijg ik altijd de resultaten van bloedonderzoek telefonisch meegedeeld en kan dan altijd de laboresultaten komen ophalen.
Mijn vriendin gaat naar een andere dokter omdat ze in die buurt gewoond heeft.
Ik weet dus dat bv bloedresultaten ook voor interpretatie vatbaar kunnen zijn en dat de standaarden soms erg uiteen kunnen liggen, bv vitaminetekort is volgens dokter geen tekort omdat je juist boven de ondergrens zit.. enz
Zij heeft al gevraagd om deze resultaten mee te krijgen om zo ook een overzicht te kunnen houden, van schommelingen en vooruitgang ...
Dit weigert ze echter te doen, ze deelt mee dat ze dit voor geen enkele patient doet. En daar is kous mee af,
nu wou ik echter weten of het wettelijk gezien haar keuze inderdaad is, of dat een patient altijd bloedwaarden op papier kan opvragen?
Als iemand dit precies weet, dan zou ik erg blij zijn, want dat zou voor ons op dit moment heel wat "verlichting" brengen :)
Ik zal verder ook proberen op te zoeken in juridische teksten en moest ik iets vinden dan post ik dat ook wel hier..
( heb deze account ook ff aangemaakt voor haar ) ( bolleke18 zou niet echt passen bij mij :D ).

Groeten!
Vriend van ...

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
TheJudge007
Berichten: 330

#2 , 24 mei 2015 13:37

Een vreemde zaak. Als u betaalt voor dat bloedonderzoek hebt U ook recht op de uitslag. Het labo dat die analyse doet stuurt U toch de rekening dacht ik. Of zijn er dokters die dat op voorhand aanrekenen aan hun patient ?

Toen ik laatst in opdracht van een dokter in de kliniek een week later een bloedanalyse liet doen, werd er zonder dat ik dat zelfs gevraagd had, mij een kopij bezorgd. Laat ik mijn huisdokter een bloedafname doen voor onderzoek, geeft hij mij altijd een fotokopij als ik erom vraag.

artemis
Berichten: 3085

#3 , 24 mei 2015 14:30

Ik vind het ook vreemd, al weet ik niet zeker of een dokter daartoe verplicht kan worden.

Zelf wil ik ook altijd een kopie van de laboanalyse. Mijn huisarts weet dat en op het blad voor het labo waarop de gewenste onderzoeken worden aangevinkt staat bovenaan een vakje waarop de arts kan aankruisen dat het labo ook een kopie naar de patiënt stuurt. Ik krijg mijn kopie dus altijd rechtstreeks van het labo met de post.

Die laboresultaten kunnen voor vanalles van pas komen. Bv je wil op eigen initiatief naar een specialist, dan heb je dat bij de hand zonder dat je telkens eerst opnieuw langs de huisarts moet passeren. Of je zou bij een andere huisarts voor een second opinion willen gaan. Dat moet kunnen.

Het lijkt mij een recht.

Reclame

Franciscus
Berichten: 34439

#4 , 24 mei 2015 14:34

Laat uw vriendin van dokter veranderen neem de uw - start een medisch dossier op en haar nieuwe dokter vraagt haar dossier op bij de oude.
Maar klopt sommige uitslagen krijg ik ineens mee, andere worden naar mij gestuurd en naar de huisarts.
En die bespreekt steeds wat hij heeft binnengekregen...

Doe zeker eens navraag via uw ziekenfonds voor wat u effectief kan vragen.

eylis
Berichten: 7678

#5 , 24 mei 2015 22:40

Als de patient er om vraagt is de arts verplicht binnen een bepaalde periode (ik geloof dat het 14 dagen is) de resutaten over te maken. De arts kan een kostenvergoeding vragen voor die kopij, maar het mag een bepaald bedrag niet overstijgen. Als de dokter systematisch weigert: dan verwittig je best je ziekenfonds. Zij kunnen druk uitoefenen.

Franciscus
Berichten: 34439

#6 , 24 mei 2015 22:49

http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=2 ... 4429,d.d2k" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.health.belgium.be/eportal/My ... u9YGKGMwYw" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.dolorvzw.be/dossiers/patientenzorg.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

bolleke18
Topic Starter
Berichten: 2

#7 , 25 mei 2015 10:04

Bedankt voor het advies,
ik laat haar liever niet naar mijn huisarts gaan want dat is best wel een lastige arts. En ik denk dat ze een patientenstop heeft trouwens.
Maar goed, ik dacht wel dat het zoiets ging zijn.. Ze moet nog zeker 2 keer gaan bij haar arts nu en dan kan ze altijd informeren of ze haar papieren zou meekrijgen, best wel dat ze eerst ff belt naar ziekenkas zoals vermeld om zekerheid te hebben.
Ze is ook van plan om zowiezo daarna te veranderen van dokter en dan zou deze nieuwe huisarts toch haar achtergrond informatie moeten kunnen verkrijgen he? ( zoals recente bloedverslagen enzovoort )
Thx all :)

andyvp
Berichten: 9

#8 , 20 feb 2018 22:04

hier ook weer zoiets , dokter laat mijn dochter opnemen "na" een griep omdat ze last heeft van stijve spieren in haar beentjes ..ze is bang voor nierblokkage en ze "ziet iets" in het bloed . dus inneens aan dubbel infuus om bloed te spoelen ... bij nadere vraag welke waarden er verhoogd zijn in het bloed krijg ik een heel wat rond de pot gedraai maar geen waarden . Nu zou ik graag wel weten of de huisarts de test kan opvragen ?

mava105
Berichten: 19398
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#9 , 21 feb 2018 09:16

Kan je zeker. Ik moet maandelijks mijn bloedwaarden laten controleren in het UZ in Leuven, en krijg telkens de uitslag mooi uitgeprint mee naar huis. :)

The Oscars
Berichten: 355
Juridisch actief: Nee

#10 , 21 feb 2018 11:59

U kan inderdaad een afschrift van het protocol (onderzoeksresultaten) bij de behandelende en/of huisarts opvragen en dit op basis van artikel 9, paragraaf 3 Wet Patiëntenrechten waarin het recht op een afschrift is geregeld.

Terug naar “Medisch- & Sportrecht”