Kb optometrie

Brilshop
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Kb optometrie

#1 , 02 feb 2024 06:50

Er is vorig jaar een nieuw kb optometrie goedgekeurd. ( fod van volksgezondheid). Uitstel in kb staat duidelijk:
Deze is uitvoerbaar vanaf 1 januari 2024.
Geen enkele instantie maakt aan de belgische bevolking duidelijk dat ze vanaf 1 jauari 2024 niet meer zomaar nieuwe glazen ( met een andere correctie dan hun huidige bril) in een optiekzaak mogen aankopen zonder dat ze eerst op regelmatige basis op consultatie zijn geweest bij een oogarts.
Waar is de tool dat wij als optiekers kunnen controleren of onze klanten wel binnen de termijn naar de oogarts zijn geweest?
Geen, als gevolg dat alle optiekzaken in belgie zich niet aan de nieuwe kb kunnen houden. Want de klant kan uit zijn duim zuigen dat hij naar de oogarts is geweest.
Maar dit staat los van het andere.
Wie wordt er eigenlijk verantwoordelijk gesteld om de wet bekend te maken bij het publiek? Zodat mensen weten dat ze niet meer zomaar een optiekzaak kunnen binnenstappen om nieuwe glazen aan te kopen ( met een andere correctie dan hun huidige bril) zonder eerst ( binnen een bepaakde periode) naar een oogarts op consultstie te zijn geweest.
Tussen de 45 en 65 jaar verplicht binnen de 3 jaar naar de oogarts te gaan. Boven de 65 jaar verplicht om de 2 jaar...

Ik hoop dat jullie me meer uitleg hieromtrent kunnen verschaffen.

lucas123456
Berichten: 44
Juridisch actief: Nee

#2 , 02 feb 2024 07:33

Want de klant kan uit zijn duim zuigen dat hij naar de oogarts is geweest.
Dat begrijp ik niet. De klant heeft toch een voorschrift van de oogarts nodig om terug te trekken van het RIZIV. Dat is toch algemeen bekend.
bv. https://www.cm.be/nl/diensten-en-voordelen/brillen
Leg eens uit waarom dit niet zou volstaan aub.

lucas123456
Berichten: 44
Juridisch actief: Nee

#3 , 02 feb 2024 08:08

Ik begrijp het nu al wat beter:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230613_92534088
Maar is een gedateerd voorschrift dan niet voldoende ?

Reclame

LeenW
Berichten: 12715

#4 , 02 feb 2024 11:04

Kort gezegd, mensen worden geacht het staatsblad te lezen voor veranderende wetten. Dit is blijkbaar ook in de media gekomen. En als optieker kan u natuurlijk altijd helpen met uw klanten te informeren.

Franciscus
Berichten: 38415

#5 , 02 feb 2024 11:22

de wijzigingen in vb huurwet of de gewijzigde BW wetgeving - strafrecht (art over vb belaging indertijd of seksueel strafrecht) worden ook niet uitgelegd.
Waarom niet... omdat de wetgever heeft beslist dat het Staatsblad de wijze is om een beslissing kenbaar te maken.
Het is zelfs nog nooit zo makkelijk geweest want men kan die dagelijks raadplegen op het internet.... of dat een leesbare en begrijpbare tekst is ..is weer wat anders.

Brilshop
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#6 , 03 feb 2024 08:21

Er zou een tool moeten gemaakt worden waarop wij als opticiens kunnen nakijken wanneer ze laatst naar de oogarts zijn geweest.
Enkel zichtbaar: datum, naam oogarts en voorschrift. Kb optometrie is bijna een jaar geleden goedgekeurd. De overheid heeft iedereen bijna een jaar de tijd gegeven om aanpassingen te doen.
Wie heeft zich met die tool bezig gehouden? Blijkbaar niemand.
En nu staan we hier. Geen enkele opticien vertrouwt elkaar nog want de eerlijke opticien die de wet toepast stuurt zijn klanten letterlijk naar zijn concollegas die de wet bewust niet toepassen. Omdat deze wet onbekend is onder de bevolking! Mutualiteiten vinden het blijkbaar ook allemaal onnodig om het te vermelden aan hun leden. Blijkbaar vinden ze de gezondheid van de ogen van hun leden niet cruciaal genoeg. Ze hadden hierin nochtans een grote rol kunnen spelen door het gewoon bekend te maken op hun platforums.
Als besluit kan de eerlijke opticien dus onmogelijk deze wet toepassen of hij scheurt letterlijk zijn broek en gaat vrij snel failliet.
Waarom worden hier in belgie eigenlijk nog wetten gemaakt? Blijkbaar bezigheidstherapie.
Om zo de bevolking de indruk te geven dat ze zich nuttig bezighouden. Ze zouden zich allen daar diep moeten schamen en eens een cursus moeten volgen: hoe mij met iets nuttigs bezighouden.

bosprocureur
Berichten: 6827

#7 , 03 feb 2024 10:58

Misschien, heeel misschien, zou uw beroepsvereniging haar nut kunnen bewijzen door zo'n tool te maken, en die bekend te maken in naam van alle opticiens?

Terug naar “Medisch- & Sportrecht”