Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
informatie123
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Welke arts heeft recht tot inzage medisch dossier

#1 , 2 maand 1 week geleden (02 okt 2017 09:29)

Hebben alle artsen recht op alle informatie in uw persoonlijk medisch dossier?

Bijvoorbeeld week 1 ga je langs bij de huisarts, heeft een andere arts, specialist dan recht tot inzage in een labo-onderzoek die gebeurd is bij die huisarts?

Reclame

mava105
Berichten: 13938
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 2 maand 1 week geleden (02 okt 2017 09:33)

Indien jij toestemming hebt gegeven voor inzage in uw medische dossier, wel.

denlowie
Berichten: 8654
Juridisch actief: Nee

#3 , 2 maand 1 week geleden (02 okt 2017 09:35)

Elk goede specialist zal wel zelf een bloed onderzoek laten doen zeker !

Ik heb nog nooit geweten dat een specialist gegevens opvraagt aan een huisarts, wel het omgekeerde.

Tenzij dat huisartsen ook op de patientconsent.be staat met zijn gegevens maar denk het niet.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

informatie123
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#4 , 2 maand 1 week geleden (02 okt 2017 10:00)

Die toestemming geven, is dat bij het afsluiten van het medisch dossier bij de huisarts m.a.w. louter op vraag of echt via de weg (aanvragen via identiteitskaart, via mutualiteit toestemming geven, ... Allez dat is wat ik online gevonden heb op het globaal medisch dossier)

Franciscus
Berichten: 29248

#5 , 2 maand 1 week geleden (02 okt 2017 13:00)

Via haar huisarts hebben we alle gegevens die nodig waren van ziekenhuis bij overlijden van moeder.
Deze gegevens waren bestemd voor verzekering. Was geen probleem.

informatie123
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#6 , 2 maand 1 week geleden (03 okt 2017 14:05)

Hierbij heb ik dan toch nog 1 laatste vraag.

Mijn dochter moet haar wijsheidstanden onder volledige narcose laten trekken. Hiervoor heeft ze bij de huisarts haar bloed moeten laten onderzoeken en werd er een pre operatief dossier opgesteld.

Alles werd op papier meegegeven en moesten we zeker en vast meehebben op dag van de opname. WIj hebben de toestemming gegeven tot inzage medisch dossier, dus dan zou je toch veronderstellen dat het desbetreffende ziekenhuis toch tenminste het bloedresultaat kan inzien,.....? Iemand enige ervaring?

informatie123
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#7 , 2 maand 1 week geleden (05 okt 2017 10:44)

Iemand enig idee omtrent bovenstaande vraag?
Ondertussen operatie gebeurd en info gekregen ivm cozo. Platform waarop info patiënten w doorgegeven.

Als ik het dus goed begrepen heb kunnen enkel artsen met therapeutische relatie je gegevens raadplegen. Of klopt dit niet. Is er nog een verschil tussen behandelende arts?

Of als je gegevens op cozo gedeeld worden met je toestemming, je gaat op consultatie bij een nieuwe arts ziet hij dan automatisch alle gegevens of eventueel enkel relevante info.. ..

Jabbe
Berichten: 372

#8 , 2 maand 1 week geleden (05 okt 2017 17:03)

Het GMD is onder beheer van je huisarts. Dit dossier kan o.v.v. een sumehr (beknopt medisch dossier met de kerngegevens van een patiënt) via het eHealth-platform geconsulteerd worden, maar die uitwisseling van medische gegevens kan pas als de patiënt daar toestemming voor heeft gegeven (= geïnformeerde toestemming van de patiënt voor de elektronische uitwisseling van zijn gezondheidsgegevens, of eHealthConsent), hetzij aan zijn huisarts, hetzij online via zijn eID. De patiënt kan ook bepaalde specifieke zorgverleners uitsluiten van de toegang tot zijn gezondheidsgegevens (voor de gegevensuitwisselingen die onder deze toestemming vallen).

Naast het meest actieve Collaboratief Zorgplatform Vlaanderen (CoZo) zijn er nog vier andere e-Health-platformen (ABruMet (Brussel), RSW (Wallonië) en Ziekenhuisnetwerk KU Leuven). CoZo is geïntegreerd met Vitalink, het digitale platform van de Vlaamse overheid
om gezondheidsgegevens veilig te delen. Via het CoZo-platform kunnen zorgverleners dus ook vaccinatiegegevens,
medicatieschema’s en het sumehr consulteren.

Voor de therapeutische relaties is het gebruik van de eID van de patiënt vereist. Door de eID uit te lezen krijgt men toegang tot het "basis"-beheer van deze relaties (het beheer beperkt zich in dit geval tot de relaties tussen de betrokken zorgverlener en zijn patiënt). Als bovendien de pincode van de patiënt wordt ingevoerd, krijgt de zorgverlener toegang tot een “geavanceerd” beheer en kan hij, op vraag van de patiënt, diens therapeutische relaties met andere zorgverleners beheren.

Terug naar “Medisch- & Sportrecht”