Problemen met hogeschool

Zazou00
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Problemen met hogeschool

#1 , 14 apr 2016 14:38

Hallo iedereen,

Ik zit met een ingewikkelde vraag.
Ik heb een conflict met mijn huidige hogeschool. Ik studeer er als afstandstudent naast mijn huidig werk. De eerste jaren (theoriejaren) gaf dit geen enkel probleem en deze zijn succesvol voltooid.
Nu moet ik echter ook redelijk wat stage-uren doen om mijn diploma te kunnen bemachtigen.
Daar is het beginnen verkeerd lopen.
Mijn eerste stage was een complete ramp en is met een medisch attest stopgezet. Resultaat was dat alle uren zogezegd verloren waren voor de hogeschool en ik opnieuw moest starten.
Na een klacht bij de directie kunnen deze nu toch grotendeels gerecupereerd worden als ik nog voor het eind van het academiejaar de resterende uren ergens anders kan voltooien.
Dit zou in overleg gepland worden.
Om een lang verhaal kort te maken hebben ze die uren nu ingepland op een periode waarin ik absoluut geen stage kan doen. (Met als risico dat ik dus die eerder gedane uren toch nog verlies).
Bovendien betrekken ze mijn huidige stageplaats bij het getouwtrek door persoonlijke mails van mij naar daar door te sturen. Ik vind dit enorm storend en absoluut onprofessioneel (zeker omdat die stageplaats zeer tevreden is over mijn werk en mijn resultaten altijd uitmuntend waren/zijn).
Valt daar juridisch iets aan te doen indien er geen akkoord kan bereikt worden met de directie? En kunnen ze zomaar mails met persoonlijke informatie doorsturen?
Volgens de ombudsdienst van de Vlaamse overheid moet ik het probleem oplossen met de school zelf. Maar als het overleg met de directie zou spaak lopen is er dus geen optie meer. Plus, mijn studieduur is ondertussen al verlengd met minimaal 6 maanden door deze situatie. In het slechtste geval loopt dit uit tot een volledig academiejaar.

Alvast bedankt voor het advies.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lanox
Berichten: 3521
Juridisch actief: Nee

#2 , 14 apr 2016 15:00

Zonder te weten wat de specifieke regelgeving van de school in kwestie is, zal het moeilijk zijn om hier een antwoord op te geven.

Zazou00
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#3 , 14 apr 2016 18:07

Niets van alles wat werd besproken staat in de reglementen. Dat is zo'n beetje met de natte vinger waarbij de ene student wel "uitzonderingen" krijgt toegestaan en anderen (zoals mij) niet. De enige reglementering die bestaat is dat er een bepaald aantal uren stage moet worden voltooid waarvan een deel in een ziekenhuissetting. Voor de rest is er wel een reglement naar kleding, houding, persoonlijke hygiene en wat te doen bij ziekte ed. Maar de problemen die ik heb staan er nergens in. Bij navraag aan de directie bestaat er ook geen dusdanig reglement op papier.

Reclame

Lanox
Berichten: 3521
Juridisch actief: Nee

#4 , 14 apr 2016 20:46

Eerste vraag is wie verantwoordelijk is voor het zoeken van een stageplaats? U of de school? Dat is iets wat wel in het reglement zou moeten staan.

Zazou00
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#5 , 14 apr 2016 23:06

De school voorziet normaal een stageplaats.
Als je vragen hebt, stel ze maar gerust, waar ik antwoord op weet zal ik zeker op antwoorden.

Maar uiteindelijk mogen ze toch geen persoonlijke mails forwarden zonder mijn toestemming?
Los van alle andere zaken die er fout lopen.
Ik kan namen en situaties opnoemen van andere personen die zus of zo afweken van het normale traject (normaal is voltijds op 3 verschillende plaatsen), maar voor mij kan er niets worden toegestaan terwijl ik wel alles moet combineren met werk en uiteindelijk gewoon een eerlijke kans wil krijgen met een beetje respect voor het feit dat ik niet zomaar ten pas en ten onpas alles kan laten vallen onder het motto "je moet maar een opoffering maken".
Ik moet zoals vele anderen wel werken voor mijn kost en ben dus geen student meer die thuis zijn voeten onder tafel kan steken.
Ik heb de afgelopen jaren keihard gewerkt om alles te combineren en nu word ik persoonlijk tegengewerkt aan de eindstreep. Dat kan toch de bedoeling niet zijn? Iedereen gelijk voor de wet hé. Als ze voor de één een uitzondering maken en voor de andere niet ruikt dat toch naar discriminatie in mijn ogen.

Ik wil gewoon ook graag weten of je juridisch iets kan beginnen tegen een school of ofdat dat nagenoeg onhaalbaar is. En zo ja, waar moet je daarvoor zijn? Advocaat? In wat gespecialiseerd? Kostenraming?

Terug naar “Onderwijsrecht”