Bevoegdheden

eminem
Topic Starter
Berichten: 12

Bevoegdheden

#1 , 07 jan 2016 23:30

Ik zou graag willen weten welke bevoegdheden leekrachten , directeurs en andere persoonsleden van een school hebben over leerlingen want ik DENK dat er sommige ze misbruiken omdet de meeste leerlingen waarlijk onwetend zijn over hun bevoegdheden . Kan iemand me helpen aub??
Mvg

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 07 jan 2016 23:39

Les geven en opvoeden.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

LeenW
Berichten: 12828

#3 , 08 jan 2016 16:35

Kunt u de vraag iets preciezer stellen?

Reclame

eminem
Topic Starter
Berichten: 12

#4 , 08 jan 2016 22:31

@LeenW: Wat mogen personeelsleden van een school doen tegenover leerlingen ?
Bv zoals een sanctie geven
Mogen ze je fouilleren?
Mogen ze je verplichten je gsm te openen zodat ze kunnen kijken wat erop staat?
Bezittingen in beslag nemen ?
Een leerling verplichten ergens te blijven bijvoorbeeld een lokaal zonder dat je ergens anders naartoe kan gaan?
Mvg

Franciscus
Berichten: 38596

#5 , 08 jan 2016 23:15

1 - Als het voorzien is is schoolreglement.
2 - Daarvoor is er een andere dienst bevoegd.
3- in principe niet dezelfde dienst als in 2 is wel bevoegd.
4- beslag is een juridisch begrip - zie 2 en 3 maar ze mogen wel vb uw gsm bijhouden tijdens de schooluren ( zie reglement). Bij misbruik uw ouders in kennis stellen en gsm aan de ouders afgeven
5 - zie reglement ... directie en leerkrachten oefenen nl het gezag uit op school ..gezag dat anders uw ouders hebben. Ze zijn verantwoordelijk voor uw veiligheid en u dient hen dan ook te gehoorzamen. Uiteraard binnen de wettelijke kaders van vb openbare orde

Eens lezen en contact nemen.
https://www.klasse.be/

Burgerlijk wetboek.
HOOFDSTUK II. - MISDRIJVEN EN ONEIGENLIJKE MISDRIJVEN.


Art. 1382. Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden.

Art. 1383. Ieder is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke hij door zijn daad, maar ook voor die welke hij door zijn nalatigheid of door zijn onvoorzichtigheid heeft veroorzaakt.

Art. 1384. Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door de daad van personen voor wie men moet instaan, of van zaken die men onder zijn bewaring heeft.
(De vader en de moeder zijn aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door hun minderjarige kinderen.) <W 06-07-1977, art. 1>
De meesters en zij die anderen aanstellen, voor de schade door hun dienstboden en aangestelden veroorzaakt in de bediening waartoe zij hen gebezigd hebben.
De onderwijzers en de ambachtslieden, voor de schade door hun leerlingen en leerjongens veroorzaakt gedurende de tijd dat deze onder hun toezicht staan.
De hierboven geregelde aansprakelijkheid houdt op, indien de ouders, onderwijzers en ambachtslieden bewijzen dat zij de daad welke tot die aansprakelijkheid aanleiding geeft, niet hebben kunnen beletten.


Art. 1385. De eigenaar van een dier, of, terwijl hij het in gebruik heeft, degene die zich ervan bedient, is aansprakelijk voor de schade die door het dier is veroorzaakt, hetzij het onder zijn bewaring stond, dan wel verdwaald of ontsnapt was.

Art. 1386. De eigenaar van een gebouw is aansprakelijk voor de schade door de instorting ervan veroorzaakt, wanneer deze te wijten is aan verzuim van onderhoud of aan een gebrek in de bouw.

LeenW
Berichten: 12828

#6 , 08 jan 2016 23:19

Ze mogen dat allemaal vragen, maar zoals Franciscus zegt, ze kunnen niet alles afdwingen. Anderzijds, gelet op uw andere topic, denk ik dat u blij mag zijn dat het de school is die uw gsm nakijkt en niet de politie.

Terug naar “Onderwijsrecht”