Schadevergoeding tegen een onderwijsinstelling eisen

toetsenbord
Topic Starter
Berichten: 124

Schadevergoeding tegen een onderwijsinstelling eisen

#1 , 14 jan 2014 15:39

Geachte,

Is het mogelijk om een schadevergoeding te eisen tegen een onderwijsinstelling (i.c.) een universiteit, daar deze het al zes jaar onmogelijk maakt om af te studeren (en er zelfs een zevende jaar aan wil breien) en er zelfs sprake is van discriminatie wegens het behoren tot een " zgn. kansengroep" (student met medische problematiek waar de o.i. geen rekening mee hield ondanks haar eigen reglementen)?

Bedankt voor uw antwoord.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 14 jan 2014 15:48

Als de studieduur zeven jaar is zul je die toch moeten uitdoen vrees ik.
Wat u met discriminatie in deze context bedoelt begrijp ik niet goed.
Alleszins, indien men voor alle examens is geslaagd zijn de studies toch voltooid?
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#3 , 14 jan 2014 16:19

Geachte,

Is het mogelijk om een schadevergoeding te eisen tegen een onderwijsinstelling (i.c.) een universiteit, daar deze het al zes jaar onmogelijk maakt om af te studeren (en er zelfs een zevende jaar aan wil breien) en er zelfs sprake is van discriminatie wegens het behoren tot een " zgn. kansengroep" (student met medische problematiek waar de o.i. geen rekening mee hield ondanks haar eigen reglementen)?

Bedankt voor uw antwoord.
Tuurlijk is het mogelijk, alleen is het de vraag of u een argument heeft die bewijst dat het de onderwijsinstelling is die het onmogelijk maakt om af te studeren of er sprake is van discriminatie.

Als ik juist ben, hebt u al uitgebreid met mij gecommuniceerd hierover op een ander forum en is het probleem niet dat de universiteit het onmogelijk maakt, maar dat jij de vereisten van de universiteit onmogelijk acht (bvb vanuit Leuven stage doen in West-Vlaanderen). Als de universiteit een stageplaats toestaat, maar jij die stageplaats weigert, ben je zelf verantwoordelijk voor die weigering, tenzij je kan argumenteren dat het aanbod van de stageplaats niet beantwoordt aan de wettelijke vereisten (quod non).

Reclame

toetsenbord
Topic Starter
Berichten: 124

#4 , 15 jan 2014 16:08

De situatie is momenteel weer volledig veranderd JPV. Je wil het niet weten.
De studieduur is vijf jaar ... De O.I. is zeven jaar aan het toevoegen ... toévoegen.

Hoe eis ik een schadevergoeding tegen een onderwijsinstelling?
Moet de eis tot een schadevergoeding (inkomstenderving, opbouw sociale rechten, anciënniteit, verlies aan carrièrekansen, ...) naast een klacht wegens discriminatie worden ingediend? Waar kan een klacht jegens discriminatie door een onderwijsinstelling indienen?

Zijn hier richtlijnen over te vinden? Voorbije vonnissen?
Ik hoor van éénieder dat dit een onmogelijke opdracht wordt. Zeker niet gegeven mijn situatie (die iedereen die ik spreek beter kent dan jij en waarbij ze ook de nodige stukken hebben gezien ;) ), maar wel omdat een onderwijsinstelling overal haar mannetjes zou hebben en ongenaakbaar is in dit land alsook met topjuristen zal werken.

Jongstleden nog met enkele experts erover gesproken: er zijn schandelijke fouten gebeurd die enorme gevolgen hebben voor mijn leven.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 15 jan 2014 17:07

U zal moeten dagvaarden voor de rechtbank van eerste aanleg.

Een onderwijsinstelling is niet ongenaakbaar. De rechter zal in alle onafhankelijkheid uw vordering beoordelen.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#6 , 15 jan 2014 20:18

toetsenbord, zowel de Ugent, UAntwerpen als de KULeuven, de drie grootste universiteiten, hebben grote rechtzaken verloren die hen veel geld kostten.

Het verlies in een, met alle respect, eenvoudig dossier, zou voor hen gewoon een dossier zoals een ander zijn. Je mag nog zoveel complottheorieën opzetten, dat verandert niks aan je zaak, voor zover je me de stukken wou geven (die tegen je spraken). Zonder alle details open te leggen voor anderen, heeft het weinig zin hier je verhaal te beginnen.

Soit, scorpioen heeft het correct gezegd: rechtbank van eerste aanleg is de plaats waar je naartoe moet. Je moet eerst je rechten of contractuele overeenkomsten die geschaad werden bewijzen en op basis daarvan een schadevergoeding eisen.

toetsenbord
Topic Starter
Berichten: 124

#7 , 15 jan 2014 22:59

Ik herinner me niet wat ik jou zou hebben voorgelegd. Ik herinner me wel wat ik experten heb voorgelegd en waarmee we vandaag bezig zijn en die gaven me gelijk;

Geloof me, mijn dossier is niet niks. Je hebt me gezien en gehoord, ik ben niet voor niets ten einde raad. Zelfs op dit moment heb ik net iemand nog wat dingen laten zien en zijn reply was: dit maakt me razend ... Hoe kan een O.I. zoiets doen?

Het gaat iets verstand te boven, geloof me.

Heb je toevallig vonnissen of zou u weten hoe ik deze kan opzoeken of anderszins kan bekomen? En ben je zeker dat het zaken van studenten waren? Het zouden ook zaken van personeel kunnen zijn overigens.
Hun wetten en reglementen zijn wat dat betreft ook duidelijk. Dat ik schade heb gelopen is ook niet moeilijk om aan te tonen.
Wat als een rechter connecties heeft met de onderwijsnstelling en hoe kan ik me ervan vergewissen dat dit niet het geval is?
Moet ik voor discriminatie op dezelfde rechtbank zijn?

Alvast bedankt voor de tips!

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#8 , 15 jan 2014 23:24

wat ik experten heb voorgelegd en waarmee we vandaag bezig zijn en die gaven me gelijk. Zijn die "experten" juristen?

Geloof me, mijn dossier is niet niks. Dat geloven we best maar wat moeten we daar nu op zeggen zonder dat dossier te kennen?

Het gaat iets verstand te boven, geloof me. Dat willen we ook wel geloven.

Heb je toevallig vonnissen of zou u weten hoe ik deze kan opzoeken of anderszins kan bekomen? Waarover precies?

Hun wetten en reglementen zijn wat dat betreft ook duidelijk. Betreffende wat?

Dat ik schade heb gelopen is ook niet moeilijk om aan te tonen. Maar wiens fout is die schade?

Wat als een rechter connecties heeft met de onderwijsnstelling en hoe kan ik me ervan vergewissen dat dit niet het geval is? Door het hem te vragen.

Moet ik voor discriminatie op dezelfde rechtbank zijn? Hangt ervan af voor welke andere zaak u naar die rechtbank ging.

Ik wil maar zeggen dat op basis van dergelijk verward verhaal niemand u bruikbare informatie zal kunnen geven.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

k.b.
Berichten: 876

#9 , 16 jan 2014 00:26

.....
Laatst gewijzigd door k.b. op 27 mei 2014 20:46, 1 keer totaal gewijzigd.

toetsenbord
Topic Starter
Berichten: 124

#10 , 10 feb 2014 13:07

De vonnissen/uitspraken waar ik naar vroeg zouden vonnissen moeten zijn waarin een onderwijsinstelling de studentenrechten zoals vastgelegd door het Vlaams ministerie en vaak overgenomen in het eigen OER schendt, en waarbij ze dan veroordeeld wordt. Dat is immers wat hier aan de orde is. Bovendien blijkt die onderwijsinstelling ook geen objectiviteit te hanteren tgo de leerling, iets wat nu enerzijds op papier staat en ook gewoon gezegd werd.

Door dit handelen wacht ik reeds jaren op mijn diploma wat me al lang had moeten afgeleverd zijn. De onderwijsinstelling heeft mijn studievoortgang steeds beperkt door allerhande kunstgrepen, de laatst gebruikte is daarvan de meest vindingrijke. Geen enkele van de kunstgrepen kan ze ondersteunen. Ook de raad heeft er zich al tegen uitgesproken, maar ze houdt vol. Het gevolg is natuurlijk enorme inkomstenderving, verlies van opgebouwde sociale rechten, anciënniteitsverlies, verlies van waarde van het diploma als ik het ooit krijg :-s, verminderde kansen op de arbeidsmarkt, een carrière die geparachuteerd is alvorens ze ooit kon starten etc.

Welk type advocaat moet ik raadplegen om dit te kunnen doen? Kan ik het ook alleen doen en hoe precies?

Alvast bedankt!

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#11 , 11 feb 2014 13:15

toetsenbord, "de studentenrechten" is zo'n vaag begrip dat je duidelijker zal moeten zijn wat je probleem is. Ik denk niet dat er hier veel mensen het zien zitten om honderden vonnissen te geven, die allemaal mogelijks betrekken hebben op een onderwijs- of examenreglement. Het probleem is dat jouw inschatting van de feiten, niet altijd overeenstemt met wat anderen, méér ervaren in recht, daarover denken. Het is dus, indien je hier info wil krijgen, van belang om je probleem zo gedetailleerd mogelijk te schetsen.

Wil je het zelf oplossen, kan dit perfect mocht je een argument hebben, men heeft hierboven al gezegd dat je daarvoor een verzoekschrift moet indienen bij de rechtbank van eerste aanleg. Wat daarin moet staan is uitgelegd door k.b.
Wil je via een advocaat, dan zoek je de gegevens op van advocaten in de balie van de stad waar je school ligt en zoek je daar naar een specialist onderwijsrecht. Op de website van de balie kan je die vinden (bij een specialisatie die met "r" begint). Hou er rekening mee dat een gespecialiseerde advocaat niet gratis is (pro-deo wel) en dat een advocaat afhankelijk van zijn ervaring een groot bedrag zal vragen om je zaak te verdedigen. Gezien je gebrek aan doorslaggevende argumenten in vorige discussies, vrees ik dat dit een verloren kost is. Zonder advocaat is het echter nog minder aan te raden, gezien je beweringen vaak op los zand gefundeerd zijn en dat dit aanleiding kan geven tot een klacht wegens laster en eerroof.

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#12 , 11 feb 2014 13:21

De onderwijsinstelling heeft mijn studievoortgang steeds beperkt door allerhande kunstgrepen, de laatst gebruikte is daarvan de meest vindingrijke.

Juist. Maar als we nu eens wisten waarover het gaat dan zou het toch iets duidelijker zijn.

Bent geslaagd in al uw vakken? Ik denk van niet hé?
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

k.b.
Berichten: 876

#13 , 11 feb 2014 23:33

..
Laatst gewijzigd door k.b. op 17 jul 2014 10:18, 1 keer totaal gewijzigd.

toetsenbord
Topic Starter
Berichten: 124

#14 , 15 mar 2014 00:01

Zittijden staan hier los van. Aangezien ik alle OPO's al afgelegd heb, heb ik hier weinig mee te maken.
Procedures en evoluties staan er niet los van.

Om privacyredenen kan ik hier moeilijk alles uit de doeken doen.
Het gaat erom dat er een onderwijsinstelling me gediscrimineerd heeft wegens ziekte zoals ik reeds zei... Domweg komt het erop neer dat men geweigerd heeft mijn dossier te lezen... Men heeft telkens beoordelingen getroffen waaruit blijkt dat men met de hand voor de ogen zat en zelfs diagonaal iets doornemen nog te veel vond.

Mijn vraag is eigenlijk simpel, hoe moet ik dit doen?
- aangetekende brief naar onderwijsinstelling met ingebrekestelling?
- raad van state? -> maar hoe? Alles moet eerst via de raad. Hiervoor heb ik reeds een aantal zaken gewonnen en op de raad is het duidelijk dat men het handelen van de onderwijsinstelling verbazend vindt. De O.I. probeert zich inmiddels op alle mogelijke wijze in te denken (en warempel - men blijkt soms eens mijn dossier te lezen als ik heb er 67x op wijs).
- moet ik naar de rechtbank stappen en daar iets neerleggen?
- Kan ik ook een strafklacht indienen wegens pesterijen of ongelijke behandeling door het personeel (zijn toch semi-ambtenaren?), wegen tergen, ...
- Hoe kan ik een schadevergoeding eisen?
- Hoe eventuele stappen zetten tot een minnelijke schikking?

Wat gaat dat mij kosten?

Ik weet echt niet hoe ik dit moet aanvatten...
Dat de zaak drie jaar aansleept is geen probleem. Ze is nl al drie keer zo lang bezig ...

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#15 , 15 mar 2014 11:09

U zal moeten dagvaarden voor de rechtbank van eerste aanleg.

Daarvoor neemt u best een advocaat. Wat dit gaat kosten zal u met uw advocaat moeten bespreken.

Terug naar “Onderwijsrecht”