Ziekte tijdens stage

cele1989
Topic Starter
Berichten: 8

Ziekte tijdens stage

#1 , 16 dec 2012 02:12

Ik ben aan het trissen (met voorwaarden) voor 1 vak waar ik nu nog op moet slagen om mijn diploma (hogeschool) te kunnen behalen. Dit is een soort van stage en wordt dus geëvalueerd onder de vorm van permanente evaluatie. Momenteel is mijn gezondheidstoestand zeer slecht en voel ik aan dat een stage op dit eigenste ogenblik niet mogelijk is. Ik zou dit kunnen aantonen met een medisch attest van de specialist in zake. Maar kan men mij alsnog buizen voor dit vak als ik onvoldoende aanwezig ben omwille van ziekte? Alles wordt geëvalueerd via permanente evaluatie en er is dus geen herkansing of examen voorzien zodat ik alsnog kan slagen. In de school vindt ik ook geen gehoor om een andere oplossing te vinden. Kan ik juridisch ook maar iets afdwingen? Het gaat hier om mijn gezondheid en mijn toekomst.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
freelance
Berichten: 2615

#2 , 16 dec 2012 02:21

Ik ben aan het trissen (met voorwaarden).
Wat zijn de voorwaarden ?
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Oude Belg
Berichten: 3192

#3 , 16 dec 2012 12:22

Je moet stage doen en daarop moet de school beslissen of je al dan niet bent geslaagd. Als er niet geëvalueerd kan worden, kunnen zij je uiteraard niet laten slagen. Als je je rijexamen moet afleggen en je daagt niet op wegens medische redenen, zal je ook geen rijbewijs krijgen. Of er al dan niet een herexamen of herkansing mogelijk is, doet niets ter zake. Geen evaluatie mogelijk = niet geslaagd.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Reclame

freelance
Berichten: 2615

#4 , 16 dec 2012 18:19

Heb je hier iets aan ?
http://www.ond.flanders.be/hogeronderwijs/raad/" onclick="window.open(this.href);return false;
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

k.b.
Berichten: 876

#5 , 17 dec 2012 16:57

Persoonlijk denk ik dat het indienen van een "doktersbriefje" uw afwezigheden wettigd. Of de school zoekt naar een andere manier om U te beoordelen hangt af van hen , eventueel in overleg met U en binnen de mogelijkheden van hun reglementen. Het spreekt voor zich dat men U geen dilpoma's kan toekennen als je de stadia niet doorloopt ... (daar staat uw gezondheidstoestand los van)

Misschien kan je met je medisch dossier wel bekomen dat je volgend jaar nogmaals mag inschrijven ...

k.b.

cele1989
Topic Starter
Berichten: 8

#6 , 17 dec 2012 20:42

@Freelance
de voorwaarden:
*slagen voor beiden vakken (waarvan ik op 1 ondertussen geslaagd ben in periode 1)
*project afleggen in de vorm van een stage
Hartelijk dank voor de link, maar ik heb moeite met die uitleg, ik ben helemaal niet thuis in het juridische jargon.

@Oude Belg: Ik heb nooit gezegd dat ik niet bereid ben om ervoor te werken. Ik vraag enkel om een haalbare oplossing. Ik heb er niet voor gekozen om chronisch ziek te zijn. Ik probeer zo goed mogelijk een normaal leven te leiden. Een diploma is daar een belangrijk deel van. Ik weet dat ik later waarschijnlijk nooit voltijds zal kunnen gaan werken, maar ik wil het toch proberen als deeltijds. Bovendien heb ik niet veel luxe nodig om te leven, eenvoud is ook al goed.
Ik ben niet akkoord met het feit dat ik niet naar de "lessen" project mag en ik een stage moet volgen. Bedenk dat een stage 12 voltijdse weken zijn (60 dagen), terwijl de lessen project 1 dag gedurende 9 weken en 3 dagen gedurende 10 weken is (39 dagen). In mijn ogen een bewijs dat de school niet bereid is om mij zelf te begeleiden, maar het liever afwimpelt op een extern bedrijf (en mij daar maar al te graag extra dagen voor wil laten werken). Bovendien gaat de stelling van dat rijbewijs niet gelijk op: een rijbewijs kan je vele malen afleggen, ongeacht na hoeveel keren je slaagt. Je moet rijschool volgen, dus extra begeleiding. Het probleem is echter dat die begeleiding binnen de school momenteel ver zoek is. Voor alle duidelijkheid is het geen kwestie van niet willen, maar een kwestie van niet kunnen, dat met een duidelijke regeling in mijn ogen wel haalbaar had kunnen gemaakt worden (waar ik omtrent zelf een voorstel heb gedaan naar de school toe, maar daar werd niet op ingegaan).

@k.b.: Misschien kan je met je medisch dossier wel bekomen dat je volgend jaar nogmaals mag inschrijven ... (Aangezien mijn ziekte gekenmerkt wordt door goede en slechtere periodes, had ik gehoopt dat dit een optie was, hoewel ik het zelf liever ook anders had gezien en ik ook niet kan voorspellen of ik dan een goede of een slechte periode ga hebben)

cele1989
Topic Starter
Berichten: 8

#7 , 24 dec 2012 04:18

Aangezien ik geen nieuwe reacties heb ontvangen en mijn probleem nog steeds niet opgelost is ondanks nogmaals gesproken te hebben met de studentenbegeleiding, ben ik zelf eens gaan zoeken naar mogelijkheden voor zover ik iets van het juridisch jargon versta. Enfin, nu ik mijn topic opnieuw lees is het misschien een beetje slecht geformuleerd. De eigenlijke discussie draait erom dat ik dus niet in staat ben om een stage te doen en ik dus het "regulier vak" (zoals voor alle studenten het geval is) wens te volgen. Mits enkele kleine aanpassingen is dit haalbaar. Vorig jaar gedurende de laatste 3 weken werden deze goedgekeurd en toegepast (zeer goed maatregelen wat mij betreft, ik was er dan zelf ook vragende partij voor, maar veel te laat voor het welslagen van het vak, aangezien toen al 95% van de beoordeling gepasseerd was). Een stage is vele malen zwaarden en omdat mijn toestand de laatste jaren sterk achteruit is gegaan, is dit absoluut niet meer mogelijk.
Als erkend faciliteitenstudent heb ik volgens deze tekst recht op een aanpassing op maat:
http://www.siho.be/inclusief-hoger-onde ... passingen/" onclick="window.open(this.href);return false;

Als ik dit zo lees zondigt de school hier sterk tegen. Hun besluit is op absoluut geen aanvaardbaar argument gebaseerd, aangezien ik wordt gedwongen dit te doen, er geen rekening gehouden is met wat ik mogelijk acht, laat staan dat men mijn behandelende arts gecontacteerd heeft.
Bovendien heeft de school mij voor een voordrongen feit gesteld dat denk ik ook niet wettelijk is. Men heeft mij verplicht toestemming te geven om mijn medische toestand aan de studenten mede te delen, anders kreeg ik geen toegang meer tot de lessen. Volgens mij mag dit ook niet aangezien de wet op het medisch geheim of vergis ik mij?

Ik vraag mij af of ik hiervoor een rechtszaak kan opstarten en waar ik daar het best voor terecht kan (advocaat met specialisatie onderwijs)? Omgeving Belgisch Limburg.

Snowball8500
Berichten: 2

#8 , 03 jan 2013 16:22

Ik ben geen jurist, maar ik heb onlangs wel een onderwijswetgeving als vak gehad. Het ging wel over basisonderwijs en middelbaar onderwijs, maar ik denk dat dit ook geldt voor het hoger onderwijs.

Het is zo dat een school in feite zelfs niet mag vragen naar de medische achtergrond van leerlingen. Dit mag enkel indien dit de leerling een VOORDEEL kan opleveren, bijvoorbeeld het gebruik van faciliteiten of compenserende maatregelen. In de hogeschool is er bij ons meisje met diabetes die zonder toestemming de docentenkamer binnen mag omdat daar een koelkast staat om de insuline koel te houden. Een andere voorbeeld hiervan is dat leerlingen met een bepaalde leerstoornis extra tijd krijgen voor toetsen en examens.

De school mag verder niets doen met medische informatie over jou: niet verspreiden, niet bevragen, ... Dit valt onder de discretieplicht.

Een arts mag overigens deze informatie ook niet vrijgeven: dat is medisch geheim. Dit is een zware fout als de arts dit toch heeft gedaan. Hij mag in principe enkel met jou hierover communiceren. (In geval van minderjarigheid EN in bepaalde omstandigheden ook met jouw ouders, maar dat is in deze niet relevant.)

Wat betreft jouw probleem weet ik echter vrij weinig. Ik weet dat onderwijsinstellingen inspanning moeten doen om leerlingen/studenten met beperkingen te helpen. Welke inspanning ze daarvoor moeten doen en welke verantwoording ze daarvoor moeten afleggen weet ik niet.

FreelancerIT
Berichten: 1206

#9 , 03 jan 2013 16:54

Het probleem van de TS, lijkt mij, is de vrijheid van onderwijsinstanties om zelf te bepalen welke herkansingen toe te laten.

In principe is het ziekvallen van TS niet echt het probleem van de school op zich. Als TS zijn afwezigheden kan wettigen is dat mooi meegenomen voor hem, maar het verplicht - zo ver ik weet - de school tot niets.

Zo volg ik op de Universiteit een opleiding via een examencontract. Ik had hierdoor slechts x examens af te leggen. Voor het examen van kerstmis zat ik met een probleem: ik zat met erge tandpijn en een zware keelontsteking. Gaan werken was hierdoor al geen optie, laat staan een examen gaan afleggen.

Ik heb de Universiteit hiervan op de hoogte gebracht, voor een doktersattest gezorgd, toch kreeg ik gelijk te horen voor dit vak alvast een herexamen te hebben: er waren nl. geen inhaalexamens voorzien. Op zich kwam me dit al vreemd voor, maar voor zo ver ik heb kunnen natrekken is dit iets waar de Universiteit vrij in was.

En daar wringt het schoentje ook hier: TS heeft al toestemming moeten vragen om te trissen (wat niet vanzelfsprekend is), heeft hiervoor een regeling voorgesteld gekregen. Nu blijkt TS niet in staat om zich aan deze regeling te houden. Goed, hij kan het wel medisch verantwoorden, maar mijn inziens verplicht dit de school tot niets...

Dus tenzij TS de huidige regeling kan laten herroepen/in vraag stellen, zal hij zich waarschijinlijk moeten neerleggen bij de willekeur van de Onderwijsinstelling, en hopen dat die hem nog een kans willen geven.

Is veranderen van school geen optie trouwens?

mapleleiah
Berichten: 1047
Locatie: Izegem

#10 , 06 jan 2013 00:53

Van school veranderen is niet echt een optie omdat je daar dan voor alle reeds geslaagde vakken vrijstellingen moet vragen en die school heeft volledig het recht dit te weigeren, met dus het risico dat veel vakken opnieuw moeten afgelegd worden.

Het speelt vermoedelijk zeer groot in het nadeel van de OP dat deze al zo vaak heeft moeten herkansen.

Heeft de school eigenlijk wel weet van uw recente medische problemen (voor zover die anders zijn dan hetgeen waarvoor u al faciliteiten hebt)? Heeft u dit al besproken met een verantwoordelijke ter zake? Zoniet, dan moet toch dringend open kaart gespeeld worden.

Lenny
"I can resist everything except temptation" (Oscar Wilde)

freelance
Berichten: 2615

#11 , 06 jan 2013 01:41

Van school veranderen is niet echt een optie omdat je daar dan voor alle reeds geslaagde vakken vrijstellingen moet vragen en die school heeft volledig het recht dit te weigeren, met dus het risico dat veel vakken opnieuw moeten afgelegd worden.

Het speelt vermoedelijk zeer groot in het nadeel van de OP dat deze al zo vaak heeft moeten herkansen.

Heeft de school eigenlijk wel weet van uw recente medische problemen (voor zover die anders zijn dan hetgeen waarvoor u al faciliteiten hebt)? Heeft u dit al besproken met een verantwoordelijke ter zake? Zoniet, dan moet toch dringend open kaart gespeeld worden.

Lenny
zie ook : http://www.juridischforum.be/forum/view ... 61&t=43069" onclick="window.open(this.href);return false;
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

k.b.
Berichten: 876

#12 , 16 jan 2013 17:08

Het gaat er inderdaad in dergelijke situaties niet om te zitten vlooien in alle papieren om ergens een stok te vinden om de school of inrichtende macht mee te slaan ...

Indien de school een billijk voorstel heeft gedaan in de tegemoetkoming naar de leerling , en deze leerling fair heeft beoordeeld en dit volgens de geldende procedures heeft gedaan ...
dan ben je meestal ten einde ...

Alleen een school geeft diploma's ....
diploma's kan je niet krijgen bij rechtbanken ...

k.b.

Terug naar “Onderwijsrecht”